תוכן מקודם: בשיתוף בייפוסט
אבנית היא שכבה מוצקה בגוון לבן – אפרפר שנוצרת לרוב במקומות ובמערכות שיש בהם זרימה של מים חמים. האבנית מהווה אורחת קבועה ומוכרת בבתים ובדירות בישראל, ומקורה במים הקשים בארץ שמכילים ריכוז גבוה של מינרלים כמו מגנזיום וסידן.
ניתן למצוא אבנית על גבי כלים סניטריים כמו ברזים, כיור ודלתות המקלחון, פתחי ניקוז וצנרת, גופי חימום של מכשירי חשמל ביתיים (קומקום חשמלי, מכונת קפה, מכונת כביסה וכו') ועוד. אבנית במים אינה מסוכנת לבריאות האדם אך היא גורמת לנזקים משמעותיים במוצרי חשמל ביתיים ותעשייתיים שיש בהם גופי חימום, תורמת לעלייה בחשבון החשמל ובנוסף היא מהווה מפגע אסתטי.
מצב האבנית במשק המים בישראל
משרד הבריאות אחראי על הבטחת איכות מי השתייה בישראל, וכדאי לדעת כי הסטנדרטים של איכות המים בארץ תואמים ברובם לתקנים המחמירים ביותר של ארגון הבריאות העולמי, האיחוד האירופי והסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה.
משרד הבריאות מבצע דיגום של מי השתייה ובודק מעל 150 מרכיבים, ביניהם מזהמים מיקרוביאליים, מזהמים אורגניים ואי-אורגניים, מתכות, חומרים כימיים, חומרי הדברה ועוד. יחד עם זאת, התקן הישראלי להבטחת איכות המים אינו מתייחס לרמת קשיות המים והמומחים טוענים כי רמת קשיות סבירה עומדת על 250. בבדיקות שנעשו בערים מרכזיות בישראל נמצא כי שיעור האבנית במים גבוה מרמת הקשיות הסבירה, וידוע כי המים בישראל קשים בגלל ריכוז גבוה של מינרלים.
מה הסיכון של אבנית במים?
חשוב לציין כי אבנית במים אינה מסוכנת לאדם, ובפועל האבנית מכילה סידן הנחוץ לאדם. בתוך כך, האבנית הקיימת במי הברז ברחבי המדינה גורמת לנזקים ולסיכונים הבאים:
- השפעה על איכות המים בבית, בעיקר מבחינת עכירות, טעם וריח.
- נזקים לגופי החימום במוצרי חשמל ביתיים כמו קומקום חשמלי, דוד שמש, מכונת כביסה, מכונת קפה ומדיח כלים.
- בלאי גבוה של מכשירי חשמל.
- הוצאות חשמל גבוהות יותר בגלל הצטברות שכבת האבנית על גופי החימום במכשירי חשמל שונים.
- סתימות בצנרת הביתית ובפתחי הניקוז.
- משקעי אבנית מהווים כר פורה להתפתחות של חיידקים שונים העלולים לגרום לבעיות בריאותיות.
- פגיעה הדרגתית בעור ובשיער.
- השפעה על טעמי האוכל והמזון בגלל שימוש במים עשירים באבנית.
איך להפחית אבנית במי הברזים בדירה?
לאחר שהבנו מדוע חשוב לסנן אבנית ממי הברז כדאי להכיר את הפתרונות הקיימים להפחתת האבנית. ישנם מגוון פתרונות טכנולוגיים ומערכות לסינון וטיהור מי הברז בבית ובדירה, והפתרונות המומלצים והיעילים ביותר כוללים:
מערכות סינון מים לכל הבית – אחד מהפתרונות היעילים ביותר להפחתת כמות האבנית במי הברז בבית מבוסס על סינון המים עוד לפני הגעתם לפתחי ולברזי המים בדירה. ניתן להתקין מסנן מים דירתי על קו המים הראשי וכך מונעים מהאבנית להצטבר על גופי החימום במוצרי החשמל, בצנרת הפנימית ובמקומות נוספים כמו ראש המקלחת, מקלחון, משטחי עבודה ועוד.
בר מים תת כיורי – ישנם פתרונות נקודתיים להפחתת כמות האבנית במי השתייה והבישול. כך לדוגמה, אפשר להתקין בר מים תת כיורי מתחת לכיור המטבח, המתקן מגיע עם ברז מים מעוצב המותקן ליד הכיור.
בר מים – בר מים הוא פתרון נקודתי ויעיל מאוד להפחתת כמות האבנית לפני מזיגה לכוס שתייה ובישול. יש מגוון דגמים מתקדמים של ברי מים לבית, בשלל עיצובים לבחירה.
קנקן מים – יש דגמים שונים של קנקני מים עם סנן פחם פעיל, הקנקן מפחית את כמות האבנית וכך נהנים ממים צלולים ואיכותיים יותר לשתייה.
מסנן אבנית למוצר חשמלי – פתרון נקודתי להפחתת האבנית במים המגיעים למוצר חשמלי כמו מכונת כביסה, מדיח כלים או דוד שמש.

הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל