img

img

img

img

img

צגים גמישים – המהפכה הקרובה מתמיד?

עמית לוי

27 בספטמבר 2024 |

| מדע וטכנולוגיה

avator

מאמר מאת עמית לוי, עיתונאי טכנולוגיה, לשעבר עורך בשבועון למנהלי מחשוב

האם חיי היום יום שלנו ישתנו בקרוב ובקצב מהיר בעקבות הבשלת הצגים הגמישים? טכנולוגיה זו ונוספות שתומכות בה, מתקדמות לאחרונה בקצב מרשים ונראה שהן קרובות מתמיד לתחילת אימוץ נרחב בשטח. מהן האפשרויות המהפכניות ששינוי כזה יציג עבורנו, ברפואה, בתחבורה, בביגוד ועוד?  

לחשוב גמיש

צגי מחשב או התקנים ניידים כגון סמארטפון, הם לרוב ריבועיים וקשיחים. כך גם חשיבתנו עליהם – מקובעת וקשיחה. רבים אינם מודעים למאמץ הרב והמתמשך הקיים במחקר ובפיתוח בנושא אלקטרוניקה גמישה, כולל אמצעי התצוגה עבורה. לאלה מתלווה גם חוסר המודעות לאפשרויות המהפכניות של תצוגה גמישה. בפני תחום זה עומדים אתגרים רבים והוא מתקדם באיטיות יחסית. אך לאחרונה אנו שומעים כמה חדשות מעניינות, המצביעות על כך שהמצב אולי קרוב להשתנות.

בתחילת ספטמבר השנה בקוריאה הדרומית הוצגו במסגרת Seoul Fashion Week בגדים בהם משולבים צגים הניתנים למתיחה, קיפול ופיתול.[1][2] אלה צגים צבעוניים ברזולוציה 100ppi ובגודל 12 אינץ’, עם יכולת להימתח עד 14 אינץ’. זהו חלק מפרויקט מו"פ של LG Display, אשר החברה מתכוונת להשלים עד סוף 2024.

הפרויקט הוא בעצמו חלק מפרויקט לאומי בנושא זה, שהחל ב-2020, עם שת"פ בין חברות מסחריות וגורמים באקדמיה. מאמצי פיתוח בתחום הצגים הגמישים נראים גם מצד חברות בולטות נוספות כגון אפל, אשר רשמה פטנט בנושא זה בתחילת השנה.

מה תעשו איתם?

בעולם האופנה, שימוש בטכנולוגיה כזו יאפשר ליצור ביגוד ופריטים נוספים עם מראה שמשתנה באופן דינמי. תוכלו למשל להפעיל תוך כדי ישיבה צג שנמצא על הירך. לא תצטרכו לשאת אותו בנפרד, מאחר שהוא יהיה חלק מהג’ינס. אך ההשלכות הן הרבה מעבר לאופנה. אלה כמה דוגמאות:

  • דואגים שצג הסמארטפון יישבר? אם הוא גמיש, זה פשוט לא יקרה.
  • משתמשים בצג גדול במיוחד ורוצים לקחת אותו איתכם לדרך? גלגלו ושימו בתיק הגב, כמו מזרן יוגה. קפלו צג קטן ושימו בכיס, מבלי להרגיש שהוא שם.
  • זקוקים לתאורה זמנית? הגבירו את עוצמת האור בצג שבכובע.
  • צג גמיש יכול להתאים עצמו למשטחים שאינם שטוחים. לכן, עוד שימוש אפשרי הוא הצמדתו לעור, עבור מטרות רפואיות שונות.
  • פריט שכמעט כולם לוקחים ביציאה מהבית הוא ארנק. עם הצגים הגמישים, יהיה קל לשלב באחד מצידי הארנק תצוגה למטרות שונות. אולי אפילו בשני הצדדים, כמו בסמארטפון מתקפל.
  • צג מובנה בהגה המכונית.

הצג הקשיח מצוין ומוגבל

תחום הצגים הדיגיטליים מפותח מאוד, אך מבוסס ברובו על מוצרים קשיחים מבוססי זכוכית, שהם שבירים, כבדים ועבים (ביחס לצגים גמישים). צגים אלה לרוב שטוחים, אם כי יש גם קעורים. בפועל, רוב צגי המחשב, הסמארטפון, הטאבלט או הלפטופ, נראים פחות או יותר אותו הדבר. זהו ההיבט המשמעותי מאוד של תצורה (Form factor).

בעבר, מוצרים שהוצגו בשוק עם ניסיון לשלב גמישות בצג, התרכזו בעיקר בחיבור גמיש של שני צגים שטוחים וקשיחים. דוגמה בולטת לכך הוא Lenovo Yoga, שהופך מלפטופ לטאבלט. יש גם סמארטפונים מתקפלים – תצורה שלפי מחקר IDC (מרץ 2024) לא אומצה עדיין באופן מלא, על רקע אתגרי עמידות ומחיר גבוה.[3]

Electronic paper (e-paper או electronic ink) היא טכנולוגיית תצוגה וותיקה נוספת, אשר מחקה מראה של דיו על נייר. יש לה כמה תכונות מעניינות: הצגה ללא צורך במקור מתח (גם כשהמכשיר מכובה, הוא ממשיך להציג את התמונה האחרונה) והתאמה לקריאה נוחה גם באור יום מלא. e-paper כולל גם מוצרים גמישים, אך היבט זה עדיין לא מתקדם במיוחד. הטכנולוגיה מיושמת כיום למשל בתגי מחיר אלקטרוניים, אשר מאפשרים לעדכן מחיר מרחוק ולחסוך בחשמל. זהו יישום שימושי מאוד, שרואים גם בסופרמרקטים בארץ, אך ללא מתן ביטוי לגמישות הפוטנציאלית.

צג גמיש היעד המאתגר

צגים גמישים יכולים להסתגל בקלות למשטחים שאינם ישרים ולכאלה שנמצאים בשינוי עקב תנועת הגוף למשל, אך פיתוחם מציב אתגרים הנדסיים משמעותיים, במיוחד כאשר הם אמורים להשתלב בביגוד. לדוגמה: רכיבי האלקטרוניקה צריכים להיות רכים, בכדי שלא לפגוע בגוף ולא להיפגע. לכן, פיתוחם יקר וממושך וגם הייצור שלהם עשוי להיות יקר ביחס לצג רגיל. מה גם, שצגים הם כבר בין רכיבי המחשב היותר יקרים. כך שאם מפתחים צג כזה ומציגים אותו במחיר גבוה לשוק שבו עדיין אין ביקוש, זהו הימור לא קטן.

על רקע זה, היצרנים התקדמו לאט ובזהירות רבה. אך כפי שציינו בהתחלה, נראה שלאחרונה הדברים מתפתחים ומשתלבים באופן מאוד מבטיח. להלן שתי המחשות נוספות לכך:

אוניברסיטת סטנפורד עובדת מעל לעשור על פיתוח ושיפור מעגל מודפס גמיש. במרץ 2024 הודיעו חוקרי האוניברסיטה על צעד ענק קדימה שהושג ביכולות הטכנולוגיה.[4] כעת היא זמינה בפורמט דמוי עור, להשתלה או כרכיב לביש, אשר סנטימטר מרובע שלו מסוגל לקרוא אלפי חיישנים ולהפעיל נורות מיקרו LED. לפי החוקרים, המשמעות המעשית עשויה להיות למשל זיהוי מילה שלמה בכתב ברייל, בנגיעה אחת.

ואם נחזור להיבט השילוב בפריטי אופנה, מה יהיה מקור הכוח לצגים ולמחשוב שכנראה יתלווה אליהם? פתרון אפשרי אחד, הוא המרת חום הגוף לחשמל. מתקן גמיש ולביש שעושה זאת פותח לאחרונה באוניברסיטת וושינגטון (University of Washington)[5].

לסיכום – ייתכן ששילוב פריצות דרך כגון אלה שהזכרנו, יביא כבר בעתיד הקרוב לכך שנראה את הצגים הגמישים משתלבים בחיינו באופן מהיר ומעניין.

קרדיט לתמונה: LG Corporation

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות