img

img

img

img

img

סיכוני אבטחה כבדים במל"טים מתוצרת החברה הסינית DJI

NTD

19 בפברואר 2025 |

| ארה"ב

avator

יצרנית הרחפנים הסינית DJI מבטלת את פונקציית ה-Geofencing בארה"ב, דבר המעלה חששות לבטיחות ולביטחון במרחב האווירי. Geofencing היא פונקציה המתחמת גבולות וירטואליים המונעים גישה לאזורים מסוימים על סמך מיקום.

יצרנית המל"טים הסינית DJI הודיעה כי החל מה-13 בינואר היא מסירה את מערכת הגיאופנסינג שלה עבור מל"טים הנמכרים בארצות הברית. עדכוני תוכנה מהחברה לא יכללו עוד פונקציה המונעת ממל"טים להיכנס למרחב אווירי מוגבל, והפונקציה תוחלף במערכת התראה פשוטה יותר.

משמעות המהלך היא שהמל"טים של DJI יוכלו לטוס גם מעל אזורים רגישים כמו שדות תעופה ובסיסים צבאיים, אבל המפעילים יקבלו אזהרה כאשר המל"טים שלהם יתקרבו ל"אזורי אזהרה מסומנים" מסוימים.

בפוסט בבלוג, החברה אמרה שההחלטה מחזירה את השליטה "לידיהם של מפעילי הרחפנים". עם זאת, מנהל המדיניות והמשפטים של DJI לשעבר, ברנדן שולמן, הביע דאגה מההשפעה על בטיחות התעופה.

"תזמון מעניין: כמעט עשר שנים חלפו מאז הרחפן של DJI הנודע לשמצה נחת והתרסק על מדשאות הבית הלבן, DJI הסירה את תוכנת הגיאופנסינג המובנית שמונעת באופן אוטומטי תקריות כאלה והחליפה אותה באזהרות שהמשתמש יכול לבחור להתעלם מהן", כתב שולמן בפוסט בפלטפורמת המדיה החברתית X.

לאי ג'יאנפינג, יו"ר הסניף הקנדי של המפלגה הדמוקרטית, אמר ל-NTD כי השינוי הזה מציב סיכוני אבטחה משמעותיים, כולל נזק לתשתיות קריטיות. הוא הוסיף כי "ללא הגבלות גיאופנסינג, הרחפנים של DJI עלולים להפוך לאיום ניכר על ביטחון ארה"ב".

בדצמבר 2023, טסו מל"טים מעל בסיס חיל האוויר לאנגלי בווירג'יניה במשך כמה לילות רצופים. התקרית עוררה זעקות בפנטגון והובילה לשבועיים של פגישות בבית הלבן.

בינואר 2025, מל"טים של DJI שיבשו את פעולתו של מטוס כיבוי סופר סקופר בזמן שנלחם בשריפה ליד לוס אנג'לס.

שנג שו, סופר קנדי-סיני, אמר ל-NTD כי המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) רוצה לאתגר את הביטחון של מדינות כמו ארצות הברית. והמל"טים של DJI הם חלק מהמאמץ הזה.

"המל"טים של DJI עוררו חשד כבר מזמן ככלים המשמשים למעקב", אמר שנג. "עכשיו נראה שהמק"ס מאיצה את השפעתה על ארה"ב. זו דאגה גדולה".

במשך שנים, המחוקקים בארה"ב הביעו דאגה לגבי רחפני DJI המהווים סיכון להעברת נתונים, מעקב וביטחון לאומי. בשנת 2019, הקונגרס אסר על הפנטגון לרכוש או להשתמש ברחפנים ורכיבים המיוצרים בסין, כולל אלה של DJI.

למרות ההגבלות הללו, רחפני DJI עדיין שולטים בשוק העולמי, וארה"ב נותרה השוק הגדול ביותר של החברה.

בדצמבר 2024, מחוקקים בארה"ב העבירו את חוק סמכות ההגנה הלאומית. זה עלול להוביל לאיסור על מל"טים סיניים חדשים של DJI ושל Autel Robotics בארצות הברית.

צ'ן שי-מין, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת טייוואן, אומר ש-DJI ביססה נוכחות חזקה בשוק האמריקני בשנים האחרונות. הוא אמר ל-NTD כי נראה שהחברה ממנפת כעת את מעמדה בשוק כדי להשפיע על מדיניות ארה"ב, וכי ברור שהמק"ס אינה מרוצה מהאיסור האמריקני על מל"טים חדשים.

לאי אמר כי ביטול תכונת הגיאופנסינג נובע ככל הנראה מהמק"ס, וקבע כי "DJI לא הייתה עושה את המהלך הזה באופן עצמאי". הוא אמר כי הנושא משקף מתחים דיפלומטיים עמוקים יותר בין סין לארה"ב.

לאי אמר גם שהמל"טים של DJI וגם אפליקציית TikTok אינם רק מוצרים או שירותים מסחריים, אלא חלק ממדיניות ביטחונית לאומית רחבה יותר מצד המק"ס. הוא קורא לארה"ב לשקול אסטרטגיה מקיפה שצריכה לכלול איסור על טכנולוגיות כאלה.

תמונה: MikuAalto / Pixabay

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות