מאמר מאת מורן אללוף, חוקרת איראן וחיזבאללה, חברת "פורום דבורה"
בשיתוף עם שלמה אללוף, מומחה לטרור ואבטחה
ישראל מודעת מזה שנים לקיומן של מנהרות התקפיות בלבנון ובעזה, שמטרתן לפלוש לשטח ישראל, לכבוש שטחים ולחטוף אזרחים וחיילים. בחודש ינואר השנה, העיתון "ניו יורק טיימס" פרסם כי ישראל טעתה בהערכותיה והופתעה עם כניסתה לעזה בעקבות "מלחמת חרבות ברזל" בנוגע להיקף המנהרות התת-קרקעיות בעזה, שנאמד בכ- 400 ק"מ, בעוד שעל פי הדיווח מדובר בכ- 720 ק"מ (כמעט פי שניים) הכוללים כ- 5,700 פירים שונים, וכל זאת ברצועה שאורכה כ- 40 ק"מ בלבד.[i] ערב המלחמה פעלו עשרות מנהרות הברחה מתחת לציר פילדלפי המפריד בין עזה למצרים, שיש לה הסכם שלום עם ישראל, ללא נקיטת צעדים משמעותיים מצד השלטון המצרי.[ii] המצרים שהיו אמונים על הגבול עם נסיגת צה"ל מפילדלפי אפשרו לחמאס לבנות מנהרות רבות שחלקן היו בעלות שלוש קומות. חשיפת מנהרות מתוחכמות אלו הפתיעה מאד את צה"ל משום שנבנו מתחת לאפה של ישראל ובסיוע מצרים בין אם מכוון ובין אם לא.[iii] דוגמאות אלו מיני רבות מחייבות לשאול את השאלה המתבקשת שהיא "האם ישראל אינה שבויה בקונספציה נוספת לגבי הסכם השלום התקין לכאורה עם מצרים?" נבחן זאת בהמשך המאמר.
איום המנהרות הוא סוגיה ידועה במזרח התיכון. מדובר בטקטיקת לחימה אסטרטגית של ארגוני הטרור המקיפים את ישראל, ששאבו את השראתם מצפון קוריאה. כבר שנים שקיימות אינדיקציות לכך שמומחים צפון קוריאניים סייעו בבנייתן לחמאס ולחיזבאללה.[iv]
פרויקט הדגל של חיזבאללה "פלישת כוח רדואן לגליל" (יחידה 125), התבסס על אסטרטגיית המנהרות בלבנון. כוח עילית זה אומן במשך עשרות שנים לפלוש לגליל באמצעות מנהרות חוצות גדר אל תוך שטחי הישובים, או לתקוף באמצעות מנהרות "התקרבות" הסמוכות לגבול ומוסוות בחסות השטח הטופוגרפי שמורכב מצמחייה סבוכה וצפופה שמקשה על הזיהוי. על פי מחקר של מכון עלמא, מתחת לאדמת לבנון יש את "ארץ המנהרות" של חיזבאללה הכוללת מנהרות תופת, מנהרות בתוך לבנון המיועדות להעביר כלי תחבורה, אמל"ח ומחבלים, וכן מנהרות התקפיות קרובות-גדר וחוצות-גדר שמטרתן לפלוש לישראל.[v] בחודש יולי השנה, חשף צה"ל את המנהרה שבה השתמש החמאס במהלך מבצע "צוק איתן" בשנת 2014 לחטיפת החייל אורון שאול והדר גולדין ז"ל. מדובר במנהרה התקפית המיועדת להוצאת פיגועים לאזור מרחב הגדר ולתוך שטח ישראל, בעומק של עשרה מטרים מתחת לקרקע המתחילה בשכונת שג'עייה והעוברת תחת רחובות שלמים בשכונה. לטענת צה"ל,קיומה של המנהרה היה ידוע ובעבר נעשו ניסיונות למוטט אותה, אולם חמאס הצליח לשקם אותה.[vi]
בשנת 2017 פרסם מבקר המדינה דוח בעקבות "צוק איתן", בנושא המנהרות שבו נכתב: "המנהרות מהוות איום למדינת ישראל ולצה"ל. בספטמבר 2005 יצאו צה"ל והשב"כ מרצועת עזה במסגרת תכנית ההתנתקות של ממשלת ישראל. ביוני 2006 חדרו שבעה מחבלים מרצועת עזה באמצעות מנהרה באורך כ-650 מ' (מהם כ-250 מ' בשטח ישראל), שנחפרה לאזור "כרם שלום", תקפו יעדים של צה"ל, הרגו שני חיילים, פצעו שישה, וחטפו את החייל גלעד שליט. היה זה הפיגוע הראשון שנעשה בשטח ישראל דרך מנהרה. ביולי 2006 עימתה מלחמת לבנון השנייה את צה"ל לראשונה עם האתגרים המבצעיים של המאחזים התת-קרקעיים שהקים חיזבאללה במערכיו בדרום לבנון, שכונו שמורות טבע".
הדוח הצביע על שורה של כשלים בנושא תיעדוף וההתייחסות הראויה לאיום המנהרות באמ"ן, בצה"ל, בשב"כ ובממשלה. הדוח בחן תקופת זמן ארוכה – לפני "צוק איתן" ואחריו, שבה היה חוסר תיאום בנושא, בין אמ"ן לשב"כ ו"כישלון מתמשך בטיפול בבעיית המנהרות".
הדוח המרתק, שרצוי שכל אזרח בישראל ובעולם יקרא אותו כדי להבין את שיטת ארגוני הטרור, מציג באופן מצמרר ביקורת שתוכנה דומה לאירועי השבעה באוקטובר. בדוח קיימת התייחסות לפערים הגדולים שבין המידע וההתראות לגבי איום המנהרות לבין תרגומו השגוי שהתבטא באופן ההיערכות ובתוכניות הפעולה שנדרשו לכך בשטח.
שתי מסקנות מיני רבות עוררו את תשומת ליבי במיוחד, שכן באם היו מיושמות עוד בשנת 2017, יתכן והיו מונעות או לכל הפחות מצמצמות את היקף הטבח. המסקנה הראשונה מתוך דו"ח מבקר המדינה הייתה: "על קהילת המודיעין לוודא כי כלל האיומים הביטחוניים והאסטרטגיים על מדינת ישראל נלקחים בחשבון ומשוקפים בצי"ח (ציון ידיעות חיוניות) הלאומי כראוי. על הדרג המדיני- ראש הממשלה ושר הביטחון- ועל הרמטכ"ל, לכוון את סדר העדיפות בגיבוש הצי"ח הלאומי, לפקח עליו ולבקרו".
המסקנה השנייה הייתה: "על אמ"ן ועל השב"כ להגביר ולשפר את שיתוף הפעולה הבין-ארגוני ביניהם, וכן לתאם ביניהם את הפעילות המודיעינית ברצועת עזה, כל אחד לפי ייעודו ויתרונו היחסי, ובהתאם לעקרונות שההגדרה של רצועת עזה כמדינת יעד מכתיבה". הכוונה ב"מדינת יעד מכתיבה", היא שעזה הייתה אמורה להיתפס לאחר "צוק איתן" כיעד לאומי שיש להתייחס אליו בתפיסת ההפעלה ולא כיעד משני כפי שעלה מתוך הדוח. חשוב לציין כי מבקר המדינה הדגיש כי נעשה מאמץ רב מכלל הגורמים ובפרט מצד אמ"ן לאתר את המנהרות, אך "הוא לא הלם את התפתחות האיום ואת הגדרת חומרתו, כפי שבאה לידי ביטוי באמירות ראש הממשלה, ראשי מערכת הביטחון וקהילת המודיעין, והגדרתו אף כאיום אסטרטגי".
מאמר זה יתייחס להנחיית מבקר המדינה בדוח שבו כתב: "איום המנהרות עדיין מתרחב ומתעצם בכלל הגזרות. על כלל גופי המודיעין והגופים האמונים על הפיקוח והבקרה על גופי המודיעין להפיק את הלקחים הנדרשים מדוח זה הן להתמודדות המודיעינית הנדרשת עם איום המנהרות, תוך המשך חיזוק המאמץ המודיעיני הכולל והמתואם מולו, כך שיתאים לחומרה האסטרטגית הנשקפת ממנו ועם איומים אסטרטגיים אחרים וחדשים". לכאורה, נראה שהדו"ח לא יושם במלואו, וההוכחה לכך היא שבחסות המנהרות בעזה ובלבנון שלא הושמדו באופן יזום על ידי מדינת ישראל כצעד מקדים למניעת מלחמה, הצליחו מחבלי חמאס, ג'יהאד אסלאמי וחיזבאללה לנהל מערכה צבאית ארוכה ומתישה מול מדינת ישראל. יחיא סינוואר, מנהיג החמאס בעזה שפתח במלחמה וחוסל הצליח לחמוק מידי צה"ל כשהתחבא במנהרות. גם אחיו, מוחמד סינוואר המנהל כעת את המשך המערכה מול ישראל משתמש במנהרות התת קרקעיות שעדיין לא הושמדו אחרי שנה ושלושה חודשים מאז שצה"ל פועל ברצועה. רק החודש איתרה יחידת יהל"ם של צה"ל ופוצצה שתי מנהרות התקפיות באורך של 2 ק"מ המגיעות עד הגבול עם ישראל.[vii] זהו דיווח מטריד הממחיש את גודל הבעיה והיקף האיום של המנהרות בגבולות ישראל המאיימות על תושבי המדינה. כך גם מצליח החמאס להחזיק בידיו עוד 100 חטופים שנותרו בחושך במנהרות בעזה בזמן חג החנוכה.
בזמן שיש בעולם כאלה הקוראים לחמאס "לוחמי חופש", העדויות המגיעות משורדי שבי החמאס שחזרו לישראל מוכיחות את ההיפך. מדובר בארגון טרור הפוגע באופן אנוש וחמור בזכויות אדם בסיסיות. הוא כולא את שבויו במנהרות ללא אור יום וללא מים ומזון (על אף שנכנס סיוע הומניטרי רב לעזה), מתעלל בהם פיזית, נפשית ומינית, ומונע מהם אפשרות של קבלת טיפול רפואי בסיסי.[viii] מיותר לציין כי לולא היו כלואים במנהרות, היה קל ומהר יותר לצה"ל להגיע ולחלצם בבטחה ולהשמיד את מפלצות החמאס ביתר שאת. לכן איום המנהרות טומן בחובו שלל סכנות לביטחונם של אזרחי ישראל.
דיווח של ערוץ החדשות i24NEWS מחודש ספטמבר 2024, "שופך אור" על קיומן של מנהרות גם בדרום סוריה. על פי בכיר בסוריה, פעילים חות'ים מגיעים מעיראק לדרום סוריה כדי לפעול נגד ישראל.[ix] כאשר מפורסם במודיעין הגלוי (OSINT), סרטונים של מחבלי החות'ים מתאמנים על כיבוש ישובים יהודיים, אותם סרטונים שנצפו על חמאס ועל חיזבאללה, עדות זו מטרידה במיוחד לגבי שאיפותיהם של החות'ים שנראה שעד כה לא נלקחו ב"מדינת יעד" במודיעין הישראלי. בחודש אוקטובר 2024 פורסם כי איראן בנתה מנהרות בין עיראק לסוריה במדבר אלבוכמאל.[x] בחודש דצמבר 2024 נחשפה על ידי המורדים הכובשים בסוריה מנהרת ענק תת קרקעית בין סוריה ללבנון, כזו "המשאירה אבק" למנהרות של החמאס, הכוללת בתי מעצר, מאפיות, חדרי ישיבות גדולים ועוד.[xi]
בהסתמך על העובדה שקיימות ארבע זירות לפחות, שב-3 מתוכן הוכח שיש מנהרות תת קרקעיות – נראה שהמזרח התיכון ובפרט האזור המקיף את ישראל מושתת כולו על ערים שלמות הבנויות מתחת לאדמה, שבהן עוברים סחורות, אמל"ח, כלי תחבורה וגורמי טרור. עובדה זו לכשעצמה מהווה צורך דחוף ומיידי (בשינוי??)בתפיסת ההפעלה הביטחונית של מדינת ישראל. אי לכך יש צורך דחוף להפנות את תשומת הלב לירדן, למצרים ולאיו"ש המקיפים את יישובי ישראל ועריה, לפחות בכל הנוגע לשאלות המודיעיניות, שרצוי שייבדקו ברצינות.
מנהרות בירדן
תופעת הברחות הנשק מסוריה לירדן – ומירדן לישראל, היא משימה איראנית ברורה, המוכרת היטב בצה"ל, אך האם בצה"ל מנתחים נכון את הכוונות האמיתיות ואת פוטנציאל הסכנה האסטרטגית עבור מדינת ישראל?
בחודש ספטמבר 2024, ב"מהדורה המרכזית" בחדשות i24NEWS פורסמה שיחה עם בכיר בדרום סוריה שטען כי "בימים האחרונים הגיעו פעילים חות'ים מעיראק לדרום סוריה, כדי לפתוח חזית ירי חדשה של כלי טיס בלתי מאוישים נגד ישראל, דבר הנעשה ממש כמו ברצועת עזה. מתחת לגבול הירדני יש מנהרות המשמשות את האיראנים להברחות נשק המגיע ליהודה ושומרון ואף לגורמים המערערים את שלטון בית המלוכה הירדני".[xii] בחודש נובמבר 2024, הזהירה סא"ל במיל' ד"ר ענת ברקו, חוקרת טרור וחברת כנסת לשעבר, בחדשות כאן11, כי ישנן מנהרות מסוריה ומירדן ואזרחי ישראל "חשופים לפלישה קרקעית מכל הגבולות", פרטים שעל פי החשיפה ב i24NEWS ידועים לפיקוד הבכיר בצה"ל, ובניגוד לתפיסה ולטענה הרווחת כי מדובר בהברחות פליליות- מדובר בהברחות איראניות שמטרתן לבנות תשתית טרור. [xiii] עוד בשנת 2022 הגיעו דיווחים, שאמינותם יתכן ומוטלת בספק אך מחייבים לכל הפחות בירור מעמיק. באותה שנה דווח על קצין סורי שערק מצבא סוריה וטען כי המליציות האיראניות התפרסו בדרום סוריה מול גבול ירדן, במטרה לחפור מנהרות. לדבריו, פעילויות אלו מתרכזות ממערב לבניין המכס הישן שבאזור דרעא והאיראנים לא מאפשרים לחקלאים לגשת לאדמותיהם באזור זה. לדברי האנליסט גאזי דחמן, מהלכים אלו עשויים להעיד על אינטרס ירדני ולא רק איראני בכל הקשור לדרום סוריה.[xiv]
מנהרות במצרים ומרוץ החימוש של הצבא המצרי
העובדה כי בחודש אוגוסט 2024 נחשפה מנהרת ענק על ידי צה"ל, מנהרה מיני רבות אחרות בציר פילדלפי, שספק אם היו נחשפות או מטופלות ללא כאחיזת צה"ל בשטח בעקבות טבח השבעה באוקטובר, מלמדת אותנו על תוואי שטח שמאיים שאיננו תמים לכאורה אלא מאיים על תושבי מדינת ישראל. המנהרה בגובה שלושה מטרים, ברוחב של קצת יותר משלוש מטרים, והיא מאפשרת תנועה של כלי רכב וטנדרים מהצד של רפיח הפלסטינית לצד הדרומי המצרי. זוהי מנהרה שבאם מצרים הייתי מחליטה להשתתף בתקיפה נגד ישראל, בדיוק כפי שעשתה במלחמת יום הכיפורים בשנת 73', הייתה הופכת למנהרה אסטרטגית בעת לחימה. חשוב לציין גם כשצה״ל ישב באופן קבע בציר פילדלפי עד ההינתקות, חמאס חפר מנהרות חוצות בין סיני לרפיח משני עברי הגבול. יתרה מזאת, חמאס אף חפר מנהרות תקיפה מתחת למוצבי צה״ל והקריס שני מוצבים.[xv] על פי העיתון JDN, הכתב עמית סגל חשף כי במערכת הביטחון מכירים 184 תוואי מנהרות תת קרקעיות במרחב ציר פילדלפי, אך בישראל מודים בקיומן של 9 מנהרות חוצות גדר אשר חלקן מאפשרות מעבר של רכבים מסחריים כאשר עליהם תחמושת רבה.[xvi]
על פי סא"ל בדימוס אלי דקל, חוקר מערכות תשתית בארצות ערב ולשעבר ראש ענף מחקר השטח בחטיבת המחקר באמ"ן, "למצרים יש עניין רב לשמר את היכולות של החמאס ברצועת עזה", וזו ככל הנראה הסיבה ל"העלמת העין" של המצרים במנהרות שמצאו בינם לבין עזה. לדבריו, למרות שישראל חושבת שיש לה יחסים מופלאים עם המצרים, מצרים חופרת מנהרות ענק, שקוטר הכניסה הוא שבעה מטרים באורך של עשרות מטרים. דקל מוסיף ואומר כי "כל המנהרות בסיני הן בצלעי הרים, על מנת לשמר נשק אסטרטגי ומדובר בערך ב-60 מנהרות". בעיני המצרים, כך אומר "אנחנו האויב. אני לא מכיר שום מקום שמצרים מתחמשת, מתחפרת, משקיעה הון עתק במעברים, שערים, תחמושת, דלק. אני לא סבור שכריית 60 מנהרות בסיני היא נגד איראן. זה נשק התקפי, שיהיה מוגן מפני תקיפת מטוסינו עד שיחליטו לשגרו. עושים את זה כבר עשרות שנים במזרח התיכון. כבר במלחמת שלום הגליל נעשו מנהרות שכאלה, בסוריה, אבל זה לא משנה, זה לא רעיון חדש. הרכב שמשגר חבוי היטב במנהרה ובשעת רצון הוא יוצא מהמנהרה, משגר וחוזר פנימה. לא נשארה מהסכם השלום שום שורה שלא הופרה".[xvii] נוסף על כך, דקל מציין כי שגרירות ישראל במצרים נמצאת "במקום חבוי וכמעט שאיננה פעילה, ללא קונסוליה באלכסנדריה כפי שהיה בעבר וללא תיירות מאז הסכם השלום שנחתם", הכוונה היא שאף מצרי לא חצה לשטח ישראל במטרה לטייל במדינה. לתפיסתו: "במיוחד מאז שא-סיסי עלה לשלטון, הוא מכין את עצמו למלחמה עם ישראל".[xviii]
על פי מגזין פורבס ישראל, ההתעצמות הצבאית המצרית בעשר שנות שלטון א-סיסי היא כמעט חברת תקדים. ברשימת הרכישות: 24 מטוסים של דאסו ראפאל, משחתת וטילי אוויר-אוויר בעסקה של 5.2 מיליארד אירו עם צרפת, ולאחריה עסקת המשך של 30 מטוסים נוספים ב-4.5 מיליארד דולרים; 24 מטוסי סוחוי 35 מרוסיה, 500 טנקי 90T מהדגם המתקדם שאמורים להיות מורכבים במצרים; מטוסי מיג 29 משופרים, טילי נ"ט מתקדמים וגם ארבעה גדודי מערכת הנ"מ 300-S הרוסיים; שתי ספינות קרב מצרפת, וארבע צוללות מגרמניה.
לאור ההתעצמות המצרית המסיבית עולה השאלה לאיזה איום בדיוק נערכת מצרים, עם חיל ים חזק, שיריון מהגדולים בעולם וחיל האוויר מהמתקדמים ביותר.[xix] ישנן מספר תשובות אחרות לכך מלבד הערכות למלחמה עם ישראל, אך זוהי בהחלט אפשרות קיימת שאין לשלול אותה על הסף.
נורת אזהרה נוספת להתחמשות המצרית היא של שגרירי ישראל במצרים לשעבר, דודו גוברין. כמי ששירת שם בין השנים 2016-2019, לדבריו: "העמדה המצרית הרשמית מסרבת להכיר בזכויות ההיסטוריות של היהודים בארץ ישראל ובזכותם להקים בה בית לאומי. מצרים דוחה את תפיסת הציונות כתנועת שחרור לאומית לגיטימית. הציונות, בעיני המצרים, הייתה ונשארה תנועה קולוניאליסטית הכובשת את אדמות הפלסטינים ומקפחת את זכויותיהם. ישראל היא ישות פוליטית שנולדה בחטא. אם בעבר היה סימן שאלה לגבי ההכרה המצרית בישראל בגבולות 67, הרי שכיום, לאחר 7 באוקטובר – יש סימן שאלה לגבי ההכרה דה פקטו בישראל בגבולות 48. ללא הכרה כזו לא יהיה פיוס שורשי ואמיתי בין העמים, וללא פיוס לא תשרור נורמליזציה מלאה". גוברין מזהיר מפני היקף הבנייה וההרחבה של תשתיות בסיני שהן בעלות אופי הגנתי אך גם התקפי (בניגוד להסכם השלום), הרחבת שדות תעופה צבאיים מזרחית לקהיר – בסיני, ברפידים ובאל-עריש; בניית בונקרים חדשים, מאגרי תחמושת והכפלת מאגרי הדלק; בניית שבע מנהרות מתחת לתעלת סואץ – ארבע באזור איסמעיליה ושלוש באזור פורט סעיד.
התעצמות הצבא המצרי מעוררת סימני שאלה לנוכח העובדה שמצרים נהנית ממציאות גיאו-אסטרטגית נוחה שבמסגרתה אין שום איום עליה מצד שכנותיה. ההתעצמות הצבאית נעשית למרות המצב הכלכלי העגום. גוברין אמר כי: "קיומו של ציבור עוין הגובל עם ישראל, שולל את זכותה להתקיים ומתנגד לנורמליזציה, לצד תהליך התעצמות מסיבי של הצבא המצרי שרואה בישראל את איום הייחוס העיקרי שלו – כל אלה עלולים להוות סכנה למדינת ישראל במצב של שינוי הנסיבות ו/או חילופי שלטון. אחד הלקחים החשובים שלמדנו מ-7 באוקטובר הוא שלא ניתן לסמוך על הפרשנות שלנו של כוונותיו של הצד השני, אלא עלינו ללמוד לעומק את תרבותו, שפתו, הלך מחשבתו ולעקוב מקרוב אחר בניית יכולותיו".[xx] על פי העיתון כלכליסט, בשנת 2016, הצי המצרי דורג במקום החמישי הגדול ביותר בעולם.[xxi] על פי הדיווחים, מאז ועד היום הצי התעצם בצורה משמעותית, ועל ישראל להפיק את הלקחים.
לסיכום, מאז השבעה באוקטובר המושג "ישובים צמודי גדר" קיבלו משמעות נוספת. המצב שבו הגבול בין ישראל לירדן, הארוך ביותר מבין כל גבולותיה, שמונה מאות ק"מ של שטח פרוץ ללא גדר או עם גדר חלודה – הוא פתח לפירצה ואסון כבד. גיל אלתר רבש"ץ קיבוץ אשדות יעקב מספר שרק השנה (2024) היה בגבול מקרה של "פרש טורקי". אומנם מדובר בגבול שיש בו הסכם שלום, אך אין זה אומר שישראל צריכה לסמוך על ירדן ולא להבטיח את עצמה לכל מקרה. כשאזרחי ירדן נשאלו מה הם חושבים על ההסכם עם ישראל הם אמרו כי: "אני לא מאמינה שיש שלום, כי זה לא ככה". "החברה הירדנית עד כה מסרבת לעשות שלום עם מדינת הכיבוש, ובהחלט מאמינה שמדינת הכיבוש מאיימת עליה, בדיוק כפי שהיא מאיימת על פלסטין". "אני חושבת שמבחינה פוליטית כן יש הסכם שלום, אבל אני לא חושבת שהוא קיים בלב של אזרחי ירדן".
אל"מ במיל' טליה לנקרי, לשעבר בכירה במל"ל הסבירה כי "יש שם יותר מ-2 מיליון פלסטינים שמזוהים עם העם הפלסטיני, מזוהים עם חמאס בעת הזו באופן מלא". האלוף במיל' גדי שמני טען כי "העם בירדן לא אוהב אותנו, הם פלסטינים". חשוב להבין כי גם אם כיום מדובר בהברחות של סמים ועבירות פליליות אחרות, אין זה סותר שישנן גם הברחות הקשורות לטרור שבעתיד ישמשו לפלישה לתוך ישראל.[xxii]
דיווחים רבים שהתקבלו על ידי תושבים המתגוררים בסמיכות לגבול עם ירדן ומצרים, בנוגע לדמויות חשודות וטנדרים לבנים שמסתובבים בסמיכות לגבולות יכולים "בקלות להפוך לרחפני נפץ" כך על פי גורם ביטחוני. לדבריה של ליאת, תושבת הערבה, קיים חשש עמוק מחדירת מחבלים. "הטנדרים האלו, זה רק חלק מהמציאות שיש בערבה. חשוב להבין שמקיבוץ אליפז והלאה אין גדר! זה גבול שפשוט שכחו! בית ספר היסודי נוף אדום שלומדים בו 600 תלמידים, וגם הבנים שלי, נמצא 300 מטר מהגבול עם ירדן – בלי גדר. אנחנו צריכים לדעת שאנחנו יכולים לגדל את הילדים שלנו בביטחון. רוב האמל"ח שמשמש בפיגועים בארץ מגיע מירדן. זה שיש שלום לא אומר כלום, אנחנו רואים אותם מתאמנים, רואים רחפנים, מצנחי רחיפה, עמדות שמירה חדשות. הכל עניין של זמן עד שגם פה יקרה משהו. וזו בחירה שלהם, כי הפגיעה בנו מוגשת להם על מגש של כסף. צריך לא רק גדר, צריך שינוי מדיניות.[xxiii]
חשוב להדגיש כי שילוב של חדירה בעל קרקע, עם יכולות אסטרטגיות של תוואי שטח בתת קרקע, בדיוק כפי שהשתמש בהם חמאס – הם מכפלת כוח במקרה של פשיטה רב זירתית למדינת ישראל.
מנהרות באיו"ש
כבר תקופה ארוכה שמחבלי חמאס יורים צרורות לעבר בת חפר, ישוב קהילתי בעמק חפר הממוקמת 15 ק"מ מזרחית לנתניה. חמאס משלם כ- 1,500 ₪ לכל מחבל שיורה לעבר הישובים צמודי הגדר באיו"ש. מחבלים שתועדו מטול כרם, עיר פלסטינית השוכנת ליד כפר סבא וכפר יונה, תועדו יורים לעבר בת חפר כשסרטים ירוקים על ראשם, אך כוחות הביטחון הישראליים לא התערבו. נוסף על כך, תושבים דיווחו כי הם שומעים רעשי חפירות בדיוק כפי שקרה ביישובי עוטף עזה לפני השבעה באוקטובר אך נראה שצה"ל שלל זאת. גם במושבי הגליל העליון כוחות הביטחון התקשו להאמין שחיזבאללה חופר מנהרות.
כשתושבים בקרבת גבול הצפון טענו שהם שומעים קולות של חפירה מתחת לסלון ביתם, בצה"ל טענו שהאדמה בצפון אינה מאפשרת חפירת מנהרות. תוך זמן קצר התברר שחיזבאללה חפר רשת מסועפת של מנהרות, שהגיעו לפתח כמה מהישובים בגליל העליון.[xxiv] בעקבות תלונות תושבים על רעש של עבודות וחשד לחפירת מנהרות משטחי הרשות לכיוון בת חפר, נערכו שלוש בדיקות ולא נמצאו סימנים למנהרות.[xxv] תושבים ביישוב כוכב יאיר-צור יגאל הנמצא ליד קלקיליה ובסמיכות לערי השרון, דיווחו והתלוננו גם כן על "תחושות רעד ורעשי קידוח וחפירות" הנשמעים בבתיהם בשעות הלילה המאוחרות. "הרגשתי כאילו יש רעידת אדמה רחוקה והתחושה היא שהמיטה שאני שוכב עליה זזה ושטה", תיאר בשיחה עם חדשות וואלה ברוך בן נריה, תושב היישוב. "זה לא שאני ממציא או דמיינתי לעצמי, זה המצב. אני מרגיש את זה כבר במשך השנתיים האחרונות ולפעמים זה נמשך דקות ארוכות באמצע הלילה. יש שקט בחוץ ואז פתאום זה קורה. בהתחלה חשבתי שאולי אלו משאיות כבדות שעוברות על הכביש, אבל לא היו באמצע הלילה משאיות כאלה".
תושבת היישוב הפיצה סרטון בקבוצה של תושבי כוכב יאיר- צור יגאל בפייסבוק, ובו היא תיעדה רעש הבוקע מתוך כיור ביתה ועשוי להישמע כמו קידוח וחפירה. "אני בניין שני אחרי הגדר, קומה שלישית, ושומעת רעשים בשעות לא שיגרתיות". התושבים לא סומכים על הגורמים שטוענים כי מדובר בקרקע שקשה לחפור בה מנהרות ומאמינים כי האירוע מתרחש כבר זמן מה.[xxvi] סרטונים שהופצו מטול כרם מעידים על מחבלים החמושים מכף רגל ועד ראש, ממש כמו מחבלי הנוח'בות שמאיימים על ערי השרון ואף המרכז.[xxvii] היות והמנהיג העליון של איראן עלי חמינא'י, התבטא עוד בשנת 2014 כי בכוונתו להפוך את יהודה ושומרון לעזה מס' 2, הרי שבעדויות שעולות על חפירת מנהרות באזור, לצד ירי על הישובים והתחמשות אינטנסיבית של מליציות חמושות בעל קרקע – נראה שקיים דפוס פעולה שיטתי ושאיפה שיכולה לעלות בקנה אחד עם מה שראינו בטבח השבעה באוקטובר.[xxviii]
לסיום,
קיימות אינדיקציות לכך כי ישראל מוקפת במנהרות תת קרקעיות שחלקן חוצות לשטחה וכעת מטופלות על ידי צה"ל, וחלקן בעלות פוטנציאל לחצות לשטחה. נראה איפוא שקיימות מנהרות בין מדינות שמקיפות את ישראל או קרובות אליה במרחק גיאוגרפי. נתיב אחד של מנהרות מחוץ לישראל כולל מסלול מעיראק – סוריה שממשיך ללבנון או ירדן, ומירדן לאיו"ש. כעת שסוריה היא זירה פחות רלוונטית לאיראן, היא תנסה ככל הנראה להשתמש בגבול עיראק ירדן. להוסיף לכל זה אינדיקציות שעולות מן המאמר להיתכנות של מנהרות חוצות לישראל זוהי נורת אזהרה אדומה בוהקת לאיום הנשקף לערי ויישובי כל ישראל. נוסף על כך, ישראל איננה יכולה להסתמך רק על הערכות אמ"ן בדבר הכוונות בלבד של המנהיגים במדינות שעימן יש לנו הסכמי שלום, אלא מחויבת לכלול בסל שיקוליה גם את המעשים בשטח כגון: התעצמות צבאית חריגה, דיווחים של האזרחים, ופעילויות פליליות שבחסותן יתכן והסחת דעת של פעולות טרור בהווה או עתידיות. המזרח התיכון הוא דינמי שמשתנה כל העת, ובמודיעין לא ניתן להסתמך רק על מה שיודעים, אלא הכרחי לשער גם את מה שלא יודעים. בכדי ליצור תמונת מודיעין כוללת יש לאחד בין כל הקישורים שעולים מהשטח ולא להסתכל על כל זירה כבפני עצמה. אין זה דמיוני שבדיוק כפי שקרה במלחמת הכיפורים בשנת 73' יחליטו מס' צבאות שמקיפים אותנו לפלוש לשטח ישראל באמצעות מנהרות שנבנות, או לכל הפחות יכולות להיבנות תחת אפה של ישראל. סוגיית המנהרות ההיקפיות חייבת לעלות בפני הקבינט ולייצר מדיניות חדשה בנושא.
לדברי שלמה אללוף מומחה לאבטחה וטרור: "היכולת של ארגוני טרור כדוגמת חמאס בעזה וחיזבאללה בצפון, לבנות מנהרות התקפיות, לצורכי איסוף מודיעין והעברת אמל"ח החל מנקודת המפגש של הכנרת עם הירדן לכל אורך הגבול המזרחי, תשתית שטח נוחה המאפשרת לבצע זאת, כולל חפירת מנהרות מתחת לנהר הירדן היא לא בלתי אפשרית, ממש בדיוק כפי שנבנתה המנהרה מתחת לתעלת למנש המחברת בין אנגליה לצרפת. דפ"א אפשרית למנהרות הם בואך ים המלח לאורך כל קו בתי המלון, ועד אילת. היות ומהצד הירדני קיימים שטחים אשר פחות מפוקחים על ידי הצבא הירדני – הם הבטן הרכה שארגוני הטרור עלולים לבצע סוג של פיגוע בהשראת טבח השבעה באוקטובר. לגבי הגבול המצרי, נוכחנו לדעת את היקף המנהרות בחסות "מלחמת חרבות ברזל" שחשפו את שיתופי הפעולה של גורמי טרור בשני צידי המנהרות (עזה ומצרים). עד אשר הדבר לא יוסדר בין ישראל למצרים באופן מלא – מדובר באיום משמעותי. באיו"ש היכולת לחפור מנהרות התקפיות אל תוך ישובים בחיכוך גבוה פרונטאלי הוא בהחלט דפ"א. אומנם תשתית השטח פחות נוחה לחפירת מנהרות מאשר באזורים טופוגרפיים אחרים, אך מבחינה מבצעית היא אפשרית. האיום המשמעותי ביותר שנשקף לישראל מכך הוא הסכנה ליישובי קו התפר והערים הגדולות שנמצאות בעומק ישראל, משאת נפשם של ארגוני הטרור ובפרט המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ששואפים להגיע לשם.
בעקבות כך, אנו רואים כי צה"ל הקים את אוגדת דוד המונה חמש חטיבות בגזרות שונות שיהוו את כוח ההתערבות הראשוני במצב של פלישה לערי ישראל ויישובי השרון. בנוסף, צה"ל בונה מכשול תת קרקעי גם לאורך הגבול המזרחי וממגן אותו באמצעים שונים, מעבה כוחות, מכשיר אותם ומצייד אותם באמצעים המתאימים, כולל בגזרת אדום בגבול המצרי. נראה כי הצבא שינה את התפיסה מצבא של הגנה לצבא התקפי שנדרש ליכולות הגנה לאורך כל הגבולות של מדינת ישראל, כולל אלו שיש בהם הסכמי שלום. ועדיין, הנחת העבודה המתבקשת מהשטח היא שישראל עדיין לא מצאה את כל המנהרות, ואלו שנמצאו במקומן ייבנו אחרות. האויב אוסף כל העת מודיעין, מחפש את "הבטן הרכה" וישאף להמשיך ולבנות מנהרות שישמשו אותו הן לתקיפה והן לשהייה ארוכה המצוידת בכל האמצעים. המנהרות הן עדיפות עליונה בסדרי העדיפויות האסטרטגיות של ארגוני הטרור, אך באם צה"ל יהפוך כפי שהוא מנסה לעשות זאת כעת לצבא גדול בהרבה, וייבנה את חוזקו הצבאי בשילוב עם מודיעין, כוח אדם אנושי (יומינט וחי"ר- כוחות יבשה מתוגברים) וטכנולוגי זה ייתן מענה הולם אך חשוב לומר שבאבטחה אין מאה אחוז, אלא חתירה לצמצום משמעותי של נזק ופגיעה מה שלא קרה בטבח השבעה באוקטובר. כוחות החי"ר והיבשה הם אלו שתפקידם לספק מענה ראשוני לכל מצב של פלישה היות והם פוגשים את המחבלים במגע ישיר ופרונטלי ולכן קיימת חשיבות רבה בשינוי תפיסת ההגנה וההתקפה בצה"ל לעתיד שיבוא. המלצתי היא להכין תוכנית אבטחה ייעודית לכל ישוב וישוב, קטן כגדול, על ידי מומחי אבטחה מעולמות הבטחון ואף למנות אותם כאחראים על ביצועם".
מקורות מידע:
[i] https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001467953
[ii] https://www.maariv.co.il/news/military/Article-1071708
[iii] https://www.israelhayom.co.il/news/geopolitics/article/16045093
[iv] https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001462137
[v] https://www.zman.co.il/451497/popup/
[vi] https://www.maariv.co.il/news/military/article-1113760
[vii] https://www.idf.il/%D7%90%D7%AA%D7%A8%D7%99-%D7%99%D7%97%D7%99%D7%93%D7%95%D7%AA/%D7%99%D7%95%D7%9E%D7%9F-%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%97%D7%9E%D7%94/%D7%9B%D7%9C-%D7%94%D7%9B%D7%AA%D7%91%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%A4%D7%A6%D7%95%D7%AA/%D7%9B%D7%95%D7%97%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%95%D7%92%D7%93%D7%AA-%D7%A2%D7%96%D7%94-%D7%94%D7%A9%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%95-2-%D7%9E%D7%A0%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%AA%D7%A7%D7%A4%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%9A-2-%D7%A7%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9E%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%9D/
[viii] https://www.ynet.co.il/news/article/hjto9aah1e
[ix] https://www.i24news.tv/he/news/israel-at-war/artc-33884953
[xi] https://www.maariv.co.il/news/world/article-1153502
[xii] https://www.i24news.tv/he/news/israel-at-war/artc-33884953
[xiii] https://www.srugim.co.il/1058078-%D7%A1%D7%90%D7%9C-%D7%91%D7%9E%D7%99%D7%9C-%D7%91%D7%90%D7%9E%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%9E%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%93%D7%94-%D7%99%D7%A9-%D7%9E%D7%A0%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%A8
[xiv] https://nziv.net/80776/#google_vignette
[xv] https://www.maariv.co.il/news/military/article-1122405
[xvi] https://www.jdn.co.il/news/2253082/
[xvii] https://www.maariv.co.il/news/military/article-1069311
[xviii] https://www.maariv.co.il/news/military/article-1102608
[xix] https://forbes.co.il/ten-years-of-arming-what-threat-is-egypt-preparing-for/
[xx] https://www.ynet.co.il/news/article/b1hnqcsrye
[xxi] https://www.calcalist.co.il/world/articles/0,7340,L-3686737,00.html
[xxii] https://www.mako.co.il/news-israel/2024_q2/Article-d80fbe391466091027.htm
[xxiii] https://www.israelhayom.co.il/news/local/article/16604972
[xxiv] https://www.maariv.co.il/journalists/article-1103062
[xxv] https://www.ynet.co.il/news/article/rykmpkrp6
[xxvi] https://news.walla.co.il/item/3631527
[xxvii] https://www.google.com/search?q=%D7%98%D7%95%D7%9C+%D7%9B%D7%A8%D7%9D&oq=%D7%98%D7%95%D7%9C+%D7%9B%D7%A8%D7%9D+&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDIHCAIQABiABDIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIHCAYQABiABDIHCAcQABiABDIHCAgQABiABDIHCAkQABiABNIBBzg2MmowajmoAgCwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:97f5369c,vid:rRiwt-6CIrs,st:0
[xxviii] https://www.terrorism-info.org.il/he/%D7%94%D7%A6%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%99%D7%A8%D7%90%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A0%D7%95%D7%92%D7%A2-%D7%9C%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%94-%D7%95%D7%A9/
קרדיט לתמונה: דובר צה"ל
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל