במשך עשרות שנים, עורך הדין היהודי-קנדי דיוויד מטאס בן ה-81, הקדיש את כל חייו למאבק למען זכויות אדם וצדק. מיהודים ניצולי שואה ועד למתרגלי הפאלון גונג שאיבריהם נקצרים בימים אלה בכפייה בעודם בחיים בידי המשטר הקומוניסטי הסיני .
ב-2010 דיוויד מטאס ועמיתו דיוויד קילגור ז"ל היו מועמדים ל"פרס נובל לשלום" על חקירתם בנוגע קצירת האיברים בכפייה מאנשים בעודם בחיים המבוצעת ע"י המשטר בסין.
"עד כה ראיתי תזוזה זעירה בלבד, אני אמנם מתכוון להמשיך לפעול, אבל אני מתבונן בכם בקהל, ובאחרים המאמינים בצדק, כדי להשלים את המסע… יש לרדוף אחרי הצדק, כדי שהצדק ינצח", אומר מטאס.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
דיוויד מטאס, עו"ד לזכויות אדם ומועמד לפרס נובל לשלום – רודף צדק. המוני בני אדם התקהלו בסוף השבוע בטורונטו שבקנדה במחווה למאמציו. בואו נראה.
מישהו מהמשטרה הסינית צלצל אליי והוא שאל אותי: "מה שאתה עושה מסכן את חייך, אינך מפחד?"
להכיר במה שדיוויד עשה בכל כך הרבה תחומים – לעולם לא נוכל להודות מספיק לאנשים המוכנים להסתכן ולפעול במקומות שאחרים אינם מעזים לפעול.
"רודף צדק", כינוי ההולם כל כך את דיוויד מטאס, עו"ד קנדי לזכויות אדם, העוסק בהגירה של פליטים ובדיני זכויות אדם מאז 1979.
הוא אדם יוצא דופן ועו"ד לזכויות אדם והמחויבות שלו לזכויות אדם היא פשוט אין סופית.
בתחילת הקריירה שלו דיוויד הקדיש עצמו לסיוע למצוקותיהם של ניצולי השואה. הסבים שלו היו מהגרים יהודים שהגיעו מאוקראינה ומרומניה שנמלטו מרדיפה בתחילת המאה ה-20.
התחלתי בעיקרון עם הנושא של הבאת פושעים נאצים לדין, תחום שהתחלתי לעסוק בו בשנות ה-70, והתחלתי גם לעבוד עם פליטים, עם מקרים של פליטים שהיו כמובן קורבנות להפרות של זכויות אדם.
הוא פעל בלהט למען ניצולי השואה, למען האנשים שסבלו מהשואה ולמען כל האנשים שהגיעו לקנדה כפי שראינו בסרט.
ב-2010 דיוויד מטאס ודיוויד קילגור, שכיהן בעבר כחבר בפרלמנט הקנדי, היו מועמדים לפרס נובל לשלום על 4 השנים שהקדישו לעבודת חקירה על קצירת איברים בכפייה המבוצעת בסין. נוסף ל-2 הדוחות שמטאס וקילגור פרסמו הם גם כתבו יחד ספר בשם: "קציר הדמים: רצח הפאלון גונג בשביל איבריהם." הספר מפרט הוכחות לרציחתם של עשרות אלפי מתרגלי פאלון גונג על ידי המשטר הסיני בתהליך של גניבת איבריהם לצורך ניתוחי השתלות.
הכול התחיל ב-2005, כשהגיע אליי מטופל שהיה בראש הרשימה להשתלות לב בישראל, ואמר לי: "חברת הביטוח שלי אמרה לי לנסוע לסין וקבעה שם בשבילי ניתוח השתלת לב לעוד שבועיים". אני מסתכל עליו ואומר לו: "האם אתה שומע מה שאתה אומר? איך מישהו יכול להבטיח לך השתלת לב שנקבעה מראש? אתה יודע שלהשתלת לב מישהו צריך למות ממש באותו היום ואי אפשר לתכנן ניתוח כזה מראש". הוא אמר לי: "אין לי מושג, זה מה שאמרו לי בחברת הביטוח שלי". והמטופל אכן נסע לסין ועבר השתלת לב בדיוק ביום שהובטח לו.
איש לא רצה להאמין שמדינה יכולה להרוג את אזרחיה שלה, איש לא רצה להאמין שמשהו כמו השואה יכול לקרות היום. והם לא רצו לשמוע על כך והם לא רצו להסתכן ולדווח על כך – דומה מאוד למה שהיה בשואה… אותם טיעונים ואותו הרציונל. הממשלה הסינית ניסתה לעשות דה-הומניזציה לאנשים שתאפשר לה לבצע סוג זה של פעילות מזעזעת.
דיוויד קילגור היה חבר ותיק של מטאס, שנים לפני שעבדו יחד על הדוח שלהם.
הם נפגשו באוניברסיטת מניטובה כשהם היו עוד בסוף שנות העשרה לחייהם.
דיוויד קילגור הוא שעירב אותי, כי הוא ממש התעקש שאהיה מעורב, ואז התברר שאנו פועלים טוב מאוד יחד כצוות.
בסוף השבוע התקיים אירוע בטורונטו, אונטריו, כמחווה לעבודתו בסיוע למתרגלי הפאלון גונג, לאויגורים, לפליטים טמילים ולעוד קבוצות כה רבות. סרט התעודה The Justice Hunter הוקרן בפני אולם מלא באנשים שהגיעו כדי להביע תמיכה ולהכיר תודה לפועלו של דיוויד.
זהו סרט רציני העוסק בנושאים רציניים ובפועלו של אדם שהקדיש את כל חייו למטרות חשובות, ואני חושב שהוא עדיין לא סיים, בשום אופן.
אחרי שהם כתבו את הדוח הם התחילו לנסוע ולקיים אירועים אולי ב-55 מדינות שונות, בשנתיים-שלוש השנים שלאחר מכן. בעלי נפטר לפני שנתיים ובשבוע שהוא נפטר התחלתי לקבל מיילים ממתרגלי הפאלון גונג ברחבי העולם, והם התחילו לספר לי… מפינלנד, מישראל, מיפן, מאוסטרליה.
אולם עמידה למען הצדק אינה ללא סיכונים.
היה מקרה שבו ירו באוסטרליה מרכב נוסע לעבר המשרד של "אפוק טיימס", ממש לפני שהם קיימו אירוע. אם אינכם אוהבים מה שאני אומר – אל תאיימו עליי, הפסיקו את קצירת האיברים בסין.
למרות הסיכונים, מטאס מאמין שכולנו צריכים לנסות להעלות מודעות בכל דרך אפשרית.
המציאות היא שבקריירה שלי כשזה מגיע לרדיפת צדק לנוכח זוועות, עד כה ראיתי תזוזה זעירה בלבד אני אמנם מתכוון להמשיך לפעול, אבל אני מתבונן בכם בקהל ובאחרים המאמינים בצדק כדי להשלים את המסע. אנו זקוקים לאנשים שבכל מה שהם עושים אם זה משפט ואם זה להציל דובי פנדה או עזרה במזון – יש לרדוף אחרי הצדק כדי שהצדק ינצח.
חדשות NTD טורונטו, קנדה
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל