יותר מ-180 בני אדם נהרגו וכמעט 2,000 איש נפצעו בקרבות עזים שפרצו בסודן. שניים מאנשי הצבא הבכירים בסודן נלחמים ביניהם על השליטה במדינה עתירת המשאבים. כתבנו ג'ייסון פרי עם הסבר על המצב.
"ניסינו לסגור את המקום שלנו הם התחילו להרים את הנשק ואז ברחנו. אתם רואים, הצבא שם".
התושבים הסודנים אפילו ראו מטוס קרב שטס מעל לעיר הבירה חרטום, ונראה היה ששיגר טיל לעבר נמל התעופה. בשבת שניים מהגנרלים הבכירים של סודן החלו להילחם ביניהם על השליטה במדינה עתירת המשאבים. אחד הגנרלים, עבד אל-פתח אל-בורהאן, שכרגע הוא גם המנהיג במדינה, משתמש בצבא הסודני כדי להילחם בקבוצת מיליציה של מורדים סודנים. קבוצת המורדים שבראשותה עומד הגנרל מוחמד חמדאן דגלו, הידועה בשם "כוחות תמיכה מהירים" (RSF). לפי הדיווחים הקבוצה מונה כ-100,000 חיילים בכל רחבי סודן. בדצמבר חתמו 2 הגנרלים על הסכם לכינון ממשלת מעבר בהנהגה אזרחית שהייתה אמורה לבטל כמה מהסמכויות של 2 הגנרלים. אולם לפני שהעברת השלטון התבצעה פרץ עימות בין 2 הקבוצות. עד כה נהרגו יותר מ-180 אזרחים ויותר מ-1,800 אזרחים נפצעו.
שוחחתי עם איירינה צוקרמן, פרשנית לגיאופוליטיקה, ונשיאת החברה Scarab Rising. כדי לשמוע ממנה פרטים נוספים על המצב.
– האם את חושבת שזה רעיון טוב שה-RSF והצבא יהיו בשליטה אזרחית?
– לדעתי זה יהיה התרחיש האידאלי, כי סודן זקוקה למעבר כלכלי ומדיני כדי להגיע לסוג של יציבות ונורמליזציה. כי במצב שבו 2 מנהיגים רעבים לכוח נלחמים על הכוח או על השליטה בכל המשאבים הפרטיים, זה בלתי אפשרי.
היא הסבירה שהמתיחות בסודן הייתה גבוהה במשך שבועות לפני שהקרבות התחילו.
– הגיוס וההתחמשות בשבועות האחרונים היו צריכים לשמש כאות אזהרה לקהילה הבין-לאומית. היו סימנים לכך שהמאבק עלול לפרוץ אך לא נעשו כל ניסיונות רציניים לתווך בין הצדדים והבית הלבן ואחרים הופתעו כשהעימות פרץ בשבת ואיש אינו יודע בבירור מי באמת פתח בלחימה במקרה זה.
ביום שני, מזכיר המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן קרא להפסקת אש מיידית.
"האנשים בסודן רוצים שהצבא יסוג. הם רוצים דמוקרטיה. הם רוצים ממשלה אזרחית. סודן צריכה לחזור למסלול הזה".
ג'ייסון פרי, חדשות NTD
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל