טראמפ הבטיח בנאומיו לעצור את המלחמות בעולם – כיצד תיראה מדיניות החוץ שלו ואילו שינויים הוא יעשה עם חזרתו לבית הלבן בשנה הבאה?
טראמפ התייחס במיוחד למלחמה במזרח התיכון, למלחמה בין רוסיה לאוקראינה ולמתיחות עם סין באסיה.
מה אנחנו יכולים לצפות מאיראן בתקופה זו? האם המשטר האיראני יפעל בחודשיים שנותרו עד להשבעתו של טראמפ?
דיברנו עם דיוויד וורמסר, מומחה למדיניות חוץ ואנליסט לענייני המזרח התיכון ב"מרכז למדיניות הביטחון".

הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
דיוויד, תודה רבה על שהצטרפת אלינו, נהדר לראות אותך שוב. כדי להתחיל — טראמפ הבטיח בנאומו לעצור את כל המלחמות – אילו שינויים אתה רואה שטראמפ יעשה עם חזרתו לבית הלבן, לגבי מלחמות במזרח התיכון, סכסוך אוקראינה-רוסיה והמתיחות באסיה?
כן, הוא הבטיח לשים קץ לכל המלחמות, ואני חושב שזו נגזרת של הקדנציה הראשונה שלו שבה הוא חשב שהכוח של ארה"ב הוא אמין. אנשים הבינו שארה"ב היא מדינה מסוכנת אם תתקפו אותנו או תתקפו את בעלות בריתנו.
זה יצר הרתעה אמינה מסוימת, בניגוד לממשל הנוכחי שבו יש לך את ה-"Don't" המפורסם שבו אנחנו ממשיכים לומר לאומות: אל תעזו! אבל הם מעזים, ואז אנחנו לא עושים כלום, ולכן הם עושים את זה שוב.
לכן אני חושב שזה אחד השינויים הגדולים ביותר ואני חושב שטראמפ, הנשיא הנבחר, או לשעבר נשיא ארה"ב, או איך שרוצים לומר, ינסה להחזיר את תחושת ההרתעה הזו, להשתמש באמינותו האישית מהכהונה הראשונה כדי לשכנע מדינות אחרות — אתם חייבים להפסיק לאיים על בנות בריתנו, ואתם חייבים להפסיק לאיים על ארה"ב, וזה אמור להביא רגיעה מסוימת ולהתחיל לשים קץ לחלק מהמלחמות האלה.
ואם כבר מדברים על זה — כשזה מגיע לאיראן, מה אנחנו יכולים לצפות, האם איראן תעשה משהו בחודשיים שלפני השבעתו של טראמפ במיוחד לאור הדיווחים על התערבות איראן בבחירות האלה כדי לנסות למנוע את הכהונה השנייה של טראמפ?
כן, זו שאלת האלף דולר, איראן כרגע ממש מבועתת מהנשיא טראמפ, הם ניסו להרוג אותו, הם ניסו להרוג כמה מהאנשים שהולכים להיות מעורבים בממשל החדש הזה, כולל מה שאנחנו שומעים לגבי בריאן הוק שעומד בראש צוות המעבר במחלקת המדינה, הוא היה אחד מאותם ה-3 או ה-4 שהאיראנים ניסו להרוג. כך שזה לא מוצא חן בעיני איראן — הבכירים האלה שנכנסים לתפקיד, כולל הנשיא, אז האיראנים יודעים זאת והם די מפחדים אבל הם לא יודעים בדיוק איך להגיב כי מצד אחד, אם הם לא יגיבו
— ישראל באמת שינתה את המצב לגביהם מבחינה אסטרטגית, וכעת הם מרגישים את כובד משקלה של העוצמה הישראלית המונחת עליהם, וזה משפיל וזה יכול לאיים על המשטר שלהם. אבל מצד השני — אם הם יגיבו לישראל, הישראלים יכולים להכות בחזרה והם יכולים להחמיר את מצבם עוד יותר. ועכשיו לישראלים יש רוח גבית של הממשל הנכנס בעוד חודשיים, מה שאומר שהאיראנים יודעים שמה שישראל עושה להם עכשיו, אין כעת הרבה מה לעשות ע"י הושטת יד לארה"ב כדי להפוך את המצב תוך חודשיים-שלושה, אז הם די מפוחדים והם לא ממש יודעים מה לעשות. ההימור שלי הוא שהם יעשו משהו, פשוט כי אם הם לא יעשו כלום — חוסר אונים שלהם באמת ייחשף, ועבור משטר כזה, זה קטלני.
דיוויד, לנקודה הקודמת שלך בנוגע לאמינות — ראינו שהמטבע של איראן צלל לשפל של כל הזמנים ביום רביעי, כמו גם מניות סיניות שספגו מכה עם החדשות על נצחונו של טראמפ — האם זה סוף לחולשה של ארה"ב הנתפסת בזירה הבין-לאומית, במיוחד לאחר הנסיגה מאפגניסטן?
כן, אני מאמין שזו תחילת הסוף (לתפיסת חולשת ארה"ב), אני מתכוון שאנשים יבחנו אותנו והם יראו — בזמן שאני יודע שהנשיא טראמפ היה רוצה להרחיב את ההרתעה ברחבי העולם ולבטל דברים, הייתי מצפה שכמה מדינות יבדקו את זה כדי לוודא שזה באמת המקרה או שמא כמה מהחלקים הבדלניים יותר של המחנה הרפובליקני שלא רוצה יותר מלחמות ימשוך את הנשיא לאחור — אז אני מצפה לקצת בחינה לגבי ארה"ב, יהיה קצת חוסר יציבות בהתחלה, אבל אני כן חושב שסוג כזה של הרתעה גלובלית ישוקם ולנשיא טראמפ יש את הדימוי הזה של להיות קשוח, אבל לא רק קשוח אלא בלתי צפוי ואנשים שרוצים לבדוק את ארה"ב, אנשים שקוראים תיגר על ארה"ב, אי היכולת לצפות מראש מפחידה כמעט כמו הכוח עצמו.
לגבי סין — שי ג'ין-פינג בירך את טראמפ וקרא לדו-קיום בשלום ולשיתוף פעולה שכולם מרוויחים ממנה. עם זאת, מספר אנליסטים בסין אומרים שבייג'ינג כעת עוקבת מקרוב אחרי ארה"ב מכיוון שטראמפ הוא בלתי צפוי — איך אתה רואה זאת במונחים של הרתעה?
אני חושב שהסינים, אם הם חושבים לעשות משהו בטייוואן או במקומות אחרים בעתיד הקרוב, הם יהיו די זהירים. הם עשויים לבחון את ארה"ב, אבל הם יבדקו בשוליים. ראית אותם לאחרונה עושים הרבה פעילות תוקפנית נגד הפיליפינים, כמו גם פעילות תוקפנית נגד וייטנאם — אפשר לצפות שחלק מזה יימשך כדי לראות איך תגיב ארה"ב, אבל אתגר חצוף גלוי כמו פלישה לטייוואן — אני חושב שהם יירתעו, ידחו. הסינים עצמם, אם אני קורא נכון את ההתעצמות הצבאית שלהם, רק משנת 2027 ואילך זה יהיה תאריך נכון שבו הם ירגישו שיהיו להם מספיק ספינות ויהיו מוכנים לאתגר את ארה"ב. אבל הם עשויים לדחות את זה קצת, אם ארה"ב תתחיל גם היא לבנות מחדש את ההגנה שלה.
דיוויד וורמסר, מומחה למדיניות חוץ, אנליסט לענייני המזרח התיכון ב"מרכז למדיניות ביטחון", תודה לך שהתראיינת אצלנו.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל