בתוכניתה של טיפאני מאייר China in Focus מתארחים הפעם 2 אסטרטגים המסבירים את חשיבותו של האזור הארקטי במאבק העכשווי בין מעצמות העל. האורחים הם ריק פישר מה-International Assessment and Strategy Center, וברוס ג׳ונס חוקר בכיר במכון Brookings ומחבר הספר To rule the waves (״לשלוט בגלים״).
עם התחממות האזור הארקטי אפשרויות חדשות נפתחות באזור הקוטב הצפוני, נתיבי ים חדשים נפתחים והמעצמות מבקשות להגביר את השליטה בהם, הן בשל מאגרי הגז הטבעי והנפט, והן מסיבות מדעיות ומסחריות, אבל בעיקר מסיבות צבאיות.
המירוץ מתרכז היום בים מעל המים ומתחת למים, לדברי ג׳ונס ופישר. רוסיה וסין יעשו הכול למען מטרה משותפת – ערעור המערב והחלשת ארה״ב. האזור הארקטי הוא המקום מבחינתן לעשות זאת.
רוסיה מציבה כוחות ימיים מוגברים באזור זה וסין שולחת אליו משלחות מדעיות לכאורה המיועדות למעשה לבדוק את האטמוספרה ואת החלל שמחוץ לאטמוספרה לצורך שליחת טילים בליסטיים אקסו-אטמוספריים במקרה שתפרוץ מלחמה גרעינית.
לראשונה מאז המלחמה הקרה גם ארה״ב התחילה לשלוח צוללות גרעיניות לאזור. באוגוסט השנה, ארה״ב מינתה שגריר מיוחד לאזור הארקטי. צעד ראשון בדרך הנכונה לדברי המומחים, וסביר שהצעד הבא יהיה הקמת קואליציה של מדינות המערב באזור מול רוסיה וסין.
הסכנה מפני השתלטות של רוסיה וסין באזור אינה מיידית עדיין אך כדאי להיערך לה, אומרים 2 המומחים.
גיאו-פוליטיקה | מבט על סין עם טיפאני מאייר |
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל