מאמר מאת מורן אללוף, חוקרת איראן וחיזבאללה, חברת פורום דבורה
מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ב-7 באוקטובר 2023, אחד היעדים המרכזיים של ישראל היה פגיעה אנושה בהנהגת ארגון הטרור חמאס – הן הפוליטית והן הצבאית. במבצע שיטתי ומתמשך, הצליחה ישראל לחסל חלק ניכר מהבכירים בארגון. עם זאת, כמה מבכירי חמאס – בעיקר אלו השוהים מחוץ לרצועת עזה – עדיין שורדים וממשיכים להוביל את הארגון.
בין המחוסלים: מפקדי חטיבות, ראשי מערכים (אווירי, ימי, רקטי ונ"ט), בכירים במערך המנהרות, מתכנני מתקפת ה-7 באוקטובר, חברי המועצה הצבאית, בכירי ביטחון הפנים, ואף סגניו של מוחמד דף – שהועמד בעצמו בראש רשימת החיסולים וחוסל לבסוף ביולי 2024. במקביל, חוסלו גם פעילים רבים מדרגי ביניים ופעילים טקטיים שפעלו כחלק ממערך הלחימה של חמאס – בהם קציני מבצעים, מפקדי גדודים ופלוגות, סייענים ומומחי שטח, ששימשו נדבך קריטי בתפקוד היומיומי של צבא חמאס.
שיטות הסיכול:
- שיטת פעולה מדורגת ומדויקת – ניכר שצה"ל פעל על פי סדר עדיפויות מבצעי, כשהוא מתמקד תחילה בפגיעה בבכירים שהיו מעורבים ישירות בטבח 7 באוקטובר ובמפקדי החטיבות המרכזיות. לאחר מכן, בוצעו חיסולים ממוקדים של מומחים בתחומים טכנולוגיים, כמו מערכי הכטב"מים, הרקטות, והמנהרות – מה שמעיד על ניסיון לשתק יכולות קריטיות בטווח הקצר והבינוני.
- שימוש משולב ביכולות מודיעין-תקיפה – מרבית החיסולים בוצעו בזכות שיתוף פעולה הדוק בין שב"כ, אמ"ן וחיל האוויר, ובחלק מהמקרים תוך הסתמכות על מידע מודיעיני עדכני שהוביל לפגיעות מדויקות במקומות מסתור – כולל בבתי חולים ובשטח עירוני צפוף.
- פגיעה בעורף הארגוני לצד הצמרת – מלבד ראשי החמאס, הושם דגש מיוחד גם על חיסול סגנים, מפקדים זוטרים, קציני מבצעים, וסייענים ביהודה ושומרון – מה שיכול להעיד על מאמץ מתמשך לפרק את רצף הפיקוד והשליטה הארגוני גם מתחת לרמה הבכירה.
- חתירה לסיכול עתידי, לא רק ענישה – הבחירה בחיסול מומחים טכנולוגיים ומפקדי תחומים (כטב"מים, ים, טילים, מנהרות) מעידה שהחיסולים לא נועדו רק לנקמה או לפגיעה מורלית – אלא למניעת שיקום מהיר של יכולות חמאס, וליצירת "חור שחור" בידע ובניסיון בתוך הארגון.
למרות שורת החיסולים שבוצעו מאז 7 באוקטובר 2023, מספר בכירים בחמאס עדיין בחיים, חלקם שוהים בחו"ל:
- ח'אלד משעל: ראש חמאס בחו"ל, מתגורר בקטאר.
- ח'ליל אל-חיה: שימש כסגנו של יחיא סינוואר בלשכה המדינית של חמאס ונחשב לאחת מהדמויות הבולטות עם קו ניצי. הוא שוהה בחו"ל ואמון על תיק המשא ומתן בארגון הטרור.
- עז א-דין אל-חדאד: פעל לצידו של מוחמד סינוואר ויתכן שעתיד להחליפו. מח"ט עזהומפקד החמאס בצפון הרצועה.
- ראאד סעד: ראש אגף המבצעים בזרוע הצבאית של חמאס.
- מוחמד שבאנה: מח"ט רפיח בזרוע הצבאית של חמאס. (ישנם דיווחים כי חוסל לאחרונה יחד עם מוחמד סינוואר)
בעוד שיש שאומרים ש"אי אפשר להרוג רעיון", המציאות היא שניתן להרוס יכולות מסוכנות ולהשפיע פסיכולוגית בתחושת אי נוחות ופגיעות שעלולות להשפיע על קבלת ההחלטות של חמאס.
בני משפחותיהם של ראשי חמאס חיים חיי פאר בקטר, בטורקיה או בלבנון, בזמן שבני עמם ברצועה סובלים מתופת מתמשכת. בני משפחתו של ח'אלד משעל לדוגמה, נהנים ממעמד כלכלי גבוה ומחיים נוחים במדינות כמו קטר. משפחות אלו אינן רק נהנות מההון שזורם לארגון, אלא פעמים רבות שותפות פעיל להחזקת נכסים, פתיחת עסקים שמשמשים להלבנת כספים והסוואת פעילות טרור. זוהי תזכורת לכך שמאבק בטרור אינו מסתיים בשדה הקרב – הוא חייב לכלול גם סנקציות כלכליות נרחבות על בני המשפחות, סגירת אפיקי המימון והוקעת כל גוף שמעניק להם חסות או הגנה.
חמאס, כמו ארגוני טרור נוספים, יודע לנצל את המגבלות המוסריות של מדינות דמוקרטיות ולהפוך את הכלים המערביים לנשק נגדן. הוא מתחבא היכן שצה"ל יתקשה לפעול מחשש לפגיעה באזרחים, ובכך מנסה לשרוד. אך לא ניתן לנצח טרור בעזרת כלים מערביים בלבד. צה"ל הוא צבא מוסרי, שפועל באחריות ונזהר ככל הניתן לא לפגוע באזרחים – ואף מסכן את חייליו כדי לפנות אוכלוסיות אזרחיות לפני לחימה. זאת, בשונה מצבאות מערביים שפעלו בעבר באזורים בריכוזי אוכלוסייה עם ועם כמות נפגעים גדולה רק כדי להשיג הכרעה. המציאות בעזה מחייבת חשיבה אחרת, נחושה אך מפוכחת, שלא תחזיר את חמאס דרך הדלת האחורית.
לחמאס יש יכולת שיקום ממשית – לא רק ברצועת עזה עצמה, אלא באמצעות רשת חובקת עולם. חמאס חו"ל, שפועל מלבנון, טורקיה, קטר ומדינות נוספות, מחזיק בתשתיות כספיות, דיפלומטיות וצבאיות שמזינות את פעילות הארגון בעזה. כל עוד משמרות המהפכה ממשיכים לשלוט באיראן, הם ימשיכו להשקיע בשיקום הזרוע הצבאית והמדינית של חמאס, תוך סיוע טכני, כספי והעברת ידע בליסטי וטכנולוגי. גם קטר צפויה להמשיך לתמוך כלכלית – בגלוי או מאחורי הקלעים – בשם "סיוע הומניטרי", אך בפועל כזרוע תדלוק עבור שיקום הכוח של חמאס.
לכן, חיסול היכולת של חמאס בעזה הוא רק חלק מהמשימה. אם ישראל לא תטפל בשורש – כלומר, בחמאס חו"ל ובמערכת ההברחות, הגיוס וההשפעה שפועלת מחוץ לרצועה – כל פעולה צבאית תספק רק שקט זמני. המוסד צריך למקד מאמץ ממושך ומתוחכם נגד בכירי חמאס בחו"ל, לצד מאבק דיפלומטי במדינות שמאפשרות את פעילותם. כל עוד ציר איראן-חמאס-חיזבאללה-קטר ממשיך לפעול, שיקום הטרור הוא רק עניין של זמן.
חשוב להדגיש כי לא כל פרטי המבצע ותוצאות החיסולים זמינים או נחשפו לציבור. לעיתים נמסרה הודעה רשמית על חיסול מבלי לחשוף את כלל המחוסלים באירוע, ולא פורסמו באופן מלא שמות כל מפקדי הביניים או כמות כללית של פעילי טרור זוטרים יותר שחוסלו לצד הבכירים. לכן, המספרים הידועים אינם משקפים את מלוא היקף הפגיעה בשדרת הפיקוד של חמאס.
המיקום של חלק מהמחוסלים מלמד רבות על אופן פעולתו של חמאס – התחבאות בלב אוכלוסייה אזרחית, בתוך מחנות פליטים ובתי חולים – מה שממחיש היטב את האסטרטגיה הצינית של ארגון טרור המשתמש באזרחים כמגן אנושי ובכך ממשיך לשרוד ולנצח את ההסברה בזירה הבין-לאומית. חלק מהדמויות שחוסלו לקחו חלק בניסיונות לייצר את "פתרון החמולות ביום שאחרי", לא כדי לבנות עתיד טוב יותר לעזה, אלא כדי להמשיך ולהשפיע על הנהגת הרצועה מאחורי הקלעים. חלקם פעלו באופן אקטיבי ויזום לשלוט בנתיבי הסיוע ההומניטרי לרבות שיחות ישירות עם האו"ם, סיוע הומניטרי שלא נועד לשרת את אזרחי עזה אלא את האינטרסים של חמאס בלבד. כל פתרון שמבוסס על חמולות או דמויות מטעם חמאס – גם אם הן עטופות בנרטיב אזרחי או הומניטרי – הוא "אותה גברת בשינוי אדרת", וישראל צריכה להיזהר מלתת לכך לגיטימציה.
להלן סקירה של הבכירים שחוסלו מול אלו שנותרו:
עלי אל-קאדי: היה מעורב בתכנון טבח ה-7 באוקטובר בישראל. בשנת 2005 עצרה ישראל את קאדי בשל מעורבותו בחטיפתו ורציחתו של ששון נוריאל. הוא שוחרר בשנת 2011 במסגרת "עסקת שליט" וגורש לעזה. ב-14 באוקטובר 2023, הודיע צה"ל כי קאדי נהרג בתקיפת רחפן.[i]
עיסאם אבו רכבה: מחבל החוד של הדרג הטקטי- ראש המערך האווירי של חמאס, אחראי על ניהול הכטב"מים, הרחפנים, מצנחי הרחיפה וההגנה האווירית של חמאס. לקח חלק בתכנון הטבח ביישובי העוטף – והכווין גם את מתקפות הרחפנים על מוצבי הצבא. חוסל באוקטובר 2023.[ii]
ראתב אבו צהיבאן: מחבל החוד של הדרג הטקטי- מפקד הכוח הימי של חטיבת עזה בחמאס. פיקד על ניסיון החדירה הימי למרחב זיקים ב-24 באוקטובר וגם תכנן אותו .חוסל באוקטובר 2023.[iii]
איברהים ביארי: פיקח על כל הפעולות הצבאיות בצפון רצועת עזה לאחר שצה"ל החל את התמרון בשטח. מפקד גדוד ג'באליה המרכזי של חמאס. חוסל ב- 31 באוקטובר 2023 באמצעות מתקפת צה"ל בזמן שהתחבא בתוך שטח עירוני צפוף והשתמש באוכלוסייה כמגן אנושי.[iv]
מוחמד עטזר: היה ברשימת המבוקשים ביותר על ידי צה"ל. ראש יחידת טילי הנ"ט (נגד טנקים) בעזה שם היה מעורב בתכנון וביצוע של פיגועים רבים נגד כלי רכב משוריינים של צה"ל. ב-1 בנובמבר 2023 חוסל על ידי פעולה משותפת של שב"כ וצה"ל באמצעות מידע מודיעיני. התקיפה כוונה נגד בניין במחנה הפליטים ג'באליה.[v]
אחמד ר'נדור: ממובילי התכנון וההוצאה לפועל של טבח ה-7 באוקטובר 2023. מפקד החטיבה הצפונית של חמאס. נהרג בתקיפה שבה נהרגו גם שלושה חטופים ישראלים: ניק בייזר, רון שרמן ואליה טולדנו.[vi] נחשב לאחד מה"אסים" של חמאס כאשר שרד מס' ניסיונות התנקשות, אחד מהם ב"מבצע צוק איתן" בשנת 2014. הוא היה קרוב מאוד לאחמד ג'עברי, האיש שפיקד על הזרוע הצבאית של חמאס וחוסל בתחילת מבצע "עמוד ענן", ונחשב ליד ימינו במועצה הצבאית. היה אחראי להכווין, לאשר ולנהל את כלל פעולות הטרור של חמאס בצפון הרצועה. בין הפעולות אותן יזם: פיגועי ירי, מטענים, ירי רקטי נגד תושבי ישראל וכן הכוונת פיגועים ברחבי יהודה ושומרון. חוסל בנובמבר 2023.
איימן ציאם: אחד מהבכירים ביותר בחמאס, שהיה אחראי על המערך הרקטי של הארגון כ-15 שנים. במסגרת תפקידו האחרון ציאם היה אחראי על בניין הכוח של המערך, ניהול מלאי אמצעי הלחימה, הנחייה והכוונה של כלל שיגורי הרקטות של חמאס לעבר ישראל. הוא היווה מוקד ידע משמעותי בזרוע הצבאית של הארגון. שרד בעבר מספר ניסיונות התנקשות, אך חוסל בנובמבר 2023.
ואא'ל רג'ב: סגן מפקד חטיבת צפון הצועה. שימש בין היתר גם כקצין מבצעים חטיבתי. בעברו, היה מפקד משטרת חמאס בצפון רצועת עזה ולאחר מכן כמפקד גדוד בית לאהיא. נחשב לדמות מרכזית בחטיבה, מחובר למפקדי הגדודים. חוסל בנובמבר 2023.
ראפת סלמאן: היה בכיר בצמרת חטיבת העיר עזה, ושותף לתכנון טבח ה- 7 באוקטובר 2023 באמצעות מצנחי רחיפה. שימש בעבר כסגן מפקד החטיבה, מה שהפך אותו לבעל ידע רב בכל הקשור להיערכות הגנתית ובהתקפות לשטח ישראל. חוסל בנובמבר 2023.
פארסן ח'ליפה: בכיר במטה הגדה של חמאס. עמד בראש ועדת טול כרם, שימש כסייען והיה מקורב לבכירי חמאס. הוא סייע, קידם והכווין פיגועים נגד אזרחים ישראלים וכוחות הביטחון. לאחרונה עסק בפיתוח חוליות טרור במחנה הפליטים נור א-שמס שביהודה ושומרון. חוסל בנובמבר 2023.[vii]
מג'די עקילאן: סגן מפקד "גדוד שאטי", היה מעורב בתקיפה על יישובים ישראליים ב-7 באוקטובר 2023. מילא תפקיד מפתח בטבח קיבוץ נחל עוז והוביל פיגועים נגד כוחות צה"ל בצפון ובמרכז עזה. חוסל בדצמבר 2023, במהלך פעולות משותפות של צה"ל והשב"כ, שחיסלו מספר מחבלים בכירים מ"גדוד שאטי" של חמאס, והוא ביניהם.
ממדוח מהנא: מומחה מנהרות בכיר בחטיבת העיר עזה, שהוביל את פעולות חפירת המנהרות של חמאס ומילא תפקיד מפתח בתחום. חוסל בדצמבר 2023, במהלך פעולות משותפות של צה"ל והשב"כ, שחיסלו מספר מחבלים בכירים מ"גדוד שאטי" של חמאס, והוא ביניהם.
אחמד סוידאן: מפקד פלוגה ב"גדוד שאטי", שהיה מעורב בחטיפת אזרחים ישראלים ב-7 באוקטובר 2023. חוסל בדצמבר 2023, במהלך פעולות משותפות של צה"ל והשב"כ, שחיסלו מספר מחבלים בכירים מ"גדוד שאטי" של חמאס, והוא ביניהם.[viii]
איימן נופל: מפקד חטיבת המרכז בגדודי עז א-דין אל קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. חוסל בהפצצה במחנה הפליטים אל-בורייג' במרכז הרצועה בדצמבר 2023. היה יעד לחיסול במשך שנים: מקורב למוחמד דף, ושותף בתכנון חטיפת גלעד שליט. הוגדר במערכת הביטחון כ-"טופ 5" של צבא חמאס, כשמתחתיו המח"טים ומעליו בכירי הזרוע הצבאית. גם במבצעים קודמים ברצועת עזה, בהם "צוק איתן" ב-2014, הוא נחשב ליעד חיסול של ישראל.[ix]
סאלח אל-עארורי: סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ואחד מהאחראים על טבח 7 באוקטובר. חוסל ב-2 בינואר 2024 בתקיפה אווירית ברובע הדאחייה של ביירות, לבנון, יחד עם שישה פעילי חמאס נוספים.[x]
מרוואן עיסא: סגנו של דף ואחד המתכננים הראשיים של מתקפת 7 באוקטובר. חוסל במרץ 2024 בתקיפה על מתחם תת־קרקעי במרכז רצועת עזה במחנה הפליטים נוסייראת.[xi] עיסא היה מספר 3 בצמרת הנהגת חמאס ברצועת עזה – ונחשב לסגנו של ראש הזרוע הצבאית של ארגון הטרור מוחמד דף.[xii]
פאיק אל מבחוח: ראש מנהלת המבצעים בביטחון הפנים של חמאס. הוא גם היה אחיו הצעיר של בכיר הארגון מוחמד אל מבחוח (היה אחראי על הברחות נשק לחמאס בעזה), שחוסל על פי מקורות זרים בפעולה דרמטית בדובאי ב- 2010. פאיק התחבא בבית החולים "שיפא" בעזה שם חוסל במרץ 2024.[xiii]
מוחמד דף: מפקד הזרוע הצבאית של חמאס. חוסל ב-13 ביולי 2024 בתקיפה אווירית של חיל האוויר הישראלי באל-מוואסי שבפאתי מערב ח'אן יונס, יחד עם מפקד חטיבת ח'אן יונס ראפע סלאמה ואנשי חמאס נוספים.[xiv]
רפאעה סלאמה: היה מטרה מבוקשת על ידי צה"ל ביחד עם מוחמד דף. שימש כמפקד חטיבת חאן יונס של חמאס במלחמת "חרבות ברזל". מילא תפקיד משמעותי בחטיפת החייל גלעד שליט בשנת 2006. בשנת 2014 שימש כמפקד "תוכניות הסיוע הלחימתיות וההגנה" של חמאס. ב- 13 ביולי 2024 חוסל בתקיפה אווירית.[xv]
רוחי מושתהא: ראש שלטון חמאס ברצועת עזה, כונה "יד ימינו של יחיא סינוואר". נחשב מהמקורבים אליו ביותר, וריצה איתו עונש מאסר בכלא הישראלי. חוסל ביולי 2024 כשהתחבא במנהרה בעזה.
סאמח אל-סארג': החזיק בתיק הביטחון בלשכה המדינית ובוועד הפועל של חמאס. חוסל ביולי 2024 כשהתחבא במנהרה בעזה.
סאמי עודה: מפקד מנגנון הביטחון הכללי של ארגון הטרור. חוסל ביולי 2024 כשהתחבא במנהרה בעזה.[xvi]
יחיא סינוואר: מנהיג חמאס בעזה ואדריכל טבח ה- 7 באוקטובר 2023, שהיה אחראי לרציחתם וחטיפתם של מאות ישראלים. חוסל באוקטובר 2024 מעל הקרקע בשכונת תל-סולטאן בעיר רפיח בהיתקלות אקראית עם לוחמים מביסל"ח – בשטח שבו שב"כ שיער שהוא נמצא. הוא הסתתר בלב האוכלוסייה, מעל ומתחת לקרקע לאורך במשך שנה שלמה.[xvii]
מוחמד סינוואר: מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס, שהחליף בתפקיד את אחיו יחיא סינוואר שנהרג בשנת 2024.[xviii] לאחר מות אחיו מוחמד כיהן כאיש הזרוע הצבאית בפועל בחמאס. נהרג במאי 2025 בתקיפה בחאן יונס ביחד עם בכירי חמאס נוספים שהתחבאו איתו במתקן תת קרקעי שהותקף ליד בית החולים האירופי בחאן יונס.[xix]
איסמעיל הנייה: ראש הלשכה המדינית של חמאס. חוסל ב- 31 ביולי 2024 בעת ששהה בטהרן ב"מעון מיוחד לגיבורי מלחמה". הנייה היה בטהרן, פטרון של חמאס וארגוני הטרור באזור, כדי להשתתף בטקס השבעת הנשיא החדש והוא אף נפגש עם המנהיג העליון עלי חמינאי יחד עם מנהיג הג'יהאד האיסלאמי זיאד נחאלה. לפי הדיווחים, הוא חוסל יחד עם אחד מהמלווים שלו – ווסים אבו שעבאן.[xx]
מקורות מידע:
[i]https://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Al_Qadi
[ii] https://www.inn.co.il/news/669582
[iii] https://www.ynet.co.il/news/article/hk2k11f5ma#google_vignette
[iv] https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/31/who-are-the-hamas-and-hezbollah-leaders-killed-since-7-october-attack
[v] https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Atzar
[vi] https://www.inn.co.il/news/669582
[vii] https://www.mako.co.il/news-military/6361323ddea5a810/Article-173a3a2ea0b0c81026.htm
[viii] https://tass.com/world/1883251
[ix] https://www.ynet.co.il/news/article/ryxl6b2116
[x] https://www.inn.co.il/news/669582
[xi] https://www.inn.co.il/news/669582
[xii] https://www.ynet.co.il/news/article/rkta55gyc
[xiii] https://news.walla.co.il/item/3651726
[xiv] https://www.inn.co.il/news/669582
[xv] https://www.fdd.org/analysis/2024/07/14/chief-of-hamas-khan-younis-brigade-confirmed-killed/
[xvi] https://www.ynet.co.il/news/article/rJdoKCj0C
[xvii] https://www.ynet.co.il/news/article/byoacn0kjg
[xviii] https://www.inn.co.il/news/669582
[xix] https://www.israelhayom.co.il/news/world-news/middle-east/article/18014925
[xx] https://www.ynet.co.il/news/article/r1k1omvta
תמונה: לפי סעיף 27א'.

הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל