מעבדה תת-קרקעית בסין קיבלה משימה מסתורית – לאסוף מידע על חלקיק זעיר הנקרא נייטרינו.
סין תהיה כנראה המדינה הראשונה בעולם שתשלים מחקר מסוג זה.
הנייטרינו משך לראשונה את תשומת לב הציבור בבכורת הסרט ההוליוודי "2012". בסרט, סוג חדש של נייטרינו פוגע בליבת כדור הארץ וגורם לאסון "יום הדין". למרבה המזל העלילה הייתה בדיונית אבל היא רמזה על טיבם הבלתי ידוע של חלקיקי הנייטרינו ועל האנרגיה העשויה להשתחרר מהם אם בני אדם ישלטו בהם יום אחד – לטוב ולרע.
האנרגיה והכוח ההרסני של חלקיקים מוכרים מזה זמן רב בצורות שונות. לדוגמה אנרגיה גרעינית.
חלקיקי הנייטרינו הם אפילו קטנים יותר ומסתוריים יותר מהאטומים. לפני 100 שנה לאנשים לא היה מושג למה מסוגלים האטומים. היום איש אינו יודע מה העוצמה הטמונה בחובם של חלקיקי הנייטרינו אך המרוץ למציאת התשובה כבר החל ומתברר שהמדען הראשי של המעבדה הסינית הוא חבר ב"אקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב".
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
המדינה הראשונה ששלטה באנרגיה אטומית השתמשה בה כדי לסיים את מלחמת העולם השנייה, כאשר ארה"ב הטילה 2 פצצות אטום על יפן.
חלקיקי הנייטרינו הם אפילו קטנים יותר ומסתוריים יותר מהאטומים. לפני 100 שנה לאנשים לא היה מושג למה מסוגלים האטומים. היום איש אינו יודע מה העוצמה הטמונה בחובם של חלקיקי הנייטרינו, והמרוץ למציאת התשובה החל.
ובחזרה למעבדת הנייטרינו הסינית, המדען הראשי שלה קשור לארה"ב. הוא חבר זר באקדמיה הלאומית של המדעים של ארה"ב. הנה פרטים נוספים.
בתוך המעבדה התת-קרקעית הזו, סין מקווה לנצח במרוץ העולמי לפתור את אחת התעלומות הגדולות ביותר בפיזיקת החלקיקים. ג'יאנג-מן, מצפה הנייטרינו התת-קרקעי בשווי 300 מיליון דולר, או בקיצור ג'ונו, נמצא כ-700 מטר מתחת לאדמה של פרובינציית גואן-דונג שבדרום סין. המצפה יתחיל בקרוב לאסוף נתונים על נייטרינו – תוצר של תגובות גרעיניות. טריליוני חלקיקי נייטרינו זעירים ביותר עוברים מדי שניה דרך החומר, כולל גוף האדם.
צ'או ג'ון הוא סגן המנהל של מצפה ג'ונו.
נייטרינו אחד יכול להשתנות לנייטרינו אחר בזמן שהוא נע. לתכונה כה מיוחדת יש השפעה משמעותית על הטבע, איך הטבע עובד וכיצד היקום מתפתח.
ג'ונו כולל כדור ענק המצויד באלפי שפופרות של גלאי אור. בחודשים הקרובים הוא יאטם בבריכת מים בעלת מבנה גלילי בגובה של 12 קומות. פיזיקאים סינים ומדענים מרחבי העולם ינתחו את נתוני הנייטרינו המופקים מ-2 כורים גרעיניים.
בתוך 6 שנים נקבל כמה תשובות בנוגע למטרה הראשונה שלנו שהיא למדוד את היררכיית מסת הנייטרינו, ואנו מתכננים לערוך את הניסוי הזה במשך 30 שנה.
מצפי נייטרינו נוספים נבנים גם במדינות אחרות. ג'ונו אמור להתחיל לפעול במחצית השנייה של 2025. פתיחתו תקדים בהרבה את המצפה הגדול ממנו בהרבה, DUNE, הנמצא בשלבי בנייה בארה"ב אשר התעכבה בשל גורמים שונים וחריגות בתקציב. DUNE (ניסוי נייטרינו תת-קרקעי עמוק), אמור להתחיל לפעול בסביבות 2030.
באשר ליישומים הנייטרינו בחיים האמיתיים, הם נותרו עד כה בגדר תחזית רחוקה. אולם מדענים שונים העלו את האפשרות של העברת מסרים למרחקים ארוכים באמצעות חלקיקי נייטרינו, העוברים דרך חומר מוצק כמו כדור הארץ במהירות הקרובה למהירות האור.
וונג יי-פאנג, המדען הראשי במעבדה הסינית משוכנע שסין תהיה הראשונה שתפתור את תעלומת הנייטרינו. בואו נראה.
המעבדה בארה"ב תושלם 6 שנים אחרינו, והמצפים בצרפת וביפן יושלמו שנתיים או 3 שנים אחרינו. אז אנחנו סבורים שאנו יכולים לגלות את תוצאות היררכיית המסה לפני כולם.
וונג הוא חבר זר באקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב (NAS). באתר האינטרנט של ה-NAS כתוב שוואנג סיים את תואר הדוקטורט שלו באיטליה והפך לחוקר עמית ב-MIT ובאוניברסיטת סטנפורד. באחד מאתרי האינטרנט הסיניים נכתב שהוא נבחר לתוכנית 1,000 הכישרונות של סין בשנת 2000.
שנה לאחר מכן הוא חזר לסין. התוכנית הסינית ידועה בכך שהיא מאתרת אקדמאים סינים העובדים או לומדים במדינות מערביות.
התוכנית הנשלטת על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית, מנסה לגייס את האקדמאים האלה ומעודדת אותם לחזור לסין עם הידע שרכשו במערב.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל