img

img

img

img

img

הודו, פקיסטאן וסין ב-2025 – עימות צבאי מוגבל ועם ושחקנית שלישית בצללים

ד"ר לורן דגן עמוס

30 באפריל 2025 |

| בעולם

avator

מאמר דעה מאת ד"ר לורן דגן עמוס, חוקרת מדיניות החוץ והביטחון של הודו, אוניברסיטת בר-אילן

הפיגוע הרצחני בפאהלגם שבדרום קשמיר (22 באפריל 2025), שבו נרצחו 26 תיירים הודים ואדם אחד מנפאל, לא היה רק אירוע טרור נוסף בזירה הקשמירית. הוא סימן שינוי פרדיגמטי בתפיסת הביטחון ההודית, והפך לזרז לעימות צבאי שכנראה כבר לא ניתן להימנע ממנו – אך הוא צפוי להישאר מוגבל בעוצמתו ובמרחביו, דווקא משום ששתי היריבות – הודו ופקיסטאן – הן מדינות גרעיניות.

עוצמה מדודה, אך כואבת
בהשוואה לעימותים קודמים, התגובה ההודית הנוכחית מקיפה יותר ומחושבת יותר. השעיית הסכם המים ההיסטורי (IWT), ביטול הוויזות לפקיסטנים, סגירת מעבר הגבול באטארי, וגירוש דיפלומטים — כל אלו מהווים ביטוי ברור למדיניות חדשה של ניו דלהי: לא עוד ניהול משברים ריאקטיבי, אלא ענישה אסטרטגית שנועדה לשדר מסר ברור של הרתעה. זוהי הודו שאינה רק מגיבה אלא מכתיבה סדר יום ביטחוני, מתוך מטרה לייצר תודעת כוח – הן כלפי פנים והן כלפי שחקנים אזוריים.

סין: מתווך פאסיבי, תומך אקטיבי
לצד הודו ופקיסטאן, סין תופסת מקום שלישי אך קריטי במשוואה. במישור הדיפלומטי, בייג'ינג קראה לריסון ואף דרשה חקירה נייטרלית בנוגע לפיגוע – עמדה שעולה בקנה אחד עם קריאתה להימנע מהסלמה אזורית. אך במישור האסטרטגי, מדובר בשחקנית ברורה בצד הפקיסטאני.
סין מחזיקה ביותר מ-60 אחוז מנתח ייבוא הנשק של פקיסטאן, והציוד הצבאי הסיני הוצג בגלוי בתרגילים שנערכו בפקיסטאן לאחר הפיגוע. היא ממשיכה לחזק את שותפתה האסטרטגית באמצעות סיוע בטכנולוגיות טילים, פרויקטים של תשתיות צבאיות, ודיפלומטיה מגוננת. עבור בייג'ינג, מדובר בהשקעה שמטרתה כפולה: שמירה על חיץ מול הודו, והעסקת שחקן מרכזי בדרום אסיה כך שלא יופנה ישירות כלפיה.

עימות – אך לא מלחמה כוללת: מגבלות הגרעין
אם תחליט הודו לצאת למהלך צבאי – וישנם אינדיקטורים ברורים לכך – מדובר ככל הנראה בפעולה כירורגית מדודה: תקיפה אווירית ממוקדת או חדירה מודיעינית בעומק השטח. לא צפויה מתקפה כוללת או פעולה שתסכן הסלמה בקנה מידה אזורי. הרתעה גרעינית הדדית מכתיבה גבולות פעולה ברורים: היא אינה מונעת עימות צבאי כשלעצמו, אך יוצרת תקרת זכוכית שמרסנת הידרדרות כוללת.
הפרדוקס ברור – היכולת להשמיד, מונעת את הרצון לעשות זאת. הודו תפעל בתוך מרחב מבצעי מבוקר, שתכליתו לייצר אפקט הרתעתי מבלי לחצות את קווי האש הבינלאומיים או להיקלע לעימות ארוך טווח.

הודו כמעצמה מחושבת
לנוכח הדינמיקה המשולשת – הודו, פקיסטאן, סין – ברורה התמונה: הודו של 2025 אינה רק מעצמה אזורית מגיבה. מדובר בשחקן שצבר ביטחון עצמי אסטרטגי, ושואף לנסח כללי משחק חדשים באזורו. היא פועלת במקביל בכמה ממדים: עוצמה מבוקרת, דיפלומטיה תוקפנית, וחיזוק ההשפעה התודעתית.
העימות שצפוי לפרוץ לא יירשם בהיסטוריה כאירוע רחב היקף, אך הוא יסמן את הגבולות החדשים של ההרתעה הדרום-אסייתית. גבולות שבהם לא רק נשק גרעיני מונע מלחמה – אלא גם תודעה, כלכלה, ודיפלומטיה חכמה.

תמונה: Paula Bronstein / Getty Images

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות