עם עליית המתיחות בין המדינות, שאלות לגבי מעצמות העולם והיכולות שלהן להילחם, זוכות לתשומת לב רבה יותר. ידו של מי על העליונה? למי היתרון? לארה"ב או לסין?
כדי להתקדם ולנצח במרוץ הזה, בייג'ינג מגבירה את התפוקה והספק הייצור של מטוס הקרב המתקדם ביותר שלה. המשטר בונה אותו כדי להתחרות עם ה-F-22 ראפטור – מטוס הקרב הטוב ביותר של ארה"ב. אבל מומחים אומרים שזה עדיין מוקדם מדי לדעת.
סין עוקפת את ארה"ב בייצור מטוסי קרב חמקנים עם ייצור מלאי של מטוסי ה-20-J שלה העומד בראש מטוסי ה-22-F של חיל האוויר האמריקני כבר השנה. כך עולה מדוח פברואר של מכון מחקר הממוקם בלונדון. האם וושינגטון מאבדת את שליטתה בשמיים מול בייג'ינג?
מומחה בצבא טייוואן אומר, תפוקת מטוסים או קצב הייצור, אינה הגורם המכריע בעליונות אווירית.
"בייג'ינג עלולה להדביק בקרוב את ארה"ב מבחינת ייצור, אך היא עדיין בפיגור של דור מבחינת איכות, שזה פער של כ-10 עד 15 שנים".
פרויקט מטוסי ה-J-20 של סין, החל כבר בשנות ה-90, אך ההתפתחות האמיתית שלו החלה רק אחרי חשיפת המטוס האמריקני ה-F-22 – מטוס הקרב המשוכלל ביותר בעולם. המטוס שהפיל בלון ריגול סיני, הוא מטוס קרב של הדור החמישי הראשון שנבנה אי פעם. הפנטגון אסר את הייצוא שלו, מטעמי אבטחת הטכנולוגיה, אך סין הואשמה בגניבת הידע האמריקני כדי לפתח את הגרסה שלה למטוס קרב.
"המפלגה הקומוניסטית הסינית, כינתה את ה-J-20 מטוס קרב דור חמישי בשל היכולות החמקנות שלו בהשוואה לאלו של ה-22-F אך ה-J-20 הוא אינו מטוס קרב של דור חמישי אמיתי".
ה-J-20 מחקה את מיקומי הנשק המובנים של ה-22-F – מאפיין מרכזי בעיצוב מטוסי קרב אמריקניים. אך המנועים הנוכחיים של ה-J-20 אינם מתאימים לגרסאות המתקדמות, בהן משתמשים במטוסי ה-22-F. בשל כך ה-J-20 אינו יכול לעמוד בטיסה על-קולית, מבלי להשתמש במבערים אחוריים לדחף נוסף, בזמן שהמטוס האמריקני ה-F-22 יכול – זהו הבדל משמעותי ביכולות הלחימה האווירית. בינתיים מומחים מציינים כי למטוס הקרב של סין אין ניסיון קרבי מוכח בשטח, לעומת זאת ארה"ב מתגאה בהתאמה בין התוכנה והחומרה הטובה ביותר המסוגלת לעמוד במבחן קרב אמיתי.
"ה-22-F מוזנק באמצעות מתקן להזנקת מטוסים בעוד ה-J-20 מוזנק בזריקה, זה יתרון אחד שיש ל-F-22 בקרב, כשהזמן הוא קריטי. נושאות מטוסים סיניות חלשות בהזנקת מטוסי קרב. לדוגמה, נושאת מטוסים בצי ה-7 של ארה"ב יכולה להזניק F-35 בזמן ממוצע של דקה אחת. בעוד שלנושאות המטוסים הסיניות ליאונינג ושאנדונג זה יכול לקחת 15 דקות, זה הבדל של פי 15".
בבית הלבן ממשיכים להחמיר את המגבלות על יצוא שבבים. אנליסטים רואים בצעד הזה ריסון משמעותי יותר על כוח הקרב העתידי של צבא סין.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל