img

img

img

img

img

האם הפסיקה סין את נסיונותיה להשפיע על דעת הקהל בישראל?

עדי יונתן

19 בספטמבר 2024 |

| ישראל

avator

מאמר מאת: עדי יונתן*

בזמן המלחמה הנוכחית מוסדות סיניים שהוקמו לצורך השפעה על דעת הקהל הישראלית הפסיקו בעבודתם כמעט לחלוטין. בנוסף, מוסדות אלו התעלמו באופן מוחלט מהמלחמה ונמנעו מלהביע תנחומים או הזדהות עם ישראל

המפלגה הקומוניסטית הסינית משקיעה משאבים ומאמצים רבים על מנת להשפיע ולשנות את דעת הקהל במדינות העולם. מאז עלייתו לכס השלטון של הנשיא הנוכחי, שי ג’ין-פינג, מאמצים אלו אף הואצו. ממשלת סין מנצלת את חופש הביטוי הקיים במדינות דמוקרטיות כדי לקדם את האינטרסים שלה, תוך רצון לעוות את המציאות ולשנות את דעת הקהל המקומית לטובתה.

ישראל היא עוד זירה בה מנסה המפלגה הקומוניסטית הסינית להשפיע על השיח התקשורתי, האקדמי והציבורי בדרכים שונות. במקביל, יש לציין את המובן מאליו, חופש הביטוי והדמוקרטיה שבישראל ובמדינות דמוקרטיות אחרות מאפשרים לסין מרחב פעולה גדול ביותר, בעוד שסין לא מאפשרת למדינות אחרות לפעול בשטחה בצורה דומה.

בכתבה הבאה אתייחס למצבם, מאז ראשית המלחמה, של מספר גופים שהוקמו בישראל ומחוץ לה על מנת להשפיע על דעת הקהל. מרבית הגופים הפסיקו את פעילותם בישראל מאז ראשית המלחמה. עם זאת, נראה שההפסקה בפעילות של גופים אלו לא נובעת משינוי מדיניות מהותי ומבני של המשטר הסיני כלפי ישראל, אלא בהפסקה הנובעת מכורח המלחמה. משרד החוץ הסיני פרסם אזהרת מסע לישראל, דבר שלא מאפשר למשלחות ולמבקרים רשמיים מסין לבוא לישראל ולהשתתף באירועים שונים. סביר להניח, שגופים אלו ממתינים לסיום המלחמה כדי לשוב לפעילות רגילה. גופים אלו נמנעו מהבעת הזדהות עם ישראל או הבעת תנחומים.

מרכז תרבות סין נפתח בחודש נובמבר 2017 ברחוב הברזל שבתל-אביב, בנוכחות נציגים משגרירות סין בארץ, משרד החוץ הישראלי ועיריית תל-אביב. על פי המדווח בתקשורת הישראלית, מרכז זה נפתח בהשקעה סינית של כ-20 מיליון ₪. (1) זהו מרכז התרבות השני במזה"ת, לאחר שהראשון הוקם בקהיר. במהלך שנות פעילותו, הוא ערך קורסים וסדנאות בתחומים שונים כמו לימוד השפה הסינית, קליגרפיה, ציור, ריקוד, בישול ושיעורי אומנויות לחימה. בנוסף, הזמין המרכז גם אנשי אקדמיה שערכו בו הרצאות, ככל הנראה מבלי אפשרות לערוך דיון ביקורתי על סין. מעניין לציין, שהעומד בראש מרכז תרבות זה בארץ, שי יואה-וון (Shi Yuewen), ציין לשבח בעבר את סדאם חוסיין בראיון שהעניק לתקשורת הסינית, וזאת בשל תמיכתו של סדאם חוסיין בפלסטינים. (2)

מאז תחילת המלחמה, הפסיק המרכז כל פעילות, ובנוסף לכך אתר האינטרנט של המרכז בשפה העברית הורד לחלוטין מרשת האינטרנט. גם חשבון הוויצ'ט של המרכז בשפה הסינית לא פרסם מאמרים חדשים. כאשר מתקשרים למקום מגיעים למענה קולי, ונראה שהמקום לא מאוייש עוד.

מכוני קונפוציוס באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטה העברית בירושלים: מכון קונפוציוס באוניברסיטת תל-אביב נפתח ב-2007, בעוד שמכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית נחנך ב-2014. על מכוני קונפוציוס נמתחה ביקורת קשה בארץ ובחו"ל, מכיוון שמוסדות אקדמיים אפשרו לגוף השייך למשטר הסיני לפעול תחת אצטלה אקדמית. בישראל, מכונים אלו הציעו מלגות שונות ללימודי שפה בסין, וכן ארגנו קורסים והרצאות.

גם בזמן המלחמה, מכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית המשיך לערוך הרצאות ופעילויות שונות, בעיקר לתלמידי החוג למזרח אסיה.

במקביל, בחודש מארס השנה, הודיע מנהל מכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית, פרופ' יורי פינס, כי יפסיק לנהל את מכון קונפוציוס, בעקבות השעייתה של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן שאמרה כי יש לבטל את הציונות וכי ישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה. עם זאת, לבסוף חזר בו פרופ' יורי פינס מהחלטתו, לאחר שהמרצה המסיתה לא פוטרה ושבה לעבודתה.

מכון קונפוציוס באוניברסיטת תל-אביב הציע בחודשים האחרונים קורסים לציבור הרחב בקליגרפיה סינית, נגינה בפּיפָּה, טאי-צ'י ולימודי סינית. השנה לא מציעים מכוני קונפוציוס בארץ מלגות כלשהן ללימודים בסין.

– שגרירות סין בישראל – שגריר סין בישראל, צאי ר'ון, השתתף בעבר באירועים במועצות מקומיות שונות, למשל בעיר צפת, עכו, וערך ביקורים במוסדות אקדמיים. כך למשל, ביוני 2023 ביקר במכללה האקדמית בצפת, ובאוגוסט אותה השנה גם נאם בטקס הפתיחה של פסטיבל הכלייזמרים בעיר. (3) מאז תחילת המלחמה, לא ערך השגריר ביקורים דומים בערים או במוסדות אקדמיים.

עם זאת, ביום השואה האחרון בחודש מאי השנה, השתתפו ליו סונג, הממונה על היחסים בשגרירות סין בישראל, ונציג נוסף מהשגרירות, באירוע הזיכרון שקיימה עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה. משנודע לנציגים הסינים ששגרירת טאיוואן צפויה לנאום באירוע, הם ביקשו מהמארגנים לסלק את השגרירה, ומשסורבו – בחרו לעזוב את המקום בהפגנתיות.(4)

השגריר הסיני פרסם לפני המלחמה מאמרים בתקשורת הישראלית בשפה העברית והאנגלית, שם הרבה לדבר בשבח "הידידות בין העמים". מצער לגלות שמאז פרוץ המלחמה לא רק שהשגריר הסיני התעלם לחלוטין מהמלחמה במאמריו שפורסמו בעיתונות הישראלית, אלא הוא אף בחר שלא לגנות את החמאס או להביע הזדהות עם מצבה של ישראל, גם לא בשיחות פנים מול פנים. (5)

הרדיו הבין-לאומי של סין (CRI) בשפה העברית – הרדיו הבין-לאומי של סין הוא גוף תעמולה ותקשורת השייך למשטר הסיני ומפעיל אתר אינטרנט בשפה העברית וכן עמוד פייסבוק. בעבר נחשף שהרדיו הבין-לאומי של סין אף שילם כ-800 אלף ש"ח לתאגיד השידור הישראלי "כאן" לצורך הפקת והפצת סרטוני רשת על סין. (6) את עיקר תשומת הלב תופס "איציק הסיני", סיני הדובר עברית רהוטה שהרבה להתראיין לתקשורת הישראלית בשפה העברית. עם זאת, "איציק הסיני" לא התראיין לתקשורת הישראלית מאז ראשית המלחמה. האתר של הרדיו הבין-לאומי של סין ועמוד הפייסבוק שלו לא התייחסו למאורעות המלחמה אף לא במילה אחת.

עם זאת, "איציק הסיני" עצמו הביע בעמוד הפייסבוק האישי שלו הזדהות ודאגה לישראלים במספר פוסטים שפרסם. בנוסף, הוא כתב נגד הטרור, והביע זעם וצער על המלחמה שנכפתה על ישראל, תוך הבעת הזדהות עם החטופים בתקווה לחזרתם המהירה לביתם. (7) ניתן לשער שכעובד בגוף תקשורת סיני וכחבר המפלגה הקומוניסטית הסינית, "איציק הסיני" לא יכול לדבר בצורה חופשית ולהביע את עמדותיו בנושא.

האוניברסיטה הסינית בפ"ת – כפי שכבר פורסם בערוץ זה ב-19.6 השנה, האוניברסיטה הסינית בפתח-תקווה עומדת בפני סגירה. הדבר נובע, ככל הנראה, מכך שבאוניברסיטה אין סטודנטים ומרצים מסין מאז תחילת המלחמה.

במקביל לנכתב, כפי שעולה מסקר דעת קהל שערך המכון למחקרי ביטחון לאומי, רוב הציבור הישראלי (54 אחוזים) רואה כיום בסין מדינה לא ידידותית או עוינת לישראל.(8) במציאות זאת, לא ברור כיצד יפעלו גופים אלו בעתיד בישראל, לאחר שדעת הקהל במדינה השתנתה בצורה ברורה.

בזמנים אלו, על מדינת ישראל ללמוד מנסיונן של מדינות דמוקרטיות אחרות במניעת התערבות סינית בגופי התקשורת, בשיח האקדמי והציבורי. על ישראל לפקח, לעקוב ולאכוף את מדיניותה בתחום זה.

(*) הכותב הוא מומחה ישראלי לענייני סין. שמו האמיתי שמור במערכת, בהתאם לבקשתו.
 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל