img

img

img

img

img

הנשק החדיש תוצרת המשטר הסיני – איום ממשי על ישראל?

אלי בר-און

18 במאי 2025 |

| מזרח התיכון

avator

מאמר דעה מאת אלי בר-און, כלכלן מומחה לחקר ביצועים במערכות טכנולוגיות צבאיות

המשטר הקומוניסטי הסיני שואף להיות, עד שנת 2050, המעצמה העולמית החשובה ביותר. ועד שנת 2027 להשתלט את טייוואן. אחד האלמנטים המרכזיים בדרכו להשיג את התואר ולהשיג עליונות צבאית הוא העוצמה של התעשייה הביטחונית שיש ברשותו.

התעשייה הביטחונית הסינית מעניקה למשטר הקומוניסטי בסין שני יתרונות: 1. יתרון כלכלי עצום 2. הוא מקבל "בונוס מדיני", כלומר מדינה שרוכשת ממנו נשק תלויה באספקת הנשק, מה שמאפשר שליטה בפעולותיה. ויש לסינים שיטה: הם מייצרים מוצרים מקבילים למוצרים האמריקניים והמערביים במחירים נמוכים מאוד, אפילו בחצי מחיר. לדוגמה, מטוס הקרב הסיניJ-10C שהוא מקביל ל-F16 האמריקני ואפילו טוב ממנו בכמה תכונות. המטוס הסיני נמכר ב-30 מיליון דולר לעומת 70 מיליון דולר מחיר מקבילו האמריקני.

אני מניח שהמשטר הקומוניסטי הסיני ימכור מטוסים מסוג זה ואחרים לאיראן שאין לה חיל אוויר מתקדם. בנוסף המשטר ימשיך להרחיב את השתלטותו על מדינות אפריקה באמצעות מכירת נשק. לרוב מדובר במדינות עניות מאוד שלא יכולות להרשות לעצמן לרכוש נשק מארה"ב ואירופה. במידה ויהיו מטוסי J-10C במדינות המזה"ת, כמו איראן למשל, זה יכול להוות סיכון ממשי למדינת ישראל. מאחר ומטוסים סיניים כאלה, מצוידים בטילי אוויראוויר PL-15, הם יוכלו לנטרל את הכוח של חיל האוויר. חיל אוויר שלנו הוא כרגע הכוח המרכזי העיקרי של ישראל. מדינת ישראל לא תאפשר בשום אופן פגיעה בעליונות האווירית והצבאית וסיכון לקיומה. לגבי מדינות אחרות באזור שהן האויבות שלנו עדיין לא ברור אם הן מתעניינות בנשק הסיני, שכן בשלב זה הן עדיין בהשפעה אמריקנית.

אני לא אומר שאין פתרונות טכניים וטקטיים כנגד האיום הזה של טילי אוויראוויר, אבל זה בהחלט יוצר מצב מסוכן מאוד למטוסי חיל האוויר ולמדינת ישראל. סוללות טילי קרקע אוויר כמו שיש להם היום, זה דבר שאפשר בקלות להשמיד כי המיקום שלהם ידוע, אך טילי אוויראוויר זה אתגר אחר לגמרי. אני מניח, ובלי שאכנס לפרטים, שאנחנו מפתחים מענה גם בתחום הזה.

במלחמת הודו פקיסטן האחרונה נחשפו יכולותיו של הטיל PL-15 שפקיסטן רכשה מסין יחד עם המטוסים. מדובר בטיל אוויראוויר מהיר מאוד, וטווח הטיל גדול מאוד עד 150 ק"מ. מטוסי חיל האוויר ההודי שניסו לתקוף מטרות בפקיסטן יורטו עוד בשטח הודו ע"י המטוסים והטילים הסיניים.

נושא נוסף שהוא בעייתי לישראל במידה ונשק זה יימכר לשכנותינו, הוא תותחי הלייזר של הסינים שיכולים לפגוע בכטבמי"ם ובטילי קרקע אוויר שלנו מה שעלול להקטין את יעילות המתקפה שלנו ולסכן את העליונות הצבאית שלנו.

בנוסף, חשוב להזכיר גם את הכשב"מים כלי שייט בלתי מאויישים, המהווים סכנה לתעבורה הימית ואם הם נמצאים ברשות אויב כמו איראן או החות'ים, זה מהווה איום ממשי לספינות אזרחיות וצבאיות. כיום גם לסין וגם לאיראן יש כשב"מים, ואין ספק שמקור הנשק העיקרי של איראן הוא סין.

כמו בארה"ב, גם המשטר הקומוניסטי הסיני מייצר את כל אמצעי הלחימה הנדרשים בעצמו, והם כמעט שאינם מייבאים היום נשק ממדינות אחרות. הסינים הבינו שהם יצטרכו להתמודד עם חיל האוויר האמריקני שהוא כיום הגדול והחזק מכל חילות האוויר בעולם. אז מה הם עשו? הם פיתחו טילי אוויראוויר לטווח ארוך. בשנים האחרונות כמעט ולא היו קרבות אוויר בעולם. אבל עכשיו הם חוזרים. לשם מה הם חוזרים? הסינים פוחדים שהצי האמריקני נושאות המטוסים והמטוסים שעליהם, יתקפו את כוחותיהם כשינסו לכבוש את טייוואן. ולכן הם רוצים ליירט את המטוסים במרחק גדול, הרבה לפני הגעתם לזירת המלחמה, וכך לא לסכן את כוחותיהם.

התעשייה הביטחונית הסינית עוסקת היום בפיתוח תותחי לייזר למען יירוט כטבמי"ם. אמנם גם אנחנו בישראל מפתחים, וגם ארצות הברית מפתחים, אבל המוצרים הסיניים כבר מעבר לפיתוח והם כבר נמצאים בשוק! אני לא חושב שהמוצרים שלהם יותר טובים מהמוצרים של האמריקנים או שלנו, אבל לסינים יש כושר ייצור גדול ובפועל המוצרים הסיניים כבר נמצאים בפעולה בשטח. כתוצאה מכך, אפילו מדינה כערב הסעודית, למרות הנטייה הפרואמריקנית שלה, רכשה את תותחי הלייזר תוצרת סין כדי להתמודד עם איום הסכנה של איראן ושל החות'ים. דוגמה נוספת היא מצרים: אמנם אנחנו ומצרים ביחסי שלום, אך אלה לא יחסי שלום בטוחים. במידה והממשל במצרים יתחלף, אין לדעת האם יימשך תהליך השלום. ויש לזכור גם שהמשטר הקומוניסטי הסיני לא יגביל את יצוא כלי הנשק למצרים.

כפי שציינתי, סין משיגה יתרון כלכלי גדול. מעבר לעובדה שהם מספקים בעצמם את כל הצרכים של הצבא הסיני, שהוא הצבא השני בגודלו בעולם. מאחר ואין להם צורך לייבא נשק ממדינות אחרות, ויש להם תעשייה צבאית גדולה, הם מנצלים את כוחםלתקוע יתדות גם במדינות נוספות. זהו תהליך שלוקח שנים ואנו עדים לתוצאותיו היום: "סיוע" בבניית נמלים ומסילות רכבת וכבישים בארצות שונות ובעיקר מדינות עניות באפריקה, וכעת חימוש מדינות כמו פקיסטן שנלחמת נגד הודו – האויב הגדול של המשטר הקומוניסטי הסיני מזה שנים.

 

subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות