רשת המנהרות התת קרקעיות של החמאס, מהווה לדעת רבים מכשול מרכזי לכניסה היבשתית המתוכננת של ישראל לעזה.
כתבת חדשות NTD באנגלית פיי קורטר, שוחחה עם אבי מלמד, מומחה בנושאי מזה"ת וערבים, שמילא שורת תפקידים בסוכנויות המודיעין של ישראל, ועם מומחים נוספים, כדי לשמוע את דעתם בנושא.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
רשת המנהרות התת-קרקעיות המסועפת של החמאס, נותנת יתרון עצום לחמאס ומהווה איום גדול על צבא ישראל במטרתו לחסל את ארגון הטרור.
"במקום להתעמת עם הצבא הישראלי, מחבלי החמאס בורחים למנהרות, מסתתרים במנהרות, והם גם מסתתרים תחת העובדה שהמנהרות למעשה נחפרות בכוונה באזורים של אוכלוסייה צפופה".
אבי מלמד, לשעבר יועץ בכיר לממשלה בענייני ערבים, אומר כי ארגון החמאס בונה את המנהרות באזורים מיושבים בכוונה תחילה, כדי להשתמש באזרחים עצמם כמגן אנושי. חלק מהכניסות למנהרות נמצאות בחנויות, בתי דירות, הן עוברות מתחת לבתי ספר, בתים ואפילו מסגדים. המסגד יכול להשתמש במנהרות כדי להסתיר התקפות פתע וכדי להבריח דברים.
"חלקן כל כך רחבות, עד כי משאית יכולה לעבור בהן. בחלק מהמנהרות האלה, תאמינו או לא, יש מעליות. בחלק מהמנהרות יש מזגנים, חשמל, ומערכות תקשורת".
חמאס טוען שהם בנו מנהרות מתחת לעזה, באורך של יותר מ-480 ק"מ – ארוך יותר מהגרנד קניון. מציאת המנהרות היא אחת המטרות המרכזיות של ישראל.
"כן, יש לנו טכנולוגיה שרואה מתחת לאדמה, יש לנו לווייני ריגול שיכולים לראות את מערכת המנהרות. אך במדינה או באזור מאוכלס בצפיפות כמו בעזה, קשה להבחין בין למשל מנהרות ביוב וקווי מים, לבין מנהרות טרור".
ג'רארד פיליטי, מומחה לענייני המזרח התיכון, אומר כי אחת השיטות היא לכוון תקיפות אוויריות לכיוון פתחי המנהרות. אך עם מספר רב כל כך של מנהרות, יהיה בלתי אפשרי לתקוף את כולן. ככל הנראה החטופים הישראלים מוחזקים בתוך רשת המנהרות.
"נראה כי אין ברירה אחרת, מלבד להיכנס פיזית, לעבור מדלת לדלת ולחפש את הכניסות למנהרות ואת מקומות המחבוא".
אירנה צוקרמן, אנליסטית גיאופוליטית, סבורה שזו אולי הדרך היחידה למצוא את מנהיגי הטרוריסטים, ציוד יקר ובני ערובה. ביצוע המהלך יהיה מסוכן מאוד. סביר להניח שהמנהרות ממולכדות ומלאות בחומרי נפץ שניתן לפוצץ. לא ידוע מתי תחל הפלישה הקרקעית.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל