img

img

img

img

img

האם חיזבאללה יפעיל נשק כימי כנגד ישראל ומהו הקשר הסורי?

טל בארי

15 בספטמבר 2024 |

| מזרח התיכון

avator

מאמר מאת : טל בארי, מנהל מחלקת המחקר בעלמא – מרכז מחקר לאתגרים ביטחוניים

בניגוד לפרויקט הגרעין הצבאי, שאותו ניסה המשטר הסורי לפתח בשיתוף פעולה של צפון קוריאה וסוכל על ידי ישראל בשנת 2007 – הפרויקט הכימי מעולם לא סוכל, למרות שהיו ניסיונות לשבשו.

על אף שהמשטר הסורי הודיע כי העביר לכאורה את כל הנשק הכימי שברשותו לארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) במסגרת תהליך פירוק הנשק הכימי שהתבצע בשנת 2013, הוא המשיך להשתמש בנשק כימי במהלך מלחמת האזרחים. והאינדיקציה האחרונה לכך הייתה בשנת 2018.

"מרכז סרס" הסורי מהווה פלטפורמת ידע, ייצור ושימור יכולת כימית כמו למשל נשק כימי ממשפחת גז העצבים כמו גז "סארין", או ממשפחת הגזים הגורמים לכוויות גז "חרדל".

להערכתנו המשטר הסורי מחזיק כיום ביכולת כימית. המשטר הסורי רואה במאגרי הנשק הכימי שברשותו וביכולת האופרטיבית לייצרו ולעשות בו שימוש – ערובה להישרדותו. יכולת זו, ביום פקודה, יכולה לסייע בידי הציר השיעי הרדיקלי בראשות איראן בכלל ובידי חיזבאללה בפרט.

ייתכן כי טילים או רקטות המצוידים בנשק כימי מהסוג הנ"ל, מאוחסנים לשימוש לטובת חיזבאללה באחד ממתקני "מרכז סרס" ברחבי סוריה. לא ניתן לשלול אפשרות כי ביום פקודה יועברו לשימוש חיזבאללה כנגד ישראל מאדמת סוריה.

תשתית ההובלה והאחסנה של הנשק הכימי מהסוג הנ"ל מורכבת ודורשת ידע וניסיון רב בנושא. נשק כימי הוא מוגבל מבחינת זמן היעילות שלו לאחר ייצורו – ותוקפו. מי שמחזיק בנשק כזה חייב לדעת איך לאחסנו בתנאים מסויימים, לרעננו מעת לעת או להחזיק את המרכיבים שלו בנפרד ולהרכיבם רק לפני שימוש. לאור האמור אנו מעריכים כי אין כרגע בידי חיזבאללה את היכולת, הידע והניסיון כדי להחזיק בנשק כימי מהסוגים לעיל ולהפעילם מלבנון.

לעומת זאת, לא ניתן לשלול שימוש טקטי של חיזבאללה בחומר כימי מסוג כלשהו (אזרחי/תעשייתי, נגיש, פשוט ופרימיטיבי) בעימות הבא כנגד ישראל. להערכתנו, יהיה מדובר בחומר שיגרום לכוויות כימיות בדרגות שונות, כמו כלור.

להערכתנו, במידה וחיזבאללה יעשה שימוש בחומר כזה, השימוש יהיה מוגבל, יעשה באמצעות פגזים ו/או רקטות. מבחינת חיזבאללה, שימוש כזה יחשב כמוצא אחרון כדי להשיג "תמונת ניצחון תודעתית" ויצירת פאניקה. במידה וחיזבאללה יחליט לעשות שימוש בנשק מסוג זה, הוא יעשה זאת למרות המודעות שלו לסיכון של האוכלוסייה הלבנונית עצמה.

דוגמא עדכנית ליכולת גרימת הנזק של גז הכלור התרחשה ב-27 ליוני 2022 בנמל עקבה בירדן, כאשר מיכל גז כלור התפוצץ וגרם למותם של 12 איש ולפציעתם של 250 איש נוספים.

צבא סוריה וגם דאע"ש השתמשו בכלור במהלך מלחמת האזרחים בסוריה. צבא סוריה השתמש בכלור בתוך פגזים/רקטות וחביות נפץ.

אם חיזבאללה יעשה שימוש בנשק מסוג זה, הוא יעדיף לעשות זאת להערכתנו כנגד כוחות צה"ל המתמרנים בתוך שטח לבנון, או בסמוך לקו הגבול בשטח לבנון. שימוש כזה על אדמת לבנון יחשב בעיני חיזבאללה כלגיטימי – כ"מגן לבנון", ויחשב בעיניו כניהול סיכונים מחושב למרות התגובה הצפויה מישראל להפעלת נשק בלתי קונבנציונלי כנגדה.

בסבירות נמוכה, חיזבאללה יעשה שימוש בנשק כזה בתוך שטח מדינת ישראל כנגד מטרות צבאיות או כנגד אוכלוסייה אזרחית. חיזבאללה מבין כי שימוש כזה יגרום ללבנון בכלל ולחיזבאללה בפרט נזק בלתי הפיך בלשון המעטה…

קרדיט לתמונה: דובר צה"ל

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל