img

img

img

img

img

ההסכם עם החיזבאללה — פרשנות

NTD

30 בנובמבר 2024 |

| מזרח התיכון

avator

לנוכח ההסכם עם החיזבאללה, מגישת המהדורה המרכזית של חדשות NTD באנגלית, טיפאני מאייר שוחחה עם המומחה לענייני המזרח התיכון והמשפטן, ג'ראלד פיליטי, האומר לנו בין היתר:

"בסופו של דבר הפוקוס של דונלד טראמפ יהיה על איראן ולא רק על שלוחותיה כמו חמאס וארגוני הטרור כמו החות'ים בתימן, אלא באיראן עצמה ובסכנה שהיא מהווה לא רק למזרח התיכון אלא לעולם כולו. בל נשכח שאיראן שלחה מתנקשים לנסות לרצוח את דונלד טראמפ. איראן היא למעשה אויב האנושות. לכן אני חושב שדונלד טראמפ נכנס לאותו מצב שהיה לפני הפסקת האש, רק שכעת נראה שלפחות חזית אחת נפתרה".

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

ראשית, מה דעתך על ההסכם הזה, האם הוא הוגן?

הוא בהחלט נראה הוגן. במובנים רבים, מדובר בחזרה לסטטוס קוו חזרה למצב שבו ישראלים יוכלו לחזור לבתיהם בצפון ישראל ללא האיום של מתקפות רקטות מצד חיזבאללה, ומניעת הימצאות של חיזבאללה באזור הסמוך לגבול הישראלי בין נהר הליטני לגבול ישראל – אזור שנאסר על חיזבאללה להימצא בו מלכתחילה לפי הסכם שלום מ-2006 ולפי החלטת האו"ם. כלומר ההסכם למעשה מבטל את הנוכחות הצבאית של חיזבאללה בגבול ישראל, מה שמקל בהרבה על הלחץ שהתמודדה אתו ישראל.

ההסכם מגיע כשרק שבועות ספורים נותרו לכהונתו של הנשיא ביידן – עד כמה משמעותית הפסקת האש הזו עבור מורשתו של ביידן?

אני סבור שזה הישג משמעותי עבור מורשתו של ביידן. ביידן חיפש במשך חודשים, כמעט שנה, להבטיח איזשהו שלום בין ישראל והפלגים השונים שתקפו אותו מעל שנה. כעת ביידן יכול לפחות לטעון שבשיתוף יחד עם צרפת הביא הסכם הפסקת אש עם לבנון. הדבר כמובן מועיל מהרבה בחינות אבל זה גם עוזר לישראל בכך שהיא תוכל כעת להתמקד באיראן ובמיוחד במלחמה בעזה שבה חמאס ממשיך להחזיק אזרחים ישראלים ואמריקנים כבני ערובה, ואינו מראה שום סימן של ויתור. וכפי שציינת, ארה"ב וצרפת פרסמו הצהרה משותפת לפיה: "זה ייצור את התנאים להחזרת שקט מתמשך". ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אומר שמשך הפסקת האש יהיה תלוי בשאלה אם חיזבאללה יפר את ההסכם.

מה דעתך לגבי משך הזמן הסכם הפסקת האש הזה אמור להימשך בלבנון?

אני חושב שנוכל לראות שהסכם הפסקת האש הזה יימשך זמן ארוך מהצפוי במובנים רבים, משום שישראל הייתה כל כך יעילה בלערוף את ראשי הנהגת החיזבאללה, לא רק חסן נסראללה, אלא מספר מפקדים בכירים בחיזבאללה. ואף יותר, מינויים פוליטיים בדרגי ביניים חוסלו בשבועות האחרונים. אז זה באמת משאיר חלל בשלטון עבור חיזבאללה וייקח לו זמן להתארגן מחדש אם יצליח בכלל בתור כוח לוחם שהיה פעם. לכן אני חושב שאנחנו יכולים לראות תקופה ארוכה יותר של רגיעה מתמשכת בצפון ישראל ובדרום לבנון, בתנאי כמובן שכולם יצייתו לתנאי ההסכם. אם חיזבאללה וממשלת לבנון יעמדו בתנאי הפסקת האש.

בנימה זו תן לנו תחושה על הדינמיקה בין ממשלת לבנון לבין חיזבאללה, בהתחשב בכך שחיזבאללה מחזיק ב-13 מושבים בפרלמנט של לבנון?

ובכן חיזבאללה, למרבה הצער, קיבל לגיטימציה כשחקן פוליטי בלבנון. הוא שומר לא רק על כוח פוליטי אלא גם על כוח כלכלי – הוא מנהל בנקים, הוא מנהל עסקים, הוא מספק תוכנית רווחה חברתית לאזרחים, כך שהוא לא לגמרי ישות זרה בלבנון, זה משהו שרבים פונים אליו כחלק מהמבנה הממשלתי. בו בזמן, החיזבאללה גם לא מתקבל בברכה על ידי רוב אזרחי לבנון. רוב הלבנונים כן רואים בו ארגון טרור שמונע מהם מלקדם כלכלה חזקה ויחסים חיוביים עם שאר העולם. אז אני חושב שזה גם יותר היחלשות של חיזבאללה וזה בעצם יגרום להם לאבד קולות ולאבד תמיכה בקרב העם, וזה שדוחק אותם עוד יותר לשוליים.

בכל הנוגע למלחמה בעזה, איך אתה רואה את הסכם הפסקת האש הזה משתלב בתוך זה?

אני חושב שאנחנו יכולים לצפות שהמלחמה בעזה תימשך עד שישראל תשיג את יעדיה הצבאיים שלה וזה כולל הבטחת שחרור בני הערובה. במובנים רבים, זה מועיל לישראל, היא כבר לא צריכה לתחזק צבא בשתי חזיתות שונות והיא יכולה למקד את מאמציה בעזה תוך הפעלת לחץ מרבי על חמאס כדי לחסל את מה שנותר מההנהגה שלה ולהבטיח את שחרור בני הערובה. אני חושב שמה שנראה, זו התקדמות הרבה יותר מהירה במלחמה הזו כך שנוכל לראות איזושהי הפסקת אש במהלך החודשים הקרובים וגם סוף מעשי איבה שם.

איך כל ההתפתחויות האחרונות האלה עשויות לשנות את האופן שבו טראמפ והממשל שלו מטפלים במזרח התיכון?

אני חושב שדונלד טראמפ תמיד נתפס כמי שמטפל במזרח התיכון בצורה שונה מג'ו ביידן. טראמפ היה ונשאר תומך איתן של ישראל והוא זה שקידם ויצר את הסכמי אברהם, אז הוא אדם שרגיל להביא שלום למזרח התיכון. אני חושב שהדינמיקה הזו מקלה עליו במידה מסוימת לבוא כשיש מלחמה אחת פחות, חזית אחת פחות להתעסק בה, אך בסופו של דבר הפוקוס של דונלד טראמפ יהיה על איראן ולא רק בשלוחותיה כמו חמאס וארגוני הטרור כמו החות'ים בתימן, אלא באיראן עצמה ובסכנה שהיא מהווה לא רק למזרח התיכון אלא לעולם כולו. בל נשכח שאיראן שלחה מתנקשים לנסות לרצוח את דונלד טראמפ. איראן היא למעשה אויב האנושות. לכן אני חושב שדונלד טראמפ נכנס לאותו מצב שהיה לפני הפסקת האש, רק שכעת נראה שלפחות חזית אחת נפתרה.

ג'רארד פיליטי, אנליסט לענייני המזרח התיכון, ועורך דין המתמחה במשפט בין-לאומי, תודה רבה על שהצטרפת אלינו

תענוג לשוחח איתך.

 


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל

כתבות אחרונות