img

img

img

img

img

ניתוח: מה עומד מאחורי עסקת ליתיום של סין עם הטליבאן

NTD

29 באפריל 2023 |

| גיאו-פוליטיקה

avator

המשטר הקומוניסטי הסיני הציע לטליבאן 10 מיליארד דולר והתחייבות לבנות תשתית בתמורה לגישה לעתודות הליתיום של אפגניסטן. הבאנו מומחה כדי לבחון את המניע מאחורי העסקה הזו, בהתחשב בכמה פרמטרים אחד מהם הוא שיש לסין דרכים זולות יותר להשיג ליתיום, למשל מצ'ילה. נוסף על כך, ניסיון קודם של סין ועסקת מכרה נחושת מעולם לא הובילו לפעילות כרייה מוצלחת עקב הלחימה באזור וקשיים לוגיסטיים, וקיימת אי ודאות לגבי האם ניתן בפועל להפיק ממחצבי הליתיום של אפגניסטן את המתכת בצורה רווחית. בואו נשמע.

מצטרף אליי כעת בארט מרקויס, לשעבר יועץ בכיר לעניינים בין-לאומיים במשרד האנרגיה של ארה"ב.

– בארט, נהדר שאתה איתנו היום.

– תודה לך, זה תמיד תענוג להיות כאן.

– בהתחשב בהקשר שהזכרנו, מה לדעתך הסיבה האמיתית להצעה העסקית הזו בין סין לטליבאן? האם מדובר בליתיום או בהזדמנות של סין לחדור לאפגניסטן עם "יוזמת החגורה והדרך" שלה?

– למעשה – שני הדברים. ליתיום הוא המינרל היקר ביותר בעולם, או אחד המינרלים היקרים ביותר בעולם בימים אלה ביידן גרם לכך כשהגביל את ייצור מקורות האנרגיה שלנו כאן בארה"ב. אנחנו לא יכולים לקדוח נפט אנחנו לא יכולים להפיק גז או פחם, וזה הפך את הסוללות, כל המעבר הזה לחשמל כלכלה המבוססת על חשמל מצריכה הוצאה עצומה על סוללות. כל דבר, החל מהאייפון שלך, הטסלה שלך ועד מערכת גיבוי לכמות גדולה של אנשים. הליתיום הוא המינרל החיוני לייצור סוללות. סין נועלת את אספקת הליתיום בכל רחבי העולם במשך 15 השנים האחרונות. זו המטרה של "יוזמת החגורה והדרך" – לנעול מינרלים אסטרטגיים. הם עושים את העסקה הזו, לא כל כך אכפת להם אם לעולם הם לא יפיקו את הליתיום, הם פשוט לא רוצים שמישהו אחר יפיק את הליתיום. כל עוד יש להם הזכויות לכך הם יכולים לגבות כל סכום שירצו עבור הליתיום שהם כבר מפיקים.

– איך העסקה של סין עם הטליבאן יכולה להשפיע על ארה"ב במונחים של התלות בשרשראות האספקה של סין ובתחומים כמו תחרות בשוק הרכב החשמלי?

– שאלה מצוינת. זה אומר שאנחנו תלויים בסין אפילו יותר ממה שאנחנו תלויים בה עכשיו. אנחנו לא יכולים לפתח, אי אפשר לפתח אנרגיה סולרית בלי ליתיום. אי אפשר לפתח אנרגיה סולרית בלי סין. כמעט כל תא סולרי המיוצר בעולם, מיוצר בסין. לא משנה היכן מרכיבים את הפאנלים, הם מסתמכים על תאים המיוצרים בסין משום שסין נעלה את המינרלים האסטרטגיים הדרושים כדי לייצר אותם. ליתיום לא קיים בעורקים או במרבצים עשירים כמו זהב או פחם. לא ניתן לחפור מנהרה ולבודד את הליתיום. צריך לחפור את כל האזור ועבור סין, לא אכפת להם לעשות זאת. הם פשוט יקצצו את ראש ההר. הם ייעבדו כל דלי מלא בעפר, בתהליך כימי קשה ואז הם פשוט ישליכו את העפר הצרוב הזה בחזרה לערמות ענקיות ויותירו אחריהם נוף של ארץ חרבה. הם יפוצצו את ההר. בשיטות מערביות – להפיק ליתיום זה עסק יקר וקשה, בכרייה רחבה זה רק העניין של לחפור אותו מהאדמה, למצות אותו בתהליך הכימי ולאסוף את הליתיום.

– נקודת מבט מעניינת מאוד, בארט מרקויס לשעבר יועץ בכיר לעניינים בין-לאומיים במשרד האנרגיה של ארה"ב. תודה רבה על הניתוח שלך.

– תודה לך.

גיאו-פוליטיקה | מדע וטכנולוגיה | סין | עסקים |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל