img

img

img

img

img

משבר נדל"ן חריף בסין – אזרחי סין רבים הפסיקו להחזיר את תשלומי המשכנתאות

NTD

24 באוגוסט 2022 |

| סין

avator

כריס צ'אפל מתאר בתוכניתו China Uncensored את משבר הנדל"ן החמור שפוגע קשות בסקטורים רבים בכלכלת סין, ושלדבריו המפלגה הקומוניסטית הסינית נשארת די חסרת אונים בפניו.

הרקע למשבר התחיל כשמיליוני אזרחים סינים רכשו דירות בשכונות ענק שהיו בשלבי בנייה בלבד. חברות הבנייה מימנו את הפרויקטים מתשלומי הרוכשים ומהמשכנתאות. הסיבות לכך שהבנייה לא הושלמה מורכבות למדי אך חלקן נובע מהעובדה שהחברות לוו מיליארדי דולרים מבנקים מקומיים וממשקיעים פרטיים והנפיקו אגרות חוב בין-לאומיות ״בלי כיסוי״.

בשנה האחרונה הפסיקו חברות סיניות רבות את הבנייה ביותר מ-100 ערים בסין בגלל חדלות פירעון. משמעות הדבר היא שמיליוני סינים משלמים משכנתא על דירות שבנייתן לא הסתיימה ואולי גם לעולם לא תסתיים.

אחת מחברות הבנייה הגדולות היא "אוורגרנד" השקועה בחוב של יותר מ-300 מיליארד דולר והגיעה לחדלות פירעון בסוף 2021. החברה הבטיחה לסיים את הבנייה של 600 אלף דירות עד סוף 2022, אך נראה שלא תוכל לעמוד בכך. חברות בנייה גדולות נוספות בסין, גם הן הקפיאו פרויקטים שהתחילו. בעקבות הקפאת הבנייה צנחו המכירות של 100 חברות הבנייה הגדולות בסין ב-50%, במחצית הראשונה של 2022.

מיליוני רוכשי דירות בסין נמצאים במילכוד. הם שילמו כבר תשלום ראשון, ממשיכים לשלם משכנתא אך גם נאלצים לשלם שכר דירה עבור הדירות שבהן הם גרים כעת מבלי שיוכלו למכור את הדירות שרכשו.
לראשונה מאז הפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989 יצאו מאות אלפי סינים לרחובות. הם מתאגדים ומפגינים ומסרבים לשלם את המשכנתא. אך בסין קשה למחות מבלי לשאת בתוצאות ורוכשים המסרבים לשלם את המשכנתא עלולים לקבל עונשים לפי שיטת האשראי החברתי, הכוללים שלילת לימודים לילדי "הסרבנים", שלילת הלוואות בעתיד או אפילו הפקעת הדירות שרכשו.

למשבר הנדל"ן השלכות עצומות על סקטורים רבים בכלכלת סין. ההאטה בבנייה פוגעת בכל התעשיות הקשורות ישירות בבנייה כמו תעשיית המלט ותעשיית הפלדה . אך היא פוגעת גם בחברות בנייה קטנות, בתעשיית הרהיטים, וכמובן גם בבעלי מקצוע כמו נגרים, חשמלאים, שרברבים, גננים ומעצבי נוף. כלומר המשבר יוצר אבטלה גדולה ובסופו של דבר משפיע על התמ"ג.

כדי לפתור את המצב, המשטר הסיני מתכנן לאלץ את הבנקים להלוות לחברות הבנייה עוד כסף בריבית נמוכה, כדי לחלץ אותן ולאלץ אותן לסיים את הבנייה. אך אליה וקוץ בה – הורדת הריבית תגביר את האינפלציה ולקונים לא יהיה כסף לכן נראה שלמשבר בעצם אין כל פתרון יסודי באופק.

סין | עסקים |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל