על פי ביקורת שערך המפקח הכללי של הפנטגון, מחלקת ההגנה של ארה"ב לא ניהלה מעקב הולם אחר הכספים שלה שהועברו למעבדות מחקר סיניות ונראה שהפנטגון אינו יודע האם הוא למעשה מממן מחקרים ביולוגיים בסין, שעלולים להיות קטסטרופליים כמו המחקר על נגיפי קורונה במעבדה בווהאן.
מגיש חדשות NTD שוחח בנושא עם סטיב ייטס, לשעבר סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ויו"ר "יוזמת המדיניות של סין" ב"מכון המדיניות של אמריקה תחילה" (AFPI).
ייטס אומר בין היתר: "לאור מה שקרה עם נגיף הקורונה לא אמור להיות שום מימון למחקר בסין אלא אם כן יש אישור תקף שהוא לא יעבור למטרות המזיקות האלה, שזה דבר בעייתי לנוכח חוסר השקיפות בסין… ולכן לעת עתה אין להעביר כסף למחקר בסין!".
תמונה: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
כדי ללמוד עוד על כמה זה מדאיג ומה ניתן לעשות כדי להגביר את השקיפות, שוחח קווין הוגן, בתוכניתו "בוקר טוב", עם סטיב ייטס, לשעבר סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ויו"ר יוזמת המדיניות של סין במכון המדיניות של אמריקה תחילה (AFPI).
ובכן, זה סוג של הודאה מדהימה ומפחידה. זה אחד מאותם דברים שבהם אולי זה סימן בטוח שיש לך יותר מדי כסף, אם אתה לא יכול לדעת לאן כל זה הולך. אבל היית חושב שאם אתה מתכוון לתת עדיפות – היית נותן עדיפות מקסימלית לוודא שזה לא הולך למחקר מזיק שיכול לפגוע באנשים אחרים, וגם מוודא שזה לא הולך ליריבים שהוכיחו רצון לפגוע בארה"ב. זה ממצא מאוד מאכזב… ובוודאי נדרש הרבה יותר פיקוח ואחריות. הקונגרס ניסה למנוע מימון למחקר של שינוי תפקוד הנגיף (Gain of Function) לעבור ליריבים כמו סין. ודוח המפקח הכללי הזה רק מחדד זאת.
אז מה צריך לעשות כדי להביא יותר שקיפות למחלקת ההגנה כדי להבטיח שארה"ב אינה מממנת שום מחקר מזיק בסין?
בראש ובראשונה, אני חושב שיש עניין של תהליך בקונגרס שבו הרבה הקצאות תקציב וההצעות חוק פשוט כל כך גדולות ונפוחות שבני אדם נורמליים לא קוראים עד הסוף את כולם, ולכן נצטרך למצוא דרכים לוודא זאת שבגלל שהם מוציאים יותר מדי כסף על יותר מדי דברים, הם לא מתכנתים דברים בטעות שהם אכן בעיות ברורות. הדבר השני הוא שנדרשת מדיניות מכוונת. לאור מה שקרה עם נגיף הקורונה לא אמור להיות שום מימון למחקר בסין אלא אם כן יש אישור תקף שהוא לא יעבור למטרות המזיקות האלה, שיהיו בעייתיות בשל חוסר השקיפות בסין ולכן לעת עתה אין להעביר כסף למחקר בסין!
ובכן סטיב, בנימה זו, הנה מה שאמר סגן הנשיא הבכיר של ארגון White Coat Waste Project מחלקת ההגנה מעבירה את כספי משלמי המיסים בארה"ב למקומות כמו סין, היא כבר מעורבת במוסדות האלה הקשורים למק"ס ולצבא השחרור העממי (PLA), אז אין פיקוח מוחלט על הכסף כשהוא מגיע לשם", האם יש איזשהו פתרון לזה?
אין באמת פתרון כאשר יש לך עסק עם מדינה מאוד לא שקופה, וחוץ מלהגיד שאנחנו לא נשלח כסף, למשל מתקציב ההגנה שלנו שאמור להיות רגיש – לאף אחד, אלא אם כן נוכל לתת רשימה לבנה מאושרת למי זה הולך ואיך משתמשים בו, ואם אין לנו סוג כזה של שקיפות ואחריות אז אין לממן אותו. זה צריך להיות דבר די פשוט, ויש חלופות. נוכל לבצע את המחקר הזה עם בעלי ברית ידידותיים יותר ואחרים שמצייתים לפרוטוקול המקובל לשקיפות ואחריות. המימון הזה אינו צריך להגיע לסין.
אז למה בכלל שמחלקת ההגנה האמריקנית תעביר כספים לסין מלכתחילה?
ההנחה שלי היא בגלל "עלות – תועלת", שאני שם במרכאות, ואולי הם חשבו שחוקרים סינים היו מוכנים לדחוף עד הקצה במחקר שאחרים עלולים למצוא בהם סיכון רב מדי או שהם מפוקחים יותר במערכת הממשלתית והכלכלית שלהם. וכך במובנים מסוימים, היעדר שקיפות והאחריות בסין אולי נתפס כאטרקטיבי עבור אלה שדוחפים לקצה, ואולי רגישויות של מה שעלינו לעשות בתחום המחקר הזה.
תודה, שהעלית את המודעות לנושא הזה. סטיב ייטס, לשעבר סגן היועץ לביטחון הלאומי בבית הלבן. אני שמח להתארח, תודה רבה.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל