/שיחה עם אלכס גריי, לשעבר יועץ בכיר במשרד החוץ האמריקני וראנט ניושאם שעבד במערכת הביטחון האמריקנית
עיקרי הדברים:
ישנן 2 שרשראות איים באזור. השרשרת הראשונה כוללת את בעלות בריתה של ארה"ב: טייוואן, יפן, אוסטרליה והפיליפינים עד אינדונזיה ומלזיה, היא חוסמת את הצבא הסיני מלהיכנס לפסיפיק.
סין מרחיבה כבר שנים רבות את השפעתה על איים באזור והיא מחפשת מקומות לבנות בהם בסיסים צבאיים. סין משכנעת באגרסיביות מדינות כמו איי שלמה להפסיק להכיר בטייוואן. היא הצליחה לשכנע את ממשלת קיריבטי, קבוצה גדולה של איים מדרום להוואי, לשנות את ההכרה מטייוואן לסין, ולהכשיר שדה תעופה ישן ממלחמת העולם ה-2 לשימושה של סין.
שרשרת האיים ה-2 כוללת איים כמו מיקרונזיה, מלנזיה, פולינזיה ופפואה גיניאה החדשה. היא הייתה בעלת חשיבות במלחה"ע 2, היו אלו איים שיפן התאמצה לחמש ולכבוש ואמריקה נלחמה בעוז כדי לשחרר. הסינים רוצים לשלוט באותם בסיסים כדי להשיג שליטה ולהראות נוכחות צבאית באזור וכדי למנוע גישה מהמתחרים. החשיבות האסטרטגית של האיים היא בכך שהם מאפשרים גישה של אוניות הנושאות חיילים ואספקה מהוואי למזרח אסיה.
ב-30-20 שנה האחרונות, הסינים נכנסו לכל אי בפסיפיק כולל לטריטוריות אמריקניות והם כבר נמצאים למעשה בעורף ההגנה האמריקני.
סין התחילה בנוכחות מסחרית, לאחר מכן הביאו אזרחים סינים למקום, פתחו עסקים קטנים, השתלטו על התעשייה המרכזית, למשל תעשיית הדיג, ומשם קצרה הדרך להשפעה פוליטית, להצעות של השקעות מפתות ויצירת בסיס תמיכה לטובת סין.
אם סין תשלוט בשרשרת האיים ה-2, זה יקשה מאוד על ארה"ב לשמור על שליטה במזרח אסיה. מבחינה גיאוגרפית, האיים האלה ממש קטנים, אבל במונחים אסטרטגיים יש להם חשיבות עצומה. אין לארה"ב שגרירויות באיים האלה, למשל אין לאמריקה שגרירות באיי שלמה אלא בקיריבטי או בגיניאה החדשה, ואין הרבה דיפלומטים שרוצים להגיע לאיים האלה. לפני שנה וחצי החליט נשיא פלאו לבקש מארה"ב לבנות בסיס צבאי בפלאו ממזרח לפיליפינים. אבל ארה"ב לא ממהרת.
בניית קשרים עם האיים בשרשרת ה-2 היא משמעותית ביותר וחוזי ההגנה הקיימים איתם יפקעו בעוד שנתיים. ארה"ב צריכה לחדש אותם ואת התקציב שמגיע יחד אתם. ארה"ב צריכה להפגין נוכחות דיפלומטית באיים ולא להשאיר זאת לאוסטרלים או לניו-זילנדים. גם נוכחות צבאית היא חשובה, ומוכרחים להביא עסקים אמריקנים לאזור, אחרת ייווצר ווקום והסינים יחדרו לתוכו.
אבל בינתיים ארה"ב גוררת רגליים, מנהלת משא ומתן קשוח, לא מבינה את עדיפותם של חוזי ההגנה האלה ולא מכבדת את תושבי האיים.
התחרות עם סין היא בכל התחומים ומה שאנחנו רואים כעת הוא היעדר מנהיגות אמריקנית וחולשה. העדיפות הראשונה בפסיפיק היא לדאוג שהאיים האלה יישארו חופשיים ופתוחים ויאפשרו גישה לבעלות הברית, לכן זה מדאיג כשסין מתכננת לבנות בסיסים צבאיים באיים האלה.
שני המרואיינים טוענים כי ממשל ביידן, מתרשל בהגנה על שתי שרשראות האיים החשובות כל כך לשמירה על שליטה אמריקנית באזור האינדו-פסיפי.
ארה"ב | גיאו-פוליטיקה | סין |
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל