img

img

img

img

img

הברית האסטרטגית בין סין לאיראן — רקע

NTD

24 באוקטובר 2023 |

| סין

avator

על פני השטח נראה שהברית בין סין לאיראן היא בלתי סבירה – המפלגה הקומוניסטית הסינית (המק"ס) מקדמת חברה אתאיסטית בעוד איראן היא מדינה אסלאמית קיצונית.

אז כיצד קורה ש-2 המשטרים משתפים פעולה ואף מחזקים יותר ויותר את הקשרים ביניהם?

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

על פני השטח נראה שברית בין סין לאיראן היא בלתי סבירה. המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) מקדמת חברה אתאיסטית בעוד איראן היא מדינה אסלאמית לחלוטין. אנדריאה קנדל-טיילור, עמיתה בכירה ב"מרכז לביטחון אמריקני חדש", שפכה אור על מה שהוביל לשותפות הזו והזהירה מפני ההשפעה המועצמת שלה, באומרה:

"בכך שהן עובדות יחד, האתגרים שהן מציבות באופן קולקטיבי, מסתכם ביותר מסך החלקים של כל אחת מהן בכל אתגר בודד בנפרד אילו כל אחת מהן הייתה פועלת לבדה".

לסין ולאיראן יש אויב משותף והוא ארה"ב. מעבר לכך, סין זקוקה לנפט האיראני. אבן הדרך האחרונה שציינה את הידידות בין השתיים הייתה ב-2021 כשסין ואיראן חתמו על הסכם לשותפות אסטרטגית. ההסכם שנועד ל-25 שנה וכלל שיתוף פעולה כלכלי וצבאי ומהווה חלק מ"יוזמת החגורה והדרך" של בייג'ינג – פרויקט תשתיות עצום שרבים סבורים שמטרתו להפיץ את השפעתה של בייג'ינג מחוץ לגבולותיה. התקשורת הסינית הגיבה על ההסכם בזמנו ואמרה כי 2 המדינות חולקות יריבה משותפת: קבוצת המעצמות המערביות שבראשן עומדת ארה"ב.



באילו דרכים נוספות איראן וסין מסייעות זו לזו? אחת הדרכים החשובות ביותר שבאמצעותן בייג'ינג תומכת בטהראן היא רכישת הנפט שלה. ארה"ב הטילה סנקציות על מגזר הנפט של איראן ב-2020, בשל תמיכתה בכוח קודס – ארגון טרור במזה"ת, אבל סין ממשיכה לרכוש את הנפט של איראן ופירוש הדבר שהכסף ממשיך לזרום גם כן. שגריר סין באיראן אמר ב-2021, שסין הייתה המדינה היחידה שהמשיכה לרכוש נפט מאיראן. לפי דיווחי Kepler – פלטפורמה למודיעין סחר עולמי, כמעט 90% מהנפט האיראני הגיע לסין נכון לחודש שעבר. באופן רשמי סין מכחישה את רכישת הנפט מאיראן, רבים סבורים שמלבד נפט, 2 המדינות משתפות פעולה גם בנושא נשק.

דיווחים רבים הפנו אצבע מאשימה כלפי בייג'ינג על סיועה למימוש תוכנית הגרעין של איראן, על ידי העברת טכנולוגיה וציוד, למרות מאמצי המערב לשלוט בראשי הנפץ של איראן. ב-2015 איראן חתמה על הסכם עם מספר מעצמות כולל ארה"ב וסין. איראן הבטיחה להגביל את תוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה בסנקציות. דונלד טראמפ, לשעבר נשיא ארה"ב, ביטל את העסקה ב-2018. הוא אמר שלא עלה בידו לבלום את תוכנית הגרעין של איראן, מאחר שאיראן הצליחה לעקוף את הסנקציות. במסגרת ממשל ביידן, ארה"ב מנסה כעת להחיות את העסקה.

NTD חדשות | סין |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל