img

img

img

img

img

העימות בנגורנו-קרבאך — רקע

NTD

21 בספטמבר 2023 |

| בעולם

avator

הסכם כניעה והפסקת אש נחתם בין כוחות נגורנו-קראבך לאזרבייג'ן, יום אחד בלבד לאחר שהאזרים פתחו במתקפה צבאית על החבל.

בואו נסתכל איך הסכסוך ארוך השנים הזה התחיל והתגלגל.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

הסכם הפסקת אש נחתם בין כוחות ארמנים אתניים לאזרבייג'ן, יום אחד לאחר שבאקו פתחה במתקפה צבאית באזורים השנויים במחלוקת. אזרבייג'ן הודיעה היום שהיא עצרה את מה שהיא כינתה מבצע "נגד טרור". הלחימה פרצה ביום שלישי לאחר שאזרבייג'ן שלחה חיילים לקרבאך במטרה לכפות כניעה על האזור השנוי במחלוקת. הכוחות הארמנים נכנעו והסכימו להפסקת אש בתנאים שבמסגרתם האזור יחזור לשליטת אזרבייג'ן. החל מיום שלישי ידונו השיחות בעתיד האזור ובגורלם של ארמנים שם. כוחות השלום הרוסיים פיקחו על מסירת כלי הנשק.

ארמניה ואזרבייג'ן היו חלק מהאיחוד הסובייטי. מאז התמוטטותה של בריה"מ הן נלחמו בשתי מלחמות על אזורים שנויים במחלוקת. בואו נסתכל איך הסכסוך הזה התחיל.

נגורנו-קרבאך נמצא במרכז הסכסוך. זה אזור הררי בתוך אזרבייג'ן ומוכר על ידי הקהילה הבין-לאומית כחלק ממנה, אבל הוא ידוע בתור "ארצאך" אצל הארמנים ו-120,000 תושביה הם ארמנים אתניים ברובם, יש להם ממשלה משלהם שקרובה לארמניה אך לא מוכרת רשמית על ידה או על ידי כל מדינה אחרת. ארמנים שהם נוצרים, טוענים לנוכחות באזור שראשיתה כמה מאות שנים לפני [לידתו של] ישו. אזרבייג'ן שרוב תושביה הם מוסלמים טורקים, טוענת שגם היא בעלת קשרים היסטוריים עמוקים לאזור. סכסוך עקוב מדם בין שני העמים נמשך יותר מ-100 שנים. באזור התרחשו שתי מלחמות לאחר התמוטטות בריה"מ אחת שהתרחשה בין 1988 ל-1994 ושנייה שנמשכה 44 ימים ב-2020. במהלך שתי המלחמות, נהרגו עשרות אלפים.



במלחמה הראשונה, למעלה ממיליון בני אדם נעקרו מבתיהם, רובם אזרים שגורשו מבתיהם כאשר ארמניה הצליחה להשתלט על נגורנו-קרבאך. במלחמה השנייה הצליחה אזרבייג'ן להחזיר לעצמה את השליטה בשליש מנגורנו-קרבאך. רוסיה תיווכה להפסקת אש בין השתיים ושלחה פקחי השלום שתפקידם לשמור על מסדרון לאצ'ין, דרך חיונית המחברת את השטח לארמניה.

אנליסטים אומרים כי סבבים של שיחות רצופות קירבו את שני הצדדים להסכם שלום קבע, אך הסדר סופי נותר מעורפל. המתחים החלו להתגבר שוב כאשר קבוצה של אזרחים מאזרבייג'ן שהזדהו כאקטיביסטים סביבתיים החלה לחסום את המסדרון ואזרבייג'ן הקימה מחסום כדי לקטוע זרימת סחורות מארמניה. זה גרם למה שארה"ב כינתה הידרדרות מהירה במצב ההומניטרי. הוועד הבין-לאומי של הצלב האדום הצליחה לבצע 8 משלוחים השבוע.

NTD חדשות | בעולם |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל