img

img

img

img

img

הסיוע המסיבי של סין לפרויקט הגרעין האיראני | מורן אללוף

מורן אללוף

11 בספטמבר 2024 |

| מזרח התיכון

avator

מאת: מורן אללוף, חוקרת איראן וחיזבאללה, וחברת פורום דבורה

ארסנל הנשק הגרעיני הסיני נמצא בצמיחה המהירה ביותר בעולם והוא עתיד להוות תחרות רצינית על הארסנל של ארצות הברית. למרות ההצהרה שיצאה מטעם משרד החוץ הסיני כי: "סין אינה במרוץ חימוש עם אף מדינה",1 סין נחשדת כמחזיקה בכמות קטנה של ראשי נפץ בכוננות מבצעית גבוהה,2 חשד המעורר שאלות לגבי כוונותיה האמיתיות.

נכון לשנת 2023, רוסיה וארה"ב מחזיקות יחד ב-90% מכלל הנשק הגרעיני בעולם, אך על פי דיווחים נראה שסין שועטת לעבר מיצובה בראש הטבלה. על פי הערכה של SIPRI ("המכון הבינלאומי לחקר השלום"), מאגר הנשק הגרעיני של סין עלה במהירות חסרת תקדים בשנת 2024 ל-500 ראשי נפץ, וייתכן כי סין פורסת מספר קטן של ראשי נפץ על טילים.3

בשנת 2022, סין דורגה במקום ה-3 בדירוג מעצמות הגרעין בעולם, עם יותר מ-350 ראשי קרב גרעיניים,4 תוך הגדלת הארסנל שלה ב-50 יחידות נוספות, מספרים שאף כמעט הוכפלו בשנתיים האחרונות.5 בנוסף, דוח של הפנטגון קבע כי עד שנת 2030, סין תחזיק בלפחות 1,000 טילים היפרסוניים גרעיניים.6 הרחבת ארסנל הגרעין, תוך שימוש במגוון רחב של אמצעים גרעיניים, הם אלו שמעוררים את הדאגה. לא הכמות שמדאיגה אלא "איכות" ארסנל המבצעי, דוגמת הטילים ההיפרסוניים הקשים יותר לזיהוי, והלוחמה בחלל שיכולה לגרום לשיתוק של מדינות. קצין אמריקני בכיר אמר כי "התוקפנות הגוברת מצד רוסיה, לצד השאיפה הסינית להפוך למעצמה המובילה בחלל באמצע המאה הנוכחית, אילצו את ארה"ב להיערך לעימותים צבאיים גם במרחב החלל".7

התוכנית הזדונית של "סדר עולמי חדש" מצד ציר הרשע, שעיקרה מלחמה עם המערב וכיבושו, יצרה בריתות צבאיות עמוקות בין סין, איראן, רוסיה, צפון קוריאה ופקיסטן. התוכנית יצאה לפועל תחילה במלחמת אוקראינה-רוסיה, המשיכה לאחר מכן עם מתקפת חמאס ושלוחותיה של איראן על ישראל, ו"היד עוד נטועה".

שיתופי הפעולה בין מדינות ציר הרשע הוכחו פעם אחר פעם, כמו לדוגמה שצה"ל תפס בעזה כמויות אדירות של נשק סיני מתקדם, המשמשים את חמאס במלחמה נגד ישראל.8 אין זה משנה אם הנשק הגיע דרך איראן ולא באמצעות סין באופן ישיר, היות וסין יודעת כי כל נשק שעובר לאיראן- נעשה בו שימוש נגד ישראל, וכ"ידידה רבת שנים" (ידידות שהצטננה לאחר השבעה באוקטובר), עליה למנוע חימוש של אויבי ישראל.

איראן לא מורתעת מארצות הברית, בטח לא כשיש לה תמיכה ממעצמות גרעין המשלבות עמה כוחות ככוח מכפיל. הוכחה לכך היא, שבחודש שעבר נשיא איראן הנבחר, מסעוד פזשכיאן הצהיר כי סין ורוסיה הן ידידות של איראן, תוך שהוא משבח את מעצמות המזרח ותוקף את המערב. לדבריו, "ארצות הבית צריכה להבין שאיראן לא תגיב ללחץ".9

המשך ההתקרבות בין מדינות ציר הרשע, ובפרט בין איראן לסין היא סכנה לביטחונה של מדינת ישראל. מאז שאיראן התקרבה לסין היא התקדמה באופן מהיר מבעבר בפרויקט הגרעין, ובחסות מלחמת ההתשה שהציתה בשבעה באוקטובר, מלחמה שנמשכת כבר 11 חודשים, סבא"א (ה"סוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית") דיווחו לפני מספר ימים כי, לאיראן חסרים רק 2 ק"ג בכדי לייצר לפחות 4 פצצות גרעיניות, והיא איננה משתפת פעולה לאכיפה ובקרה.10

חשוב לציין כי אם ישראל וארצות הברית לא יקדמו תקיפה בהקדם של מתקני הגרעין באיראן, לא תהיה הזדמנות נוספת. מדינה שאומרת בגלוי שהיא מתכוונת להשמיד את מדינת ישראל, איננה יכולה להחזיק בנשק גרעיני. המשפט אליו התחייבו מדינות העולם לאחר השואה, "לעולם לא עוד", מגיע לידי בחינה עכשיו, 80 שנה לאחר מכן.

ההתקרבות של איראן וסין היא לא רק בעיה אזורית במזרח התיכון או בעיה נקודתית של מדינת ישראל. להתקרבות זו ישנה השפעה כלל עולמית והיא עלולה להצית מהר יותר מכפי שחושבים, מלחמת עולם שלישית.

הסיוע של סין לאיראן, מגיע בסופו של דבר גם לרוסיה למשל, שמשתמשת בכך נגד אוקראינה ומלבה מלחמה באירופה.

תפיסת הצד של סין לטובת איראן, מסוכנת בהתחשב לתחזיות כי סין תהפוך בשנים הקרובות לכלכלה הגדולה בעולם ותעקוף את ארה"ב.11

 השאננות והערכת החוסר של ארצות הברית וישראל בכך שסין הופכת למעצמה גרעינית והיפרסונית,12 עלולה להוביל לתרחיש תקדימי שלא נערכו אליו בהתאם.

חרף האזהרות החמורות של ראשי המוסד לשעבר אפרים הלוי ודני יתום, על יחסי סין ישראל – ממשלת ישראל חתמה בשנת 2016 על "הסכם סחר חופשי" עם סין, שאולי עשה משהו טוב לכלכלה הישראלית, אך יצר איום חמור על הביטחון הלאומי שלנו.

רצונם של אנשי העסקים הישראליים לחסוך בכסף ולהכניס משקיעים סיניים, כמו למשל חשיפתם לטכנולוגיות בהייטק וסייבר ישראליות, ומכירת "תנובה" לבעלות סינית, היא בעייתית נוכח תמיכתה של סין באיראן. חמור מכך, זכייה במכרזים של חברות סיניות שאין עליהן כלל פיקוח בתשתיות לאומיות כגון: נמל אשדוד ורכבת ישראל מהווים סכנה ברורה לביטחונה של מדינת ישראל ואף העברת מידע לאויב.13

תמיכתה של סין בצפון קוריאה, אשר מודעת לכך כי היא מדינה שמסייעת לפיתוח תוכנית הטילים של איראן, טילים שעל גביהם ניתן להרכיב ראשי נפץ גרעיניים גם היא תורמת לפרויקט הגרעין האיראני. סיוע סיני לצפון קוריאה בהשגת נשק היפרסוני – זולג לאיראן.14 סין משמשת גם כנקודת המעבר שבין צפון קוריאה לאיראן בכל הקשור לפרויקט הגרעין ולתוכנית הבליסטית, והיא מאפשרת לה תוך "העלמת עין" להעביר חלקי טילים.15

ההנחה הרווחת היא שמה שצפון קוריאה מפתחת – נחשף גם לאיראן, בין שמדובר בטיל המסוגל לשאת ראש קרב גרעיני, סיוע בהעשרת אורניום או פיתוח פצצה וסביר להניח כי סין מודעת לכך אך לא אכפת לה.16

ההסכם האסטרטגי שנחתם במרץ 2021 בין סין לבין איראן ושעליו יורחב בהמשך, מגביר את הפוטנציאל של זליגת ידע גרעיני לידי איראן והוא "תמרור אדום" למדינת ישראל.

להלן פירוט של סיוע סין לפרויקט הגרעין:

1. סיוע ישיר בפיתוח גרעין מבוסס אורניום ופלוטוניום

הניסיון הארוך והכושל למנוע מאיראן גרעין ולהימנע ממשבר צבאי עם איראן, עימות שהיום נראה יותר מתמיד כבלתי נמנע, הוביל את מדינות העולם לחתום על הסכם הגרעין בשנת 2015.

בחודש פברואר 2023, סין תמכה בגלוי בפרויקט הגרעין של איראן, והביעה תמיכה כשנשיא סין אמר כי "זכותה של איראן לשמור על זכויותיה ועל האינטרסים שלה", תוך התעלמות מהעובדה כי מטרת פיתוח הגרעין האיראני היא השמדת מדינת ישראל, או לכל הפחות איום על סוגיות במזרח התיכון שאיראן הקיצונית תרצה לקבוע את הטון. בנוסף, סין עומדת לצידה של איראן בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם להקשיח את הסנקציות בפרויקט הגרעין, מעידה על מדיניות של סין התומכת בסיוע לפרויקט הגרעין של איראן.17

סין מסייעת דה פקטו לאיראן בפרויקט הגרעין שלה עוד משנות ה-80. בשנת 1984, פיתחה את כור המחקר הגרעיני באיספהן, אשר מילא תפקיד משמעותי בפיתוח פרויקט הגרעין של איראן. בשנת 1990, חתמו השתיים על הסכם, להמשך פיתוח פרויקט הגרעין של איראן, ובשנת 1991 סין העבירה טון מטרי של אורניום לידי איראן.18 בעקבות לחצים מצד ארצות הברית וחשש מפגיעה כלכלית על רקע המשבר בטאיוואן, בשנת 1997 סין הפסיקה את הסיוע הרשמי לאיראן בפרויקט הגרעין, אך המשיכה לעשות זאת "מתחת לרדאר".19 שני דיווחים מוכיחים זאת.

פרשת הסוכנת הסינית אמילי ליו:

על פי דוח של משרד האוצר האמריקני, סוכנת סינית בשם אמיליו ליו ו-4 גופים נוספים, העבירו בשנת 2017 רכיבים אלקטרוניים לפרויקט הגרעין של איראן.20 לא ידוע אם סין עומדת ישירות מאחורי פעילויות אלו, או שהיא מודעת לכך אך "מעלימה עין".

הכור האטומי באראכ IR-40 (מבוסס פלוטוניום):

בשנת 2021, סין ורוסיה החלו בסיוע חידוש המים הכבדים בכור הגרעיני IR-40. מדובר במסלול "עוקף אורניום" שאיראן מבקשת באמצעותו לבטח את עצמה, ומגדילה את סוגי פצצות הגרעין בארסנל שלה.21

2. הסכם אסטרטגי למשך 25 שנים

ההסכם הצבאי הוא נקודת מפנה אסטרטגית ביחסי סין-איראן, והוא בהכרח מגדיל את הפוטנציאל של העברת ידע גרעיני מסין לאיראן במסגרת ההסכם, שכולל בתוכו היבטים כלכליים, צבאיים ומודיעיניים. מיד לאחר ההסכם, לאיראן היו קפיצות בין דוריות בתוכנית הטילים שלה, ובהאצת פרויקט הגרעין. הסיוע הכלכלי מסין לאיראן שיפורט בהמשך, מסייע לה לעקוף את הסנקציות האמריקאיות ולהמשיך לממן את פרויקט הגרעין. דוגמה לסעיף בהסכם שמהווה אינדיקציה לשיתופי פעולה בין סין לאיראן בתוכנית הטילים,22 שבסופה נועדה לשרת הרכבת פצצה גרעינית על גביהם היא:

חניכת קו הרכבת בין טהרן למונגוליה.

צילומי לוויין חשפו שלושה אתרים של טילים בליסטיים השייכים לסין, הממוקמים בין מונגוליה לטיבט.23 יתכן שאין זה מקרי שנעשה חיבור דווקא בין שתי מקומות אלו.

דוגמה נוספת, היא הצטרפותה של איראן לארגון שנחאי SCO כחצי שנה לאחר שנחתם ההסכם, המסייע לאיראן להשיג נשק סיני חדיש,24 שיפור מערכת דיוק הטילים מכל הסוגים, כולל של שלוחותיה כמו ארגון הטרור חיזבאללה. 25 טילים גרעיניים שישוגרו באופן מדויק לעבר מטרות אסטרטגיות בישראל עלולות ליצור משוואה שוברת שוויון.

עוד דוגמה היא שיתוף הפעולה הצבאי בשנת 2022, כשאיראן הצטרפה לסדרת תרגילים שנערכו עם סין ורוסיה על אדמת וונצואלה. 26

המסקנה היא ששיתוף פעולה צבאי איננו ענין תאורטי או עתידי, אלא הוא קורה כבר עכשיו. לכן, כנגזרת מכך, הסבירות שסין ממשיכה לסייע לאיראן בפרויקט הגרעין בין אם באופן עקיף או ישיר היא גבוהה.

3. תרומתה של סין לאכיפת הסנקציות הכלכליות

סין ממלאת תפקיד מכריע ביכולתה של איראן לעקוף את משטר הסנקציות ולהתמודד עימו במידה מסוימת של הצלחה, בעיקר בזכות ייצוא נפט.27

ההסכם האסטרטגי שנחתם בשנת 2021, הוא מקפצה כלכלית של ממש לכלכלת משמרות המהפכה של איראן, הפועלות להשיג מימון לפרויקט הגרעין. עיקרי ההסכם בצד הכלכלי כוללים:

1. 280 מיליארד דולר בפיתוח מגזרי הנפט, הגז והפטרוכימיה של איראן.

2. 120 מיליארד דולר לשדרוג תשתית התחבורה והייצור של איראן.

3. מעורבת באופן אינטגרלי בבניית תשתית הליבה של איראן שתהיה בהתאמה מוחלטת לפרויקט הגיאופוליטי המרכזי של סין "חגורה אחת".

4. מפעלים סינים יוקמו באיראן, ימומנו, יתוכננו ינוהלו ויפוקחו על ידי חברות ייצור סיניות גדולות. המוצרים יימכרו לאחר מכן בשוקים המערביים באמצעות קישורי תחבורה חדשים שיתוכננו גם הם על ידי סין.

5. רכישת נפט במחיר מוזל מהממוצע תוך מתן אפשרות לתשלום במטבעות שצברה מעשיית עסקים באפריקה ובמדינות ברית המועצות לשעבר.

6. יישום פרויקט מסילת רכבת ראשית באורך 900 ק"מ המקשרת בין טהרן לעיר משחד בצפון- מזרח המדינה. קיים גם תכנון להקים קו רכבת מהירה בין טהרן לקום ולהרחיבה עד צפון מערב דרך טבריז (מושבם של מספר אתרי מפתח הקשורים לנפט) ולאנקרה.28

בזמן שחברות אירופאיות ואמריקניות עזבו את איראן מחשש הסנקציות, הסינים תופסים את מקומן ומספקים "חמצן כלכלי" למשטר האיראני.29 ישנם כלכלנים שיגידו כי הסנקציות האטו את קצב התקדמות הגרעין, ויש שיגידו שזה לא היה מספיק. חשוב להדגיש כי לאיראן יש שתי כלכלות נפרדות: כלכלה אחת שמניעה את המדינה ואזרחיה שהיא הכלכלה הרשמית שנפגעה הכי הרבה מהסנקציות הכלכליות, אך יש את הכלכלה השנייה: הכלכלה הנפרדת שמנוהלת על ידי משמרות המהפכה, שכמעט ולא נפגעה כלל, וההוכחה לכך היא פעילות טרור עצימה שאיראן מפעילה והאצת פרויקט הגרעין. האיראנים השכילו להבין את נקודות התורפה בסנקציות הכלכליות האמריקאיות, ומצאו לכך פתרונות הולמים דוגמת סין, מדינה שאיננה מתיישרת או כפופה לסנקציות של ארצות הברית.

4. זליגת ידע היפרסוני שובר שוויון

בשנת 2019, דוח של הפנטגון הזהיר כי רוסיה וסין מפתחות יכולות שנועדו לאיים על העליונות האמריקנית בתחום ההיפרסוני.30 לאחר החתימה על ההסכם, נשיא איראן לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, אמר כי "סין הוסיפה לעסקה מרכיב צבאי חדש עם השלכות ביטחוניות עולמיות".31

באותה שנה, נצפה בצפון קוריאה מדלג היפרסוני , שהוא למעשה רכיב בתוך הטיל, שלעיתים אף בעל מנוע משלו, שתפקידו להשתחרר בחלל ולהמשיך לעבר המטרה. על פי פרופסור יעקב נגל, לשעבר ראש המל״ל, סין היא זאת שתרמה לפיתוחו.32

מספר חודשים לאחר מכן, סין שיגרה טיל היפרסוני עם מערכת הפצצה בחלל המסוגל לשאת פצצה גרעינית.33 ושנה לאחר מכן, איראן הודיעה כי היא פיתחה טיל היפרסוני שמסוגל להגיע לישראל תוך פחות מ 4 דקות. באם זה נכון, מדובר בנשק שמפר את מאזן הכוחות לא רק במזה"ת, אלא בעולם כולו.34

בנוסף, צבא ארצות הברית הזהיר כי סין בנתה יותר מ- 200 מתקנים תת-קרקעיים, המסוגלים לשגר טילים גרעיניים.35

נשק היפרסוני מתמרן, נועד מטבעו להשמיד מטרות מאוד מוגנות בטווחים ארוכים – למשל להטביע נושאת מטוסים, לשתק בסיס צבאי גדול או תשתית לאומית, וחמור מכך, ביכולתו לתת מכה אסטרטגית מכריעה עם נשק לא-קונבנציונלי (פצצת אטום).

בניגוד לטילים בליסטיים וסקאדים שהם בעלי מסלול שקל יחסית לזהות וליירט, הטיל ההיפרסוני טס באופן שקשה לחשב לאן יגיע ולכן קשה ליירטו אותו בשלב השיוט.

36

5. זליגת ידע בליסטי

סין מסייעת לאיראן להפעיל יכולות ייצור עצמאיות של טילים בליסטיים עוד משנת 1997. 37 שנת 2020, היא ההוכחה לכך כי ידע בליסטי סיני זלג לאיראן, וזאת בעקבות המתקפה של איראן על בסיסי ארה"ב בעיראק בטילים בליסטיים תוצרת סין. 38

החלטתה של ארה"ב בשנת 2018, לסגת מסוגיית הטילים הבליסטיים סייעה לאיראן (על אף הצהרותיה שלא תעשה כך) – להגדיל את טווח הטילים שלה לטווחים שמכסים את כל שטח אירופה, ולכן גם אירופה מאוימת תיאורטית מטילים גרעיניים איראניים בסיוע סין. 39

סין מאפשרת לחברות קש איראניות לרכוש מחברות סיניות גירוסקופים המשמשים להנחיית טילים בליסטיים ללא פיקוח ביטחוני מחמיר. בשנת 2010, ארה"ב פנתה לסין בטענה כי החברה הסינית VibTel Industrial, מכרה גירוסקופים המשמשים להנחיית טילים בליסטיים לחברה מלזית הנשלטת בידי 2 חברות קש איראניות Skylife Worldwide ו-40Bhd.

איראן לוקחת בחשבון את החברות הסיניות בתוכניותיה להשגת נשק גרעיני, הצטיידות של טילים ומודרניזציה ביטחונית, וזאת בשל יכולתן לפעול כארגוני מסווה. בשנת 2014 משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על 8 חברות סיניות שפעלו במסווה ותמכו בתוכנית הטילים האיראנית, וב-2020, סנקציות הוטלו על עוד 2 חברות. 41

6. סיוע לתוכנית החלל של איראן

לוחמה בחלל היא איננה בדיוניות או עתידית, אלא היא מתפתחת כבר כעת.

תוכנית החלל האיראנית הינה אחד מעמודי התווך של תוכנית הטילים של איראן.42 היא מתפתחת בקצב מואץ,43 ומשמשת כמכפיל כוח אסטרטגי.44 תוכנית החלל של איראן אפשרה לה לפתח טכנולוגיות שיוכלו לשמש בהמשך לייצור טילים בליסטיים (מסוג זולג'אנה וקאאם־100) אשר יהיו מסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים למרחק של עד 4,000 ק"מ, ולהגיע עד לאירופה. 45

סין מסייעת לתוכנית החלל האיראנית עוד משנת 2015. באוקטובר 2015, חתמה חברת האלקטרוניקה האיראנית "סלראן" על הסכם עם חברות סיניות לקבלת ציוד מיקום, ניווט ותזמון של הלווין Beidou 2 למטרות ביטחוניות, שבסופו של דבר עשוי לשפר את השימוש שתעשה איראן בניווט לוויני בתוכנית הטילים הבליסטית שלה.46 ההסכם האסטרטגי שנחתם בין סין לאיראן בשנת 2021, עלול לשרת גם את תוכנית החלל האיראנית.47

בשנת 2019, דוח של הפנטגון הזהיר כי רוסיה וסין מפתחות יכולות שנועדו לאיים על העליונות האמריקנית בתחום ההיפרסוני.48 הדוקטרינות של סין ורוסיה מלמדות שהן מייחסות חשיבות רבה לחלל בלוחמה מודרנית ורואות ביכולות נגד-חלל אמצעי להקטין את האפקטיביות הצבאית של ארה״ב ובעלי בריתה.49 הטיל ההיפרסוני שסין שיגרה נראה כמו מערכת לשימוש כמכה ראשונה. כלומר: בסיס למתקפת פתע גרעינית נגד ארה"ב.50

7. תמיכה דיפלומטית

סין מצהירה באופן פומבי באו"ם על שיתוף פעולה עם רוסיה ועם איראן, כחלק מהתנגדות משותפת לארה"ב ובכך מחזקת אותה בזירה הבינלאומית. "אנו מפצירים בארה"ב להפסיק את הסנקציות החד צדדיות הבלתי חוקיות שלה".51

סין ניסתה לסייע לאיראן לבלום בנייה של קואליציה אזורית נגדה בהובלת ארצות הברית וישראל, קואליציה שיכולה הייתה לסייע במצב של תקיפת אתרי הגרעין באיראן. במרץ 2023, סין תיווכה סין איראן לסעודיה במטרה לחדש ביניהן את היחסים הדיפלומטיים.52

לסיום,

הברית שנוצרה בין סין לאיראן כחלק מציר רשע משותף עם רוסיה, צפון קוריאה ופקיסטן, אשר שואף להילחם במערב – הוא איום גלובלי וחוצה יבשות ועל העולם המערבי להתאחד.

ניתן לראות כי סין פועלת ביודעין בניגוד ליעדיה הביטחוניים של מדינת ישראל, תוך ערעור היציבות במזרח התיכון ובעולם כולו, וזאת בזמן שהיא שומרת לכאורה על יחסי ידידות עם מדינות רבות וביניהן ישראל.53 כלל הפעילויות של סין התומכות באיראן אשר צוינו במאמר- מסייעות בהאצת פרויקט הגרעין האיראני.

תמיכתה הגלויה של סין במתקפה האיראנית על ישראל בליל ה-14 באפריל, אשר הפרה את הריבונות של ישראל ושל מספר מדינות ערביות, הדגימה כיצד מערכת היחסים של בייג'ינג עם טהראן מאיימת על המזרח התיכון כולו ולא רק על ישראל.54

בזמן המלחמה עם ישראל, בחודש יולי 2024, גורמים בכירים מסין ואיראן נפגשו בכדי לדון על המשך התוכנית האסטרטגית שנחתמה למשך 25 שנים בשנת 552021. בנוסף, באותו החודש סין אירחה על אדמתה מפגש פסגה פלסטיני שמטרתו איחוד בין 14 פלגים, שביניהם גם ארגוני טרור שהשתתפו בטבח השבעה באוקטובר כמו החמאס והג'יהאד האסלאמי. בסיכום הפגישה הפלגים הדגישו את "המחויבות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים – והבטחת זכות השיבה".56 מדינה כמו סין המארחת על אדמתה ארגוני טרור שקוראים להפרת הריבונות של ישראל היא תמרור אדום לממשלת ישראל.

לאחרונה, סין הודיעה לארצות הברית כי היא מפסיקה את שיחות הפיקוח על הנשק הגרעיני שלה אל מול ארצות הברית שהחלו בחודשים האחרונים (בדיוק כפי שרוסיה עשתה בשנה שעברה).57 חוסר פיקוח גרעיני על מדינה שמשתפת פעולה עם מדינה שקוראת להשמדתה של מדינה אחרת מאיימת על יציבות העולם כולו.

הצורך במדיניות חדשה על איראן דחוף במיוחד, מכיוון שאיראן מוכנה להעמיק את יחסיה עם סין ועם רוסיה וזה קורה יום יום לנגד עיני העולם שנשאר אדיש לסכנה. אי טיפול עמוק בציר הרשע שמתעצם גרעינית בסיוע סין ורוסיה עלול לחולל מלחמה גרעינית.

איראן שותפה בפועל לפשעי המלחמה של פוטין נגד אוקראינה עם סיוע של מל"טים וציוד צבאי שהיא מייצאת לרוסיה.58 תמיכתה של סין באיראן, מלבה את המלחמה בקצה באירופה, ויכולה להאיץ תהליכים למלחמת עולם שלישית. הדוגמה הבולטת לכך היא שלמרות איומי המערב, איראן העבירה לרוסיה מאות טילים בליסטיים לטווח קצר שישמשו את פוטין במלחמה באוקראינה, טילים שעלולים לשמש אותו למתקפה גרעינית באם יחליט.59 האיום יכול להיות גם מופנה נגד כוחות ארצות הברית בגרמניה, שעליהם פוטין איים לא מזמן.60 מדובר בהסלמה דרמטית היות וברוסיה ערכו במאי האחרון תרגיל שמדמה תקיפה גרעינית.61 באירופה כבר קיימים סימנים מעידים להיערכות מדינות רבות למלחמה אפשרית, וזאת בנוסף למלחמה שמתחוללת כבר כעת במזרח התיכון עם פוטנציאל הסלמה גבוה הרבה יותר. כשמתווספים לכך גם האיומים על המזרח מצד סין על טייוואן ומצד צפון קוריאה על דרום קוריאה, מדובר על אירוע עולמי שנמצא בתחילתו.

לכן תמיכתה של סין באיראן, שמעבירה נשק לרוסיה – קשורה בהכרח גם למלחמה המתחוללת באירופה ולא רק במזרח התיכון. כל זה קורה כשאיראן מפסע להשגת נשק גרעיני, דבר שאסור שיקרה היות ואז לאיראן תהיה יכולת שליטה רחבה בכל המזרח התיכון, ומתן גיבוי מלא ל"חגורת האש" שבנתה מול ישראל ומול אירופה, וחופש הפעולה של ישראל יוגבל אף יותר.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות