img

img

img

img

img

המתיחות בין סרביה לקוסובו – רקע

NTD

28 בספטמבר 2023 |

| בעולם

avator

15 שנה עברו מאז שקוסובו הכריזה על עצמאותה מסרביה, לאחר מלחמה עקובה מדם.

אך מכיוון שגם בקוסובו עצמה מתגורר מיעוט סרבי, עדיין שורר בין הצדדים מתח ומדי פעם מתרחשות תקריות כמו ההסתערות לאחרונה על מנזר בקוסובו.

מה גרם להתגברות המתח לאחרונה והאם בכל זאת ישנו סיכוי לפשרה?

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

קוסובו השיגה עצמאות ב-2008, כמעט עשור לאחר מלחמת הגרילה נגד השלטון הסרבי המדכא. יותר ממאה מדינות מכירות בעצמאותה של קוסובו כולל רוב מדינות המערב כמו ארצות הברית, אבל סרביה לא מכירה בקוסובו. שעדיין רואה בקוסובו חלק מהטריטוריה שלה.

רוב האוכלוסייה של קוסובו היא ממוצא אתני אלבני. חמישה אחוז הם סרבים, מתוכם 50 אלף חיים בצפון קוסובו בגבול עם סרביה. הם מקבלים הטבות מהתקציב הסרבי כמו למשל: שירותי בריאות חינמיים, פנסיות גדולות יותר ואינם משלמים מסים לצד כלשהו. סרביה משלמת את השכר של מורים, רופאים ופרויקטים לשיפור התשתיות. הסרבים המקומיים חוששים שהם עלולים לאבד הטבות אלה אם הם ישתלבו עם קוסובו.

הם הביעו את הזלזול שלהם בכמה דרכים: על ידי סירוב תשלום חשבונות החשמל שלהם ועל ידי תקיפת השוטרים שניסו לבצע מעצרים. מחודש אפריל המצב המתוח הפך לגרוע יותר – הסרבים החרימו את הבחירות וכך ראשי עיריות ממוצא אלבני נכנסו לתפקידם בצפון קוסובו. מהלך שעורר תוכחות מארה"ב ומבנות בריתה.

ישנה גם מחלוקת ערה על לוחיות הרישוי. קוסובו רוצה שהסרבים ישימו במקום הישנות שלהם שנשארו מהתקופה שלפני העצמאות. ראשי ערים, שופטים מקומיים ומאות שוטרים התפטרו בגלל המצב הרעוע מאוד שנוצר, מה שהחמיר את חוסר תפקוד וההפקרות באזור.

הסרבים בקוסובו רוצים בהתאגדות של עיריות בעלות רוב סרבי וקבלת עצמאות משמעותית. קוסובו אינה בעד הרעיון. בפרישטינה (בירת קוסובו) אומרים שזה ייצור מדינה אתנית קטנה בגבולותיה. ארה"ב והאיחוד האירופי רצו ששני הצדדים יסכימו לתוכנית 2022. הרעיון הוא שבלגרד תפסיק לפעול נגד קבלתה של קוסובו בארגונים בין-לאומיים כמו האו"ם, וקוסובו תתחייב להקים איחוד של עיריות בעלות רוב סרבי. הדיונים נתקעו בשבוע שעבר עקב קולות לאומניים קיצוניים משני הצדדים, הסיכוי לפריצת דרך קרובה נראה כעת עגום.

NTD חדשות | בעולם |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל