img

img

img

img

img

האם ריסים מלאכותיים מממנים פיתוח טילים בצפון קוריאה?

NTD

15 בפברואר 2024 |

| בעולם

avator

ריסים מלאכותיים מצפון קוריאה משווקים ברחבי העולם ומביאים מקור הכנסה משמעותי למשטר של המדינה הקומוניסטית המסוגרת.

איך התעשייה החצי סודית הזו פועלת ומהו תפקידה של סין בנושא?

פרטים בווידאו.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

מאיפה באמת מגיעים הריסים המלאכותיים שלכן? על אף התווית תוצרת סין, הם עשויים להגיע מקוריאה הצפונית השכנה. סוכנות הידיעות רויטרס שוחחה עם אנשים עובדים בתעשיית הריסים, עורך דין ומומחים לכלכלת צפון קוריאה שתיארו מערכת שבה חברות שבסיסן בסין מייבאות מוצרים בחצי גימור מצפון קוריאה, ולאחר מכן משלימים את החלקים החסרים ואורזים אותם מחדש כמוצרים סיניים.

לאחר מכן, הריסים מיוצאים מסין ועושים את דרכם למערב, יפן ודרום קוריאה. מערכת זו מעניקה למשטר של קים ג'ונג-און דרך לעקוף סנקציות בין-לאומיות, ומספקות מקור חיוני של מטבע חוץ. זה העיר פינגדו שבסין הידועה גם כבירת הריסים העולמית. משפחתו של וואנג טינג-טינג היא הבעלים של מונשירי – מפעל ריסים הנמצא בפינגדו. כ-80% ממפעלי הריסים כאן רוכשים או מעבדים חומרי גלם לריסים מלאכותיים, ומוצרים בחצי גימור – מצפון קוריאה. זאת על פי אומדן משנת 2023 שפורסם על ידי "קאלי" – יצרנית סינית של תיבות אריזת ריסים. מונשירי היא אחת מהם.

"האיכות של המוצרים מצפון קוריאה טובה בהרבה מזו של המוצרים המקומיים שלנו אבל המשלוח פשוט איטי מדי".

צפון קוריאה היא כבר מזמן יצואנית גדולה של מוצרי שיער כמו פאות וריסים מלאכותיים, אבל היצוא צנח במהלך מגפת נגיף הקורונה.

"בהתחלה היה מדובר שהצניחה הייתה בגלל הספינות – או שהן נעצרו או שלא יכלו לעגון. לאחר העיכוב, כשהן לבסוף הגיעו לסין – הן עוכבו שוב".

לאחר שפיונג-יאנג פתחה מחדש את גבולותיה בשנת 2023 נתוני המכס הסיניים מראים שהיצוא מצפון קוריאה לסין יותר מהוכפל – עם פאות, ריסים וזקנים, בשקלול של כמעט 60% ממנו. בסך הכול, היצוא הזה היה שווה כ-167 מיליון דולר ב-2023, בהשוואה ל-31 מיליון דולר ב-2019.

משנת 2006 מועצת הביטחון של האו"ם ניסתה לעצור את תוכנית הנשק הגרעיני של פיונג-יאנג באמצעות סנקציות. סנקציות אלה הגבילו את יכולתה של צפון קוריאה לסחור במוצרים כמו פחם, טקסטיל ונפט, אבל אין איסור ישיר על מוצרי שיער, לכן מסחר בריסים מלאכותיים מצפון קוריאה אינו בהכרח מפר את החוק הבין-לאומי, לדברי 3 מומחי סנקציות ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס. ארה"ב הרחיבה בנפרד את הצעדים נגד צפון קוריאה הכוללים סנקציות על כל חברה שמחזיקה מלאי או מוכרת מוצרים שהמכירות מממנות את המשטר של קים – הגבלה החלה גם על חברות לא אמריקניות המשתמשות בדולר ארה"ב. הנה שין טונג צ'אן, עורך דין דרום קוריאני המתמחה בסנקציות כלכליות.

"אם אתה מתעלם מהעובדה הידועה ואומר שזה בסדר לייבא את המוצרים ולהשתמש בהם כפי שתויגו כתוצרת סין – זו יכולה להיות גישה מסוכנת מאוד שיכולה להפר את הסנקציות של ארה"ב".

איש העסקים ג'וני לי מסיאול מייבא ריסים שלדבריו מיוצרים בצפון קוריאה ונארזים בסין. כשנשאל על הסיכונים המשפטיים, הוא אמר שהוא לא מוכר טכנולוגיה מתוחכמת.

"העובדים הצפון קוריאנים רק מנסים להתפרנס שם, הכסף שהם מרוויחים אולי יושקע בפיתוח טילים, אבל רק אם העסק מתנהל בקנה מידה גדול".

מחלקת המדינה של ארה"ב ומומחים בין-לאומיים מעריכים שצפון קוריאה משתלטת על עד 90% מההכנסות הזרות שמיוצרות על ידי אזרחיה שרבים מהם חיים בעוני.

תמונת קים ג'ונג-און: Pool / Getty Images

בעולם | כלכלה |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל