מאת עמית לוי, עיתונאי טכנולוגיה, לשעבר עורך בשבועון למנהלי מחשוב.
זיהוי כטב"מ עוין, מעקב אחרי תנועתו ונטרולו, מציגים אתגר טכנולוגי המקבל לאחרונה חשיבות ודחיפות יוצאי דופן. במיוחד לגבי נחילי כטב"מים. במקביל, מוצרים חדשים מוכיחים שיש לכך פתרון, גם אם מדובר במאות רחפנים במקביל.
המערכת נגד רחפנים שמשנה את התמונה
בשונה ממטוסי אויב, רחפנים הם כלי טיס קטנים, אשר ממריאים לא פעם ממרחק קצר יחסית ממטרתם וטסים נמוך. גורמים אלה ונוספים מחייבים זיהוי ותגובה מהירים במיוחד. הסיבוך גדול בהרבה כאשר מדובר בנחיל רחפנים, בדומה להתקפות טילים שבהן ריבוי הטילים מאתגר מערכות הגנה. פתרון יעיל לכך זמין כעת ובשל, לאחר שהוא נבדק בניסוי שערכה מחלקת ההגנה של ארה"ב (U.S. Department of Defense)[1] וגם הופעל בשטח באוקראינה. זוהי Cerberus XL Counter-Unmanned Aircraft System (C-UAS) של Teledyne FLIR – מערכת המזהה עד 500 כטב"מים בו זמנית, ממרחק של עד 3.2 קילומטר ומסוגלת גם לשבש את פעילותם. Cerberus XL ניתנת לפריסה בתוך דקות ומבוססת על חישה מרחוק בכמה טכנולוגיות (כולל RF, רדאר, זיהוי תרמי וזיהוי ויזואלי) ועל בינה מלאכותית.
כטב"מים מול אנטי כטב"מים – מאבק שמחריף ומאיץ
בין סוגי כלי הטיס הבלתי מאוישים, הרחפנים זולים ומהירים במיוחד לייצור וגם קלים יחסית להפעלה. טכנולוגיית נחילי הרחפנים הצבאיים מנצלת כיום את בשלות עולם הרחפנים, לצד הניסיון הרב שנצבר בהפעלת רובוטים כקבוצה מתואמת ואף עצמאית. שליטה בנחילים כוללת אוטומציה רבה ואוטונומיה בקבלת ההחלטות, כולל באמצעות AI. אך זה גם פותח הזדמנויות חדשות לשיבוש פעילותם.
במקביל, שליט צפון קוריאה קים ג'ונג-און (Kim Jong Un) קרא לא מזמן לייצור המוני של מל"טים מתאבדים והמדינה החלה רשמית בניסויים בתחום זה.[2]
קרדיט לתמונה: אתר חברת Teledyne Flir
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל