משטרת לונדון מתכננת לעשות שימוש בטכנולוגיה לזיהוי פנים בזמן אמת כדי לסרוק את הקהל שיגיע לצפות בטקס ההכתרה של מלך אנגליה. זה יהיה מבצע האבטחה הגדול ביותר מסוגו בבריטניה ויעשה בו שימוש במצלמות שיעקבו אחר מאות אלפי בני אדם ברחובות לונדון. המשטרה טוענת שהשימוש במצלמות נועד לאתר איומי טרור ולתפוס פושעים מבוקשים, אבל כמה קבוצות מחאה מותחות ביקורת על כך וטוענות שיש בכך הפרה של זכויות אדם. כתבנו מלקולם הדסון עם הפרטים.
במהלך הכתרת המלך, הרחובות כאן, צפויים להיות עמוסים במאות אלפי אנשים שייתכן שכול הנתונים הביומטריים שלהם יירשמו. משטרת לונדון אומרת שהיא מתכוונת להשתמש בטכנולוגיה לזיהוי פנים במטרה לתפוס פושעים. אבל קבוצות מחאה טוענות שהתוכנה דומה למערכות מעקב המשמשות בסין, ובתגובה הן טוענות שאסור להשתמש בהן בבריטניה.
פרופ' רוס אנדרסון, מרצה להנדסת ביטחון, אמר שיש מספר סיבות לכך שהטכנולוגיה הזאת בעייתית.
"זה בעייתי להשתמש בזיהוי פנים בתפוצה רחבה בהמונים, ויש לכך מספר סיבות. ראשית, מעקב בתוך קהל מבלי לנהל חיפוש אחר מטרה מסוימת אתם יודעים, בלי מטרה מוגדרת או צו, הוא מנוגד לחוק זכויות האדם האירופי, כך שיש סיכוי שיהיו עתירות משפטיות. שנית, בסיס הנתונים שיש לכוחות המשטרה על חשודים, הוא לעתים קרובות בעצמו מפוקפק ונאסף לעתים קרובות, בנסיבות מאתגרות מבחינה משפטית. הוא אמר שהמשטרה הפסידה בתביעות משפטיות אחרי ששמרה במאגר הנתונים הביומטרי הלאומי נתונים ביומטריים שהיה צריך להשמידם. נתונים כמו טביעות אצבעות, נתוני פנים ו-DNA של אנשים שזוכו או של אנשים שפשוט היו נוכחים בזירות הפשע".
אנדרסון אמר שנקודה שלישית לדאגה היא מה יקרה אם המשטרה תהיה תלויה לחלוטין בטכנולוגיית הזיהוי.
"צריך לחשוב גם על טקס ההכתרה עצמו כעל טקס. כלומר, לחשוב מה יכול להשתבש כתוצאה משימוש בטכנולוגיה כזאת. בטכנולוגיות לזיהוי פנים יש מקרים רבים של התראות שווא. ורמת התראות השווא היא הכי חמורה בקרב אנשים כהי עור בגלל שבבסיס הנתונים או ברשת העצבית יש יותר מידע על לבנים מאשר על אנשים כהי עור".
הוא הוסיף שגורמים רבים עשויים להשפיע על תוכנת הזיהוי, כמו התנוחה של האדם, זווית הצילום והתאורה על האדם.
"ביום שמש עשוי להיות לאדם צד אחד של הפנים מואר ובהיר והצד האחר חשוך וכהה, שזה שונה מאוד מצילומי הכלא הסטנדרטיים שמשווים אותם אליהם. הגורמים האלה יכולים להגביר את הסיכון של זיהוי שגוי".
אנדרסון אמר שכאשר הוא עבד על אימון רשתות עצבים כמו תוכנת זיהוי הוא רצה בדרך כלל לקבל המון נתונים.
"אבל לכן אני חושד שמה שעלול לקרות הוא שהם יפעילו את תוכנת זיהוי הפנים מול בסיס נתונים גדול אף יותר, במקום רק על הפרופילים של אנשים הידועים כאנשים רעים למטרות מסוימות. וזה דבר מהותי לאופן שבו מאמנים רשתות עצבים גדולות. ואז מה שקורה הוא שמקבלים פלט של שמות, תאריכי לידה וכתובות ומה שלא יהיה, של מאות אלפי בני אדם שיגיעו במקרה לטקס ההכתרה".
משטרת לונדון אמרה שרשימת המעקב תתמקד באלה שהשתתפותם ביום ההכתרה תעורר חשש לביטחון הציבור. הם אמרו גם שהסובלנות להפרעות במהלך ההכתרה תהיה נמוכה, והם יטפלו בכוח בכל מי שיפריע להכתרה.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל