img

img

img

img

img

הקריאות לתת פיצויים לצאצאי העבדים בארה"ב – הפרשנות של לארי אלדר

NTD

28 בספטמבר 2022 |

| ארה"ב

avator

לארי אלדר מגיש התוכנית Lary Elder Show, נותן שיעור בהיסטוריה על שורשי העבדות, על רקע ״תרבות ההוקעה״ ההולכת ורווחת והקריאות הנשמעות למתן פיצויים לצאצאי העבדים בארה״ב.

לדברי אלדר רבים מכירים את הנרטיב של ״הסחר המשולש״ או הסחר הטרנס-אטלנטי על השחורים שנחטפו על ידי סוחרים ערבים או לבנים והובאו לאמריקה, שם הוחלפו בסחורות שנמכרו באירופה. את הנרטיב של חטיפת העבדים שהובאו בכוח לחופי אמריקה חיזקה הסדרה הפופולרית ״שורשים״, שבה נראה הגיבור נחטף על ידי סוחרים לבנים. אולם רבים אינם יודעים כי את העבדים השחורים מאפריקה מכרו פעמים רבות ראשי השבטים דווקא, וכי וללא הסיוע של אותם ראשי שבטים, לבנים לא היו מסוגלים לתפוס אותם. לעתים העבדים נתפסו במלחמות בין שבטים ולפעמים בפשיטות שעשו השבטים השכנים. פן זה של הדיון בעבדות מושתק לעתים קרובות בארה״ב ובאפריקה עצמה.

אולם דווקא כמה דמויות מפתח באפריקה או ממוצא אפריקני החליטו לומר בגלוי את הדברים. ב-2019 נאט אמרטיפיו, ראש עיריית אקרה, בירת גאנה, אמר לרדיו PRI כי הסוחרים האירופים מעולם לא יצאו מספינותיהם ללכוד אפריקנים. ״הם לא יכלו לעשות זאת, הם חלו ומתו ממחלות כמו מלריה״ ולכן נשארו לאורך החוף. לעבודה המאורגנת להפליא דאגו דווקא המקומיים. ״כי מישהו היה צריך לאתר את הקורבנות״, ״ללכוד אותם״, ״להביא אותם למרכזי מכירה״ ו״להשגיח״ שלא יברחו.

באותה השנה הסופרת והעיתונאית הניגרית אדובי טריסיה נאוובני סיפרה לעיתון ״וול סטריט ג׳ורנל״ שסבא-רבה שלה היה איש עסקים בניגריה, ובין היתר הוא סחר גם בבני אדם, וכי מסחר זה באפריקה היה קיים זמן רב עוד לפני שרגל האדם הלבן דרכה שם. לדבריה זה אבסורד לשפוט התנהגות רווחת מהמאה ה-18 דרך הפריזמה של הסטנדרטים של ימינו, וכי היא אינה חושבת שסבא-רבה שלה אשם במשהו, הוא פשוט עשה משהו שהיה מקובל לזמנו.

תומס סוול, סופר ומרצה לכלכלה באוניברסיטת סטנדפורד שנולד להורים שחורים, אומר כי באותה תקופה סחר בעבדים מקומיים היה נפוץ למעשה בכל העולם, מלבד במערב אירופה. לדברי סוול, בתקופת המושבות הבריטיות בצפון אמריקה, מספר הלבנים שהיו עבדים בצפון אפריקה עלה על מספר העבדים השחורים בארה״ב.


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל