מאמר מאת עמית לוי, לשעבר עורך בשבועון למנהלי מחשוב, מתמחה בטכנולוגיה ובבריאות
מזון מעובד מאוד, הוא מזון מסוכן מאוד. עד כמה? הוא יגדיל את הסיכוי שלכם למוות בכ-10%! לא בהשוואה לחובבי מזון בריאות אדוקים אגב, אלא בהשוואה למי שאוכלים מזון שמעובד רק במידה בינונית. כך גילה מחקר אשר נפרס על פני 23 שנים. מה עוד גילה המחקר, שיסייע לכם לשפר בריאות ואיכות חיים? והאם ניתן לחיות בעולם המודרני מתועש, ללא נזקי המזון המעובד לסוגיו?
התפריט המודרני – טעים וקטלני
המדינה הראשונה שתעלה בדעתנו, אם נחשוב על תעשיית המזון המודרנית, פאסט פוד, ג’אנק פוד וכדומה, היא כנראה ארה"ב. מחקר שבוצע שם לאורך שנים רבות חשף לאחרונה את השפעות התעשייה הזו, באופן מספרי מעניין. המחקר הוצג בכנס שנתי של the American Society for Nutrition ויצר עניין רב, שהתבטא בין השאר בכתבה באתר פורבס.[1][2] הוא בוצע בקרב כחצי מיליון מבוגרים (גילאי 50-71), אשר צרכו מזון ברמות עיבוד שונות. העיבוד מספק כידוע תועלות רבות, כולל שיפור הטעם וייצור המזון בזול. אלא שהטעים והזול הזה, עולה לבסוף ביוקר – בבריאות. מה זה אומר בדיוק? לפי המחקר, מזון שעובר שלבי עיבוד רבים במיוחד, מעלה סיכוי למוות ממחלה בכ-10%. למרות שהוא בוצע בידי המכון הלאומי לסרטן (National Cancer Institute), המחקר לא עסק בקשר בין התזונה לשכיחות סרטן דווקא. כן נמצא בו קשר מיוחד, בין צריכה רבה של מזון מעובד מאוד, לבין מוות מסוכרת ומחלות לב. כמו כן, הסתבר כי בשר מעובד מאוד ומשקאות קלים, משפיעים במיוחד לרעה מבחינת סיכויי התמותה.
בשורה התחתונה, המזון המעובד פוגע מאוד במצבנו הבריאותי באופן שוטף וגם הורג אותנו מוקדם יותר. אז מלבד צמצום צריכת משקאות קלים ובשר מעובד במיוחד, מה עוד ניתן לעשות? ראשית, כדאי להתעמק בשתי שאלות מפתח נוספות:
למה מעובד?
עיבוד מזון לא בהכרח פוגע בהשפעתו הבריאותית. דוגמה היסטורית ידועה לכך מספק החלב המפוסטר. דוגמה עדכנית יותר רואים בנישת הפודטק שעוסקת בצמצום צריכת סוכר – גישה שחדשנות רבה לגביה מגיעה גם מישראל. למשל מחברת ההזנק Blue Tree, שפיתחה פתרון להפחתת סוכר במיצי פירות.[3] שנית, סוגי עיבוד שונים עשויים להזיק במידות שונות למדי. למשל טיגון – שיטת עיבוד מזון מושמצת, אך לא בהכרח נוראה. כך גם לגבי תוספי מזון. בסופו של דבר, מדובר באיזון בין תועלות לבין הנזק האפשרי. וכל זה מוביל לשאלה החשובה הבאה:
כמה מעובד?
היקף העיבוד עשוי להשתנות מאוד. לרוב, נעשה שימוש בכמה תהליכי עיבוד בסיסיים כגון חימום. כבר כאן רואים נזקים שונים – חום למשל הורס ויטמין C. עוד נפוץ השימוש בתוספי מזון, כגון חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרי שיפור טעם וריח. אך התוספים מוסיפים גם סיכוני בריאות פוטנציאליים. בסוף תהליכי ייצור המזון (שעשויים להיות מורכבים למדי) התוצר עשוי להראות מצוין, להריח נפלא ולהיות טעים, אבל מאוד לא בריא. נכון, הצרכנים יכולים לראות כיום פירוט רכיבים במוצרי מזון בסיסיים, אך גם זה לא תמיד מבהיר הכל או מובן לכולנו. בשורה התחתונה, רבים מניחים שאין ברירה וכל המזון המודרני הוא "לא בריא". האם זה כך? לא בהכרח.
פשוט לא לעבד – הפתרון הפשוט! או שלא
בשונה מחובבי המזון המעובד, יש מי שמתמקדים באכילת מזון שעבר כמה שפחות שלבי עיבוד, אם בכלל. זו גישה לא חדשה והיא קשורה אך לא זהה לגמרי לטבעונות ולצמחונות. מתוצאות המחקר שהזכרנו ולא רק, מתחזקת התחושה שזו היא גישה הגיונית. אך כיצד משלבים זאת בחיים המודרניים? אחת הדרכים, היא לגדל את המזון בעצמכם. המכשול הראשוני לכך, הוא בדרך כלל שאין לנו שטח אדמה פרטי מתאים. פתרון מסוים הוא לגדל בתוך הבית ויש מי שעושים זאת בהצלחה רבה. מצד שני, האפשרויות מוגבלות מבחינת מקום פנוי ויש צורך לפתור מגוון אתגרים מיוחדים. למשל באמצעות הוספת תאורה מלאכותית מיוחדת. אז כן – גם אתם יכולים לגדל ירקות ואפילו פירות לבד, כולל מסוגים שלא תמצאו בחנויות. חלקם (כגון בטטה או חסה) קלים יחסית לגידול, בעוד שאחרים מאתגרים יותר. אם בכוונתכם לנסות, כדאי לדעת שרבים מדווחים שגישה זו לא משתלמת מבחינה כספית. היא גם דורשת השקעת זמן רב. אך למי שמשקיע בכך ברצינות ולאורך זמן, תחביב מיוחד זה עשוי להשתלם והתועלת היא לא רק כספית. כך מסביר למשל מארק ולנסיה (Mark Valencia) האוסטרלי, שמתמחה בגידול מזון לצריכה עצמית.[4]
קרדיט לתמונה: Image by Daniel Reche from Pixabay
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל