img

img

img

img

img

הסכם הפסקת אש המתגבש עם החיזבאללה — פרשנות

NTD

26 בנובמבר 2024 |

| מזרח התיכון

avator

על רקע הדיווחים על התקרבות הסכם הפסקת אש עם החיזבאללה,
שוחחנו עם ויקטוריה קואטס, לשעבר סגנית היועץ לביטחון לאומי של הנשיא טראמפ.

קואטס אומרת לנו בין היתר:

"אני חושבת שמסגרת הזמן של 60 יום לא נבחרה באקראי. ההסכם יפוג כמובן בסביבות התקופה שבה הנשיא טראמפ יושבע וייצור סדרה של אפשרויות לגמרי חדשות ביחס לישראל ולארה"ב. אז אני חושבת שזו הפסקה זמנית".

לשאלה מה מקום האו"ם במשוואה, אומרת קואטס:

"למרבה הצער אין לי שום אמון בהם, לא רק בגלל המצב בין ישראל ולבנון שהיה במעין התדרדרות בהילוך איטי ב-18 השנים האחרונות, שהביאה להשתרשות עמוקה אפילו יותר של החיזבאללה בחברה הלבנונית ולכך שהפך לחזק יותר ולחמוש יותר על ידי האיראנים המפעילים אותם. אפשר לראות בכל האזור, זה לא רק בלבנון, האו"ם נכשל בסוריה, בעירק, בתימן, בכל המדינות האלה שטכנית האו"ם אמור להיות מסוגל לעזור בהן — והנמצאות בשלבים שונים של כישלון".

תמונה: Amir Levy / Getty Images

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

הקבינט המדיני-ביטחוני אמור להתכנס מחר (שלישי) כדי להצביע על הסכם הפסקת אש עם החיזבאללה. לאור ההתפתחויות עולות שאלות לגבי תפקידה של ארה"ב בתיווך בהסכמי השלום במזה"ת, לקראת נשיאותו השנייה של טראמפ ההולכת ומתקרבת. כעת, מצטרפת אלינו ויקטוריה קואטס, לשעבר סגנית היועץ לביטחון לאומי של הנשיא טראמפ, לדיון מעמיק בהתפתחויות המכריעות.

ויקטוריה קואטס, תודה שהצטרפת אלינו. תודה לך. ויקטוריה, הקבינט המדיני-ביטחוני של ישראל יחליט מחר (שלישי) על הסכם הפסקת אש חדש עם החיזבאללה. לפי הדיווחים, הפסקת האש תימשך 60 יום. מה כרוך בסוג כזה של הסכם? והאם לדעתך הוא משרת את האינטרסים של ישראל?

אני חושבת שמסגרת הזמן של 60 יום לא נבחרה באקראי. ההסכם יפוג כמובן בסביבות התקופה שבה הנשיא טראמפ יושבע וייצור סדרה של אפשרויות לגמרי חדשות ביחס לישראל ולארה"ב. אז אני חושבת שזו הפסקה זמנית. התנאים שלה הם שארה"ב תספק לישראל ערבויות בכתב שארה"ב תתמוך בישראל במקרה שהיא תצטרך לחזור ולנקוט פעולה נוספת נגד החיזבאללה במקרה שהחיזבאללה יפר את הפסקת האש או במקרה שצבא לבנון לא ינקוט פעולה כנדרש נגד החיזבאללה. אז זה נראה כמו סטטוס קוו, או מעין הפסקה של הממשל. היו כמה דיווחים מדאיגים על כך שצוותו של ביידן שוקל לנקוט פעולות ענישה נגד ישראל באו"ם, ואפילו אפשרות של הכרה במדינה פלסטינית לשם הרתעה והם השתמשו במהלך בזה כאמצעי לחץ שיאפשר להשיג זאת, אבל כפי שאמרתי אני חושבת שזו רק הפסקה זמנית.

הייתי רוצה לשמוע מה דעתך על מקום האו"ם במשוואה הזו? כבר ב-2006 האו"ם היה מעורב, ותלו בהם הרבה תקווה שהם יוכלו להשגיח על החיזבאללה, והייתי רוצה לשמוע מה דעתך על מעורבות האו"ם ועד כמה את סומכת עליהם שהם יעשו את העבודה שלהם?

למרבה הצער אין לי שום אמון בהם, לא רק בגלל המצב בין ישראל ולבנון שהיה במעין התדרדרות בהילוך איטי ב-18 השנים האחרונות, שהביאה להשתרשות עמוקה אפילו יותר של החיזבאללה בחברה הלבנונית ולכך שהפך לחזק יותר ולחמוש יותר על ידי האיראנים המפעילים אותם. אפשר לראות בכל האזור, זה לא רק בלבנון, האו"ם נכשל בסוריה, בעירק, בתימן, בכל המדינות האלה שטכנית האו"ם אמור להיות מסוגל לעזור בהן — והנמצאות בשלבים שונים של כישלון. אז אני חושבת שאנחנו צריכים באמת לשאול מה האו"ם עושה. יש גם את ארגון אונר"א בישראל, שהוקם בהתאמה אישית, והאמור לספק סיוע הומניטרי לפלסטינים, אבל מה שהם עושים בסופו של דבר, זה להיות מעורבים מאוד בפעילות האלימה של הפלסטינים הקיצונים, כולל החמאס. כך שאני חושבת שמשלמי המיסים האמריקנים תוהים ובצדק, מדוע אנו מזרימים מאות מיליונים, אם לא מיליארדי דולרים מדי שנה לארגון הזה, ואיננו מקבלים שום דבר בחזרה מכך?

מהו בדרך כלל התפקיד של ארה"ב בתיווך בסוג כזה של הפסקת אש אפשרית? וכיצד מאמצי ארה"ב במזה"ת ישתנו כשטראמפ ייכנס לתפקידו?

אני חושבת שארה"ב היא שותפה דיפלומטית מתוך בחירה, החל מהסכם השלום הראשון בין אנואר סאדאת לישראל, בין מצרים לישראל ב-1979. הנשיא קלינטון תיווך בהסכם בין ירדן לישראל ב-1992. אז לארה"ב יש עבר ארוך ויציב, וכמובן הנשיא טראמפ תיווך ב"הסכמי אברהם" ב-2020. כך שזהו תפקיד מסורתי שארה"ב ממלאה, אבל מה שגילינו זה שארה"ב ממלאה הכי טוב את התפקיד הזה כשאנחנו עומדים חד משמעית לצד ישראל. זה מה שהנשיא טראמפ גילה ב"הסכמי אברהם" ב-2020, כשהיה ברור מאוד לשאר המזה"ת שארה"ב לא תאפשר כל מחלוקת שתפריד בינה לבין ישראל, ורבים מהשותפים הערבים שלנו אמרו שהם מסכימים לכך. כך שחתמנו על הסכמים עם איחוד האמירויות, עם מרוקו ועם בחריין. אני חושבת שאנחנו יכולים לצפות להסכמים נוספים בממשל טראמפ הבא, כשהמדיניות הזו תהיה שוב ברורה באזור.

 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות