שרטון סקארבורו בים סין הדרומי הוא בין השטחים הימיים השנויים במחלוקת באסיה ומהווה מוקד להתלקחויות דיפלומטיות בין סין לפיליפינים.
מה מניע את הסכסוך שם? הנה הפרטים על המתרחש באזור.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
העניינים מתחממים בין הפיליפינים לסין בים סין הדרומי במרכז המתיחות נמצא שרטון סקארבורו, אי בצורת טבעת הנחשק בשל כמות הדגים השופעת והלגונה המדהימה שלו.
הוא ממוקם באמצע ים סין הדרומי קרוב לנתיבי שיט המעבירים סחורות בשווי של כ-3.4 טריליון דולר בשנה. בואו ונביט על הסכסוך ומה מונח על כף המאזניים.
השרטון נמצא במרחק של כ-200 ק"מ מהפיליפינים ובתוך האזור הכלכלי הבלעדי שלה. גם הפיליפינים וגם סין טוענות עליו בעלות אך מעולם לא ביססו מיהו הריבון שם.
בפועל הוא תחת שליטת בייג'ינג מאז שסין תפסה אותו בכוח ב-2012. פסיקה משמעותית משנת 2016 על ידי בית הדין הקבוע לבוררות בהאג, הייתה ברובה לטובת הפיליפינים אך לא הוטל על בית הדין לבסס ריבונות.
בסוף השבוע גילו הפיליפינים ליד השרטון מחסום צף באורך 300 מטר שמשמר החופים של סין שומר עליו. הדבר הוביל לזעם.
ביום שני הפיליפינים הסירו את המחסום במבצע מיוחד שאושר על ידי הנשיא. משרד החוץ של סין יעץ לפיליפינים "להימנע מפרובוקציות".
דייגים בפיליפינים תוהים מדוע הוא הוצב שם מלכתחילה. שרטון סקארבורו קרוב יותר אל הפיליפינים מרחק 160 עד 240 ק"מ בעוד המרחק מסין הוא 800 ק"מ מדוע הם מונעים מאיתנו להיכנס? מיקומו של השרטון אסטרטגי עבור בייג'ינג והיו חששות שסין עשויה לבנות שם אי מלאכותי.
בזמן הממשל הפרו-סיני של הנשיא הקודם, דוטרטה, סין אפשרה לסירות דיג פיליפיניות לפעול ליד השרטון אך היחסים הידרדרו תחת הנשיא הנוכחי פרדיננד מרקוס הבן.
היו עימותים קלים בין שתי המדינות באזורים אחרים בים סין הדרומי השנה. בעוד מרקוס זוכה בנקודות על עמידה מול בייג'ינג משמר החופים שלו אינו בר השוואה לזה של סין.
אך ארה"ב עשויה לשמש גורם מרתיע. מוקדם יותר השנה ארה"ב התוותה לפיליפינים קווים מנחים לפיהם התחייבויות הגנה הדדיות יופעלו במקרה של מתקפה בכל מקום בים סין הדרומי.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל