לפי דיווח של "בלומברג", משקיעים זרים הוציאו מהבורסות בסין סכום שיא של כ-188 מיליארד דולר מאז תחילת שנת 2022.
במקביל, סקר של "בנק אוף אמריקה" שנערך בקרב 200 משקיעים גדולים, מציג תחזית פסימית לכלכלת סין. הכלכלנים מזהירים בין היתר מפני התרחבות משבר הנדל"ן בסין דבר העלול להביא למשבר אשראי עולמי.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
יותר מ-180 מיליארד דולר – זה הסכום שהמשקיעים הוציאו משווקי המניות והאג"ח של סין מאז 2022. הוצאת הכספים מזרזת את הניתוק לכאורה של סין ממדינות המערב ומצמצמת את משקלה של סין בקרב המשקיעים הבין-לאומיים. הסכום הזה של 180 מיליארד דולר שיצאו מסין מהווה קיצוץ חד השקול לצניחה של 17%. כך עולה מחישובים שערך האתר הכלכלי "בלומברג" על פי נתונים של הבנק המרכזי של סין.
באוגוסט לבדו, יצאו מסין השקעות זרות בשווי של כ-12 מיליארד דולר, ושברו בכך שיאים נוספים. משיכת ההשקעות מסין מתרחשת על רקע התערערותה של כלכלת סין, המשבר המעמיק בענף הנדל"ן ועליה במתיחות בין סין למדינות המערב. בעוד ההשקעות הזרות זורמות החוצה, גם הכלכלה המקומית אינה במצב טוב.
שיעור האבטלה בקרב הצעירים הגיע לשיא של 21% באוגוסט. מצב האבטלה כל כך חמור עד שהרשויות הסיניות הפסיקו לפרסם עדכונים בנושא מחשש לפגיעה בשמה הטוב של סין כמרכז ייצור.
מבחינת המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) קבוצות גדולות של צעירים משכילים מובטלים בערים הגדולות עשויות לערער את סמכותה. במשך שנים סין נשענה על צמיחה כלכלית כדי לתת משנה תוקף ללגיטימיות שלה. כעת שיטה זו מתערערת על רקע המשבר הכלכלי. גם הרשויות המקומיות של הפרובינציות בסין נמצאות במצוקה. לרובן אזל הכסף והחשבונות שלא כובדו המגיעים לסך של יותר מ-5 טריליון דולר. אזורים רבים נמצאים בסיכון לחדלות פירעון.
המצב נהיה קשה יותר גם עבור האליטה המשכילה של סין. המשבר ההולך ומחמיר במגזר הדיור יחד עם התחרות בתחום חינוך והתשלומים הכבדים הכרוכים בגידול ילדים – כל אלה מקשים על האליטה לשמור על רמת החיים שלה. אף אחד מהם אינו מצפה שהכלכלה הסינית תשתפר בשנה הקרובה.
"המנעו מסין!", כך אומרים משקיעים לפי סקר של "בנק אוף אמריקה". הבנק ערך סקר בקרב משקיעים המנהלים נכסים בשווי של 616 מיליארד דולר. ומצא שמעטים חושבים שכלכלת סין תשתפר בעתיד הקרוב. תשובה זו שונה לחלוטין מהתשובה שהתקבלה בפברואר, אז כמעט 80% אמרו שכלכלת סין תתאושש.
השינוי הזה שחל בדעת המשקיעים הביא לשינוי ביעד שאליו מעבירים המשקיעים את כספם – כספים רבים יותר זורמים לארה"ב וכספים אחרים יוצאים מסין ומושקעים במדינות מתפתחות. המשקיעים מציינים את בעיות הנדל"ן של סין כגורם מספר 1 העשוי לגרום למשבר האשראי העולמי הבא.
ההשקפה הפסימית על ענף הנכסים בסין הביאה לצניחת המניות הסיניות. מדד ניירות הערך של נכסים סינים הנסחרים בבורסה, המשמש כאינדיקטור עיקרי לבורסה הסינית, ירד לשפל מאז תחילת השנה.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל