img

img

img

img

img
אנורקסיה נרבוזה

אנורקסיה נרבוזה

NTD

10 באוקטובר 2023 |

| גוף ונפש

avator

אנורקסיה נרבוזה היא הפרעה פסיכולוגית מורכבת המאופיינת בפחד עז מעלייה במשקל ובדימוי גוף מעוות אשר מביא לרעב המוטל על עצמו ולירידה מוגזמת במשקל. להפרעת אכילה זו יכולות להיות השלכות חמורות על הבריאות הפיזית והנפשית של אנשים, ולעתים קרובות מובילה למצבים מסכני חיים אם לא מטופלים כראוי.

הבנת התסמינים

אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה מורכבת המאופיינת בהגבלה מתמשכת של צריכת מזון, המובילה למשקל גוף נמוך באופן משמעותי. הסימפטומים של אנורקסיה נרבוזה יכולים להתבטא בדרכים שונות, ומשפיעות הן על הרווחה הפיזית והן הפסיכולוגית של אנשים.

אחד התסמינים העיקריים הוא פחד עז מעלייה במשקל או השמנה, גם כאשר האדם סובל מתת משקל משמעותי. פחד זה דוחף אנשים לעסוק בהתנהגויות אכילה מגבילות, כגון הגבלה חמורה בצריכת מזון או הימנעות מוחלטת מקבוצות מזון מסוימות. הם עשויים גם לפתח כללים נוקשים סביב אכילה, כמו אכילה רק בזמנים ספציפיים או בכמויות ספציפיות.

סימפטום שכיח נוסף הוא תפיסה מעוותת של משקל הגוף וצורתו. אנשים עם אנורקסיה נרבוזה תופסים את עצמם לעתים קרובות כבעלי עודף משקל, גם כאשר הם בעלי תת משקל גלוי. דימוי גוף מעוות זה עלול להוביל לפעילות גופנית מוגזמת או לשימוש במשלשלים או משתנים בניסיון לרדת במשקל.

ביטויים פיזיים של אנורקסיה נרבוזה כוללים ירידה קיצונית במשקל, עייפות וחולשה. בשל היעדר תזונה נכונה, אנשים עלולים לחוות נשירת שיער, ציפורניים שבירות ועור יבש. אי סדירות במחזור או היעדר מחזור, המכונה אמנוריאה, יכולה להופיע גם אצל נשים עם אנורקסיה נרבוזה.

בנוסף לתסמינים הגופניים, לאנורקסיה נרבוזה יכולות להיות השפעות פסיכולוגיות קשות. אנשים עשויים להיות עסוקים במחשבות על אוכל, משקל ומבנה גוף, מה שעלול להפריע לפעילויות היומיומיות ולמערכות היחסים שלהם. הם עלולים גם לחוות דיכאון, חרדה, נסיגה חברתית ואובדן עניין בפעילויות שנהנו בעבר.

הסיבות

הגורמים לאנורקסיה נרבוזה הם רב גורמים, הכוללים שילוב של גורמים גנטיים, ביולוגיים, פסיכולוגיים וסוציו-תרבותיים. למרות שהסיבה המדויקת עדיין לא מובנת במלואה, החוקרים מאמינים שמשחק גומלין מורכב של גורמים אלה תורם להתפתחות הפרעת אכילה זו.

נטייה גנטית משחקת תפקיד משמעותי ברגישות של אדם לאנורקסיה נרבוזה. מחקרים הראו שאנשים עם היסטוריה משפחתית של הפרעות אכילה נוטים יותר לפתח את המצב בעצמם. שינויים גנטיים מסוימים עשויים להשפיע על הכימיה של המוח, ויסות התיאבון ומשקל הגוף, ולהגביר את הסיכון לפתח אנורקסיה נרבוזה.

גם גורמים ביולוגיים נכנסים לתמונה, שכן חוסר איזון במעבירים עצביים כמו סרוטונין ודופמין, המווסתים את מצב הרוח והתיאבון, נצפו אצל אנשים עם אנורקסיה נרבוזה. חוסר איזון הורמונלי, במיוחד הנוגע לציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-גונדאלי, עלול להוביל להפרעות בוויסות התיאבון ולתרום להתפתחות הפרעה זו.

גורמים פסיכולוגיים, כמו דימוי עצמי נמוך, פרפקציוניזם וחוסר שביעות רצון מהגוף, קשורים בדרך כלל לאנורקסיה נרבוזה. לאנשים עם הפרעה זו יש לעתים קרובות אמונות מעוותות לגבי מזון, משקל ודימוי גוף, מה שמוביל למרדף בלתי פוסק אחר רזון. בעיות פסיכולוגיות, כגון חרדה, דיכאון ונטיות אובססיביות-קומפולסיביות, עשויות אף הן לתרום להתפתחות ולתחזוקה של אנורקסיה נרבוזה.

השפעות חברתיות-תרבותיות, כולל אידיאלים של יופי חברתיים ותיאור תקשורתי של רזון, יכולות לתרום להתפתחות אנורקסיה נרבוזה, במיוחד אצל אנשים פגיעים. הדגש על רזון כמדד ליופי והצלחה יכול להפעיל לחץ משמעותי על אנשים, ולהוביל אותם לאמץ דיאטה קיצונית ודפוסי אכילה מגבילים.

הטיפול

אין גישה אחת שמתאימה לכולם לטיפול באנורקסיה נרבוזה, שכן המסע של כל אדם להחלמה הוא ייחודי. עם זאת, תוכנית טיפול מקיפה כוללת בדרך כלל שילוב של התערבויות רפואיות, תזונתיות ופסיכולוגיות. חשוב להתייחס הן להיבטים הפיזיים והן להיבטים הפסיכולוגיים של ההפרעה כדי להגיע להחלמה ארוכת טווח.

הטיפול הרפואי מתמקד בייצוב הבריאות הגופנית של הפרט, שכן אנורקסיה נרבוזה עלולה להוביל לסיבוכים רפואיים חמורים. זה עשוי להיות כרוך באשפוז, שיקום תזונתי ומעקב אחר סימנים חיוניים. במקרים מסוימים, ניתן לרשום תרופות לניהול תסמינים קשורים כגון דיכאון או חרדה.

טיפול תזונתי ממלא תפקיד מכריע בטיפול באנורקסיה נרבוזה, שכן מטרתו לשקם מערכת יחסים בריאה עם האוכל ולנרמל את דפוסי האכילה. לרוב זה כרוך בעבודה עם דיאטנית רשומה המתמחה בהפרעות אכילה. הדיאטנית עוזרת לאדם לבסס תוכנית ארוחה מאוזנת, ומגדילה בהדרגה את צריכת הקלוריות כדי להגיע למשקל בריא.

פסיכותרפיה, במיוחד טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), היא אבן היסוד של הטיפול הפסיכולוגי באנורקסיה נרבוזה. CBT עוזר לאנשים לזהות ולאתגר את המחשבות והאמונות המעוותות התורמות להתנהגויות האכילה הפרעות שלהם. הוא מתמקד גם בפיתוח מנגנוני התמודדות בריאים יותר ושיפור דימוי הגוף.

בנוסף ל-CBT, סוגים אחרים של טיפול עשויים להועיל, כגון טיפול משפחתי (FBT) או פסיכותרפיה בין אישית (IPT). FBT כרוך במעורבות פעילה של בני משפחה בתהליך הטיפול, במטרה לתמוך בהחלמתו של הפרט. IPT מתמקד בטיפול בבעיות בינאישיות ובשיפור מערכות יחסים, מכיוון שלעתים קרובות הם ממלאים תפקיד בפיתוח ותחזוקה של אנורקסיה נרבוזה.

ההשפעה של אנורקסיה נרבוזה על אנשים וחברה

אנורקסיה נרבוזה משפיעה לא רק על אנשים ברמה האישית, אלא גם בעלת השלכות רחבות יותר על החברה כולה. על ידי בחינת ההשפעה של הפרעת אכילה זו, נוכל להבין טוב יותר את החשיבות של העלאת המודעות, מתן תמיכה וקידום אסטרטגיות מניעה.

השלכות אישיות:
לאנורקסיה נרבוזה יכולות להיות השלכות פיזיות, רגשיות וחברתיות קשות עבור אנשים. ההגבלה המתמשכת של צריכת המזון עלולה להוביל לתת תזונה, נזק לאיברים ואפילו מוות. בנוסף, העיסוק המתמיד באוכל, במשקל ובדימוי גוף עלול לגרום לחרדה, דיכאון ודימוי עצמי נמוך. אנשים עם אנורקסיה נרבוזה עלולים לחוות בידוד חברתי, מערכות יחסים מתוחות וקשיים בלימודים או בעבודה. ההשפעה על איכות חייהם הכוללת היא עמוקה.

מחיר רגשי וסטיגמה של בריאות הנפש:
חיים עם אנורקסיה נרבוזה כרוכים לעתים קרובות במאבק ברגשות שליליים עזים ומחשבות מעוותות על דימוי גוף וערך עצמי. הסטיגמה סביב בריאות הנפש יכולה להחמיר עוד יותר את האתגרים העומדים בפני אנשים עם הפרעה זו. הם עלולים להרגיש לא מובנים, נשפטים או מתביישים, מה שיכול להפריע לנכונותם לבקש עזרה ותמיכה. לחברה יש חשיבות מכרעת להילחם בסטיגמה סביב הפרעות אכילה ולקדם סביבה מבינה ואמפטית.

נטל כלכלי וחברתי:
אנורקסיה נרבוזה מטילה גם נטל כלכלי משמעותי על יחידים, משפחות וחברה. העלויות הכרוכות בטיפול רפואי, טיפול ואשפוז יכולות להיות משמעותיות. יתרה מכך, ההפרעה עלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים ארוכי טווח, וכתוצאה מכך להגדלת הוצאות הבריאות. בנוסף, להשפעה על הפריון והתעסוקה יכולות להיות השלכות חברתיות. אנשים הנאבקים באנורקסיה נרבוזה עשויים להתקשות לשמור על תעסוקה או לרדוף אחר הזדמנויות חינוכיות, מה שמגביל את תרומתם לחברה.

בעוד אנורקסיה נרבוזה היא הפרעה חמורה ועלולה לסכן חיים, החלמה אפשרית עם התערבות בזמן וטיפול מקיף. ניהול מצב זה דורש גישה רב-תחומית, הכוללת בדרך כלל טיפולים רפואיים, תזונתיים ופסיכולוגיים. תמיכה ממשפחה וחברים ממלאת תפקיד מכריע בתהליך ההחלמה. המשך מחקר וקמפיינים למודעות חיוניים לשיפור ההבנה, המניעה והטיפול בהפרעה זו.

רוצים לדעת עוד? בקרו במדור גוף ונפש שלנו.


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל