איגוד האינטרנט הישראלי מפרסם את 10 ההונאות המובילות ברשת בימים אלו-
מבצעי "חיסול" דמיוניים במחירים לא הגיוניים; חנויות אונליין מזויפות; הודעות מזויפות על משלוחים שבדרך; הבטחות לפרסים מופרכים – מדריך מקיף של איגוד האינטרנט הישראלי – ממה להיזהר? למה לא להאמין?
לקראת הפסח חלה עלייה טבעית בצרכנות ובפרסום ברשת וכך גם עלייה בחשיפה ובסיכון של משתמשים ישראלים ליפול קורבן להונאות כאלה. איגוד האינטרנט הישראלי מפרט אודות 10 הונאות הרשת שזיהה כמובילות בשבועות האחרונים, הונאות שסביר שיתרחבו בימי השיא של ההיערכויות והקניות לחג.
המכה הראשונה: מכת מבצע החיסול הדמיוני
מודעות ברשתות חברתיות המציעות מותגי אופנה או אלקטרוניקה נחשקים (למשל The North Face, ECCO, נייקי וכו') במחירים נמוכים באופן קיצוני ולא הגיוני (למשל ₪7.80 לתיק שעולה מאות). לעיתים ההתחזות היא לקמעונאי מוכר (כמו דקטלון) המציע כביכול את המבצע. לחיצה מובילה לאתר מתחזה שנועד לגנוב פרטי תשלום.
המכה השנייה: מכת החנויות המזויפות
מודעות ממומנות ברשתות חברתיות (בעיקר פייסבוק ואינסטגרם) המקדמות חנויות פיקטיביות שמוכרות סחורות אטרקטיביות ברשת. חנויות אלו מתחזות לעיתים קרובות לעסקים קטנים, בוטיקים ייחודיים או חנויות ישראליות ותיקות (עם שמות כמו "מזרחי תל אביב", "אופנת לוי", "נבו תל אביב" וכו').
המכה השלישית: מכת המשלוח המזויף
קבלת הודעת SMS מתחזה לגוף מוכר (דואר ישראל, בנק, ביטוח לאומי, כביש 6, פנגו, חברת אשראי וכו') הטוענת שיש בעיה/חבילה/חוב/מענק ומפנה ללחוץ על קישור זדוני. הקישור מוביל לאתר מתחזה לגניבת פרטי הזדהות או פרטי תשלום.
המכה הרביעית: מכת הפרסים המופרכים
מודעות ברשתות חברתיות או הודעות קופצות המבטיחות פרס שווה במיוחד (למשל מארז מוצרים של מותג מוכר כמו שילב או פסטה ברילה) בתמורה למילוי סקר קצר, או השתתפות במשחקון או בהגרלה (שתמיד זוכים בה). הלחיצה מובילה לאתר שמבקש תשלום סמלי עבור "דמי משלוח" ומפתה את המשתמש להזין פרטי אשראי.
המכה החמישית: מכת עוקץ הדיפ-פייק (Deepfake Investment Scam)
זוהי הונאה רב-שלבית מתוחכמת שמתחילה במודעות ממומנות ברשתות חברתיות (פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב). הנוכלים משתמשים בטכנולוגיית דיפ-פייק (Deepfake) ליצירת סרטונים משכנעים הנראים מציאותיים, ובהם דמויות מוכרות ואמינות – ידוענים, פוליטיקאים, אנשי עסקים מצליחים ודמויות סמכותיות (כמו נגיד בנק ישראל), שהציבור הישראלי מכיר ונוטה לתת בהם אמון. בסרטונים המזויפים, הדמויות הללו נראות ממליצות כביכול (ולעיתים בשפות מותאמות כמו רוסית) על הזדמנויות השקעה "חד פעמיות". ההשקעות הפיקטיביות מקושרות לעיתים קרובות לשמות של מותגים או מיזמים מוכרים, טכנולוגיים ו"חמים" כמו טסלה, מטא, סטארלינק או נוירולינק, לקונספטים מבטיחים כמו AI או "השקל הדיגיטלי", ואף למותגים ישראלים כמו אל-על או שופרסל.
המכה השישית: מכת העבודה מהבית
הונאה זו מתחילה כמעט תמיד במודעה ממומנת או פוסט ברשת חברתית (פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק וכו') – לרוב בשם ובמיתוג של חברות מוכרות וגדולות כמו SHEIN, AliExpress, TEMU, iHerb נטפליקס, אמזון וכו', ולעיתים גם מותגים ישראליים כמו KSP ושופרסל
המכה השביעית: מכת הונאת ההשקעות המבטיחות
מודעה ממומנת ברשתות החברתיות (בעיקר פייסבוק ואינסטגרם) מופיעה בשם ובתמונה של אישיות מוכרת מעולם הפיננסים וההשקעות – למשל שרי אריסון, דובי פרנסיס, "הסולידית", אייל ולדמן, יוסי ורדי וכדומה. במודעות מצוין כי הדמות פונה ישירות אל הקוראים כדי לשתף "תובנות כלכליות" חשובות לקראת משבר או הזדמנות השקעה יוצאת דופן.
המכה השמינית: הונאת שחזור כספים או חשבונות (Recovery Scam)
הונאה זו פונה לאנשים שכבר נפלו קורבן להונאה קודמת – בין אם איבדו כספים (במיוחד בהונאות השקעה או קריפטו) ובין אם חשבונם נפרץ או נחסם (פייסבוק, אינסטגרם, מייל וכו'). הנוכלים מציעים לקורבנות שירותי "שחזור" או "הצלה" באמצעות מודעות ברשתות החברתיות או דרך ביקורות מזויפות באתרים ופורומים רלוונטיים. הם מציגים את עצמם כמומחי סייבר, האקרים "אתיים" או עורכי דין, ומבטיחים להחזיר את הכסף האבוד או לשחזר את הגישה לחשבון הגנוב/חסום.
המכה התשיעית: מכת ההשתלטות על חשבונות סושיאל
מכה זו מכוונת לגניבת חשבונות פייסבוק ואינסטגרם – הן עסקיים והן אישיים, הנושאים ערך רגשי ומידע אישי רב. נוכלים המתחזים לנציגי מטא פונים למשתמשים בהודעות פרטיות (מסנג'ר, DM, ווטסאפ, מייל), בטענה שקרית על הפרת כללים או פעילות חשודה בחשבון, ודורשים פעולה מיידית. ההודעה מכילה קישור זדוני המוביל לאתר פישינג, הנראה כמו דף התחברות רשמי, אך מטרתו לגנוב את שם המשתמש והסיסמה שלכם.השתלטות על החשבון עלולה להוביל לנזקים כספיים, פגיעה תדמיתית, הפצת הונאות נוספות לחברים ועוגמת נפש קשה.
המכה העשירית: מכת הסחיטה המאיימת במייל (Extortion/Sextortion Scam)
המכה הזו שונה באופיה מהמכות הקודמות – אך נפוצה מאוד, מלחיצה במיוחד, ומגיעה גם היא ממניע כלכלי. היא לא תלווה במודעה מפתה או אתר מתחזה – אלא תגיע במייל סחיטה מאיים.

הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל