מדינות ה-BRICS (סין, רוסיה, הודו, ברזיל ודרום אפריקה) הנפגשות כעת למפגש הפסגה שלהן ביוהנסבורג שוקלות לקדם מטבע חלופי לדולר אשר יהיה מגובה בזהב, כך נמסר מגורמים בכירים ברוסיה.
כדי ללמוד עוד על הנושא, שוחחנו עם תומאס הוגאן, חבר בכיר בסגל המחקר ב"מכון האמריקני למחקר כלכלי", וכלכלן ראשי לשעבר בוועדת הבנקאות של הסנאט האמריקני.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
– תומאס הוגאן, תודה שהצטרפת אלינו.
– תודה, אני שמח להיות כאן.
– תומאס, מדוע מדינות BRICS מחפשות להנפיק מטבע משותף מגובה זהב?
– למדינות האלה יש כבר הסכם סחר, ולכן הם דיברו על האם הסכם מטבע יאפשר סחר מצליח יותר, יקל עליהם לסחור ביניהן, ורעיון הזהב עלה. זו עדיין איננה הצעה רשמית אבל תקני זהב בעבר היו מוצלחים מאוד מבחינה היסטורית ואפשרו סחר בין-לאומי, ולכן זה עשוי להיות משהו שמדינות אלה יכולות לעשות כדי לקדם את ברית הסחר שלהן.
– באילו מכשולים הן יכולות להתקל בהנפקת המטבע כזה? ובכן, הן חושבות שהמטבע יהווה יתרון משמעותי, שיעזור להן לא רק לסחור בינן לבין עצמן, אלא גם בסחר בין-לאומי. אבל יש קושי משום שאחד הדברים שתקן זהב מחייב הוא שאנשים צריכים לסמוך על כך שהממשלה אכן תפדה את הזהב, וזה מצריך זכויות קניין חזקות. רוסיה וסין ידועות כמדינות שאין בהן זכויות קניין חזקות, ולכן השאלה אם אנשים באמת יאמינו שאם רוסיה וסין יחזיקו בזהב שלהם, אנשים באמת יוכלו לפדות אותו כשירצו בכך.
– ספר לנו על היכולת האפשרית של מטבע BRICS מגובה זהב לאתגר את הדולר האמריקני.
– זאת הייתה אחת השאלות הכי שנויות במחלוקת בנושא זה: האם זה יהווה איום על הדומיננטיות הדולר האמריקני? הדולר האמריקני נמצא בשימוש נרחב בסחר בין-לאומי, בין השאר משום שיש לארה"ב הרבה שותפי סחר, אבל גם משום שזה פשוט מטבע מאוד יציב ביחס לאחרים. כלומר, יש לנו בעיות קשות עם האינפלציה בשנים האחרונות, אבל יחסית להרבה מדינות אחרות זה לא כל כך גרוע, ולכן אם מדינות BRICS יוכלו לספק מטבע יותר יציב אז יש חשש שהרבה אנשים יחליפו את הדולר. אנחנו כן רואים כמה מטבעות מאוד יציבים כמו הפרנק השוויצרי, שיש בהם שימוש מאוד לא פרופורציונלי בסחר בין-לאומי, ולכן ייתכן שאם הן יהיו מסוגלות ליצור מטבע מגובה זהב אז ייתכן שהרבה אנשים ירצו להשתמש בו במקום בדולר האמריקני לסחר בין-לאומי.
– ומה זה אומר עבור ארה"ב?
– פירוש הדבר, מצד אחד אם הן יוכלו ליצור מטבע טוב יותר מהדולר האמריקני, אז עבור הרבה מהסחר בין-לאומי בארה"ב, למשל יש חברות בארה"ב שאולי ירצו גם להשתמש בו, וחלק מהשותפים שלנו שאיתם אנחנו סוחרים אולי יעדיפו להשתמש במטבע יציב יותר. אבל במידה רבה זה עניין פוליטי. ממשלת ארה"ב השתמשה בדולר מסיבות פוליטיות ומנסה להשפיע על מדינות שביחסים קרובים עם ארה"ב להשתמש בדולר. נוסף על כך, משום שיש לנו מטבע כל כך יציב תמכנו במדינות אחרות כשהיו נתונות במשבר כלכלי, או כשהיה לנו ולשאר העולם משבר עולמי או מיתון, ממשלת ארה"ב התערבה, ולכן יש חשש שאולי לא תתאפשר עזרה מסוג זה אם יש צורך בהתערבות ממשלת ארה"ב. בעיקר מההיבט הפוליטי, עדיף לארה"ב שאנשים ישתמשו במטבע שלנו.
– תומס הוגאן, חבר בכיר בסגל המחקר במכון האמריקני למחקר כלכלי, תודה לך.
– תודה, שמחתי לשוחח.
גיאו-פוליטיקה | עסקים |
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל