img

img

img

img

img

להירדם מהר ובקלות – פתרון חדש ומעניין

עמית לוי

2 בנובמבר 2024 |

| בריאות

avator

מאת עמית לוי, עיתונאי טכנולוגיה, לשעבר עורך בשבועון למנהלי מחשוב

אם לא קל לכם להירדם, ניתן לשער שתשמחו לנסות פתרון טכנולוגי חדש ויוצא דופן אשר יצמצם את זמן ההירדמות שלכם בעד רבע שעה. כך לפחות טוענת החברה המפתחת שגם היא נשמעת מבטיחה למדי, בתור חברת הזנק של בוגרי MIT. המוצר אמור להיות זמין לרכישה עוד השנה ואז נדע, מן הסתם, האם הוא עומד בציפיות. בינתיים, נדודי שינה (Insomnia) מהווים מטרד משמעותי עבור רבים, אשר מתבטא ביותר מעייפות. זה גם פוגע בתפקוד לאורך היום, ביכולת קבלת ההחלטות ובמצבנו הבריאותי. תופעה זו אף מעלה את הסיכון לתאונות. כך שפריצת דרך כפי שמבטיחים שיש כאן, בהחלט איננה דבר של מה בכך. בואו נראה במה מדובר:

להירדם בלחיצת כפתור

דמיינו שאתם הולכים לישון, כאשר על ראשכם מעין סרט ספיגת זיעה לספורט ובו ציוד אלקטרוני מיוחד וכפתור הפעלה. אתם לוחצים על הכפתור פעמיים ו.. זה הכל. כעת המכשיר אמור לסייע לכם להירדם ומשלב זה, הוא יעשה את הכל אוטומטית. אם במהלך הלילה תתעוררו, תוכלו ללחוץ על הכפתור שוב וה"קסם" יפעל מחדש. חברת ההזנק שמאחורי המוצר נקראת Elemind והיא הוקמה על ידי יוצאי המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (Massachusetts Institute of Technology או MIT). המנכ“לית, מרדית’ פרי, כבר חולמת על חזון שבו "מתקדמים למה שעשוי להיות כמו חנות אפליקציות למוח, שממנה ניתן להוריד מצבי מוח שונים"[1]. אז על האפשרויות לשימושים עתידיים במכשיר נרחיב מייד, אך קודם נתחיל מהתועלת הבסיסית שתיארנו – הסיוע להירדמות מהירה.

בניסוי ראשוני[2] נמצא שהמכשיר אפקטיבי עבור 76% מהמשתתפים. ההפחתה שנראתה אצלם בזמן ההירדמות הייתה משמעותית מאוד – 10-15 דקות, בעקבות 30 דקות של שימוש במכשיר. ההכנות לניסוי החלו עם בדיקת התאמה של 450 משתתפים פוטנציאליים, שארכה כשנה. הוא נערך לבסוף עם 54 משתתפים אשר התאימו לדרישות, כגון זמן הירדמות גדול מ-20 דקות כפי שהוכח בבדיקות EEG. הניסוי ארך שלושה שבועות ולבסוף נעשה שימוש בתוצאות של 20 משתתפים בלבד, עקב סיבות של איכות תוצאות ותקלות טכניות. מאחר שהמשתתפים יכלו לשמוע מתי המכשיר פעיל ומתי לא, הם לא הופרדו לקבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. עם זאת, הניסוי כלל הפעלה של הפעילות ה"מרדימה" של המכשיר בזמנים שנקבעו אקראית.

נדודי שינה עשויים להתבטא בשינה באיכות גרועה, בשינה בלתי רצופה לאורך הלילה או בנטייה להתעורר מוקדם מדי. אך למעשה, תופעה זו מתחילה כבר בשלב ההירדמות – אנשים רבים מוצאים שבאופן עקבי, לא קל להם להירדם. נכון להיום, הפתרון החדש הוכיח עצמו (בניסויים) ספציפית במצב זה.

כיצד זה עובד? המוצר והתעלומה

המוצר נשלט על ידי אפליקציה מיוחדת ומבצע את רצף הפעולות הבא: גלי המוח מזוהים באמצעות אלקטרודות המובנות במכשיר ונוגעות בעור. כעת המכשיר משמיע צליל מיוחד המותאם לגלי המוח ומשפיע עליהם באופן המעודד שינה. אגב, את הצלילים שומע רק האדם המשתמש במכשיר, כך שהמכשיר אינו מפריע למי שישן לצידו. ה”מלל” הרב שיש בדרך כלל בהכרתם של אנשים אשר אינם מצליחים להירדם בקלות נחלש. כאשר המכשיר מזהה הירדמות, גם הצליל מוחלש בהדרגה. לבישת המכשיר במהלך השינה לא אמורה להפריע. הוא מתאים לכל תנוחות השינה ולא כולל חוטים חיצוניים (מבוסס על סוללה פנימית נטענת).

ההסבר להצלחת השיטה לא ברור בוודאות. המפתחים משערים שהצלילים שהמכשיר מפיק גורמים לתגובה בקליפת המוח השמיעתית (auditory cortex) אשר מחלישה את הפעילות בחלקים אחרים במוח, כולל צמצום מחשבות.

מטרד נפוץ, המחמיר בזמן מלחמה

12% מהאמריקאים אובחנו כסובלים מנדודי שינה כרוניים, לפי סקר האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה (the American Academy of Sleep Medicine) שנערך בחודש מאי 2024 ופורסם באתר האקדמיה.[3]

בארץ, אירועי ה-7 באוקטובר 2023 והמלחמה שבעקבותיהם, החריפו את אתגרי השינה עבור אנשים רבים. אתר גלובס הציג באפריל 2024 תוצאות סקר בנושא זה שערכו חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומבית החולים הדסה.[4] רק 5%-7% ממשתתפי הסקר דיווחו שהם סבלו לפני המלחמה מחוסר יכולת להירדם (כולל הירדמות מחדש בעקבות התעוררות במהלך הלילה). נכון לזמן ביצוע הסקר 20%-30% מהנשאלים סבלו מכך. בסקר דווח גם על עלייה משמעותית של 5% בצריכת תרופות שינה בתקופה זו (מ־7% ל־12% מהנשאלים).

מספירת כבשים ועד הייטק

לאורך ההיסטוריה הומצאו לא מעט פתרונות לזירוז ההירדמות. חלקם פשוטים וזולים למדי, בעוד שאחרים דורשים השקעה כספית רבה יותר ואף סיוע של מומחים. בולט במיוחד השימוש בצמחי מרפא ותרופות. גם סיוע ברמה הפסיכולוגית נחשב לאפקטיבי מאוד, מאחר שדאגות ומחשבות שווא הן סיבה מרכזית לחוסר היכולת להירדם במהירות. המוצר של Elemind מוצג כעדיף על כדורי שינה, אשר עלולים לגרום להתמכרות. כמו כן, כדורי שינה מסוימים המקלים על הירדמות עלולים לפגוע באיכות השינה. לפי החברה, תופעות הלוואי בניסוי שהיא ערכה היו רק גירוי קל בעור מהמגע עם המכשיר, אצל 5.4% מהמשתתפים. מצד שני, מחירו ($349) יהיה כנראה חיסרון משמעותי עבור רבים.[5]

במבט לעתיד

המוצר החדש נמצא כעת בשלב של ניסוי עם משתמשים רבים יותר, לקראת הצעתו בעתיד לקהל הרחב. הזמנות פריסייל אפשריות כרגע רק לארה"ב וקנדה ומכירות ליעדים נוספים צפויות להתחיל "בסוף השנה" (לפי אתר החברה). בהמשך ניתן יהיה לרכוש גם מנוי חודשי אשר יספק יכולות נוספות, כגון אחסון מידע על השינה שלכם בענן.

לפי החברה, המוצר עשוי לסייע גם להתמודדות עם תופעת הג’טלג (Jet lag). כמו כן, נבדקים כיווני יישום אפשריים נוספים ושונים של השיטה. למשל שיפור הזיכרון או טיפול רפואי במצבים כגון רעד פוסטורלי (Essential tremor או ET). החברה גם מעודדת שימוש מחקרי במכשיר שעשוי לקדם בעתיד שימושים נוספים, בשיתוף 8 אוניברסיטאות.

קרדיט לתמונה: חברת Elemind

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות