img

img

img

img

img

מהו העתיד של הדולר האמריקני? – פרשנות מומחה

NTD

28 באפריל 2023 |

| גיאו-פוליטיקה

avator

מספר מדינות קוראות להפסיק להסתמך על הדולר האמריקני – זה נקרא דה-דולריזציה. לפני מספר שבועות הסכימו סין וברזיל לסחור זו עם זו במטבעות שלהן ולקדם מגמה זו. כדי להבין מה מניע את זה ומה יכולה להיות המשמעות עבור כלכלת ארה"ב, שוחחתי עם פיטר ארל, כלכלן במכון האמריקני למחקר כלכלי. הנה.

– פיטר ארל, תודה שהצטרפת אלינו.

– תודה לך.

מדוע אנחנו רואים את המגמה הזו  לקראת דה-דולריזציה? אני חושב שיש לכך שתי סיבות עיקריות בשלב זה.  הראשונה קשורה לשימוש הגובר בדולר ככלי להטלת סנקציות. הוא שימש נגד איראן, אבל לאחרונה, כשכמה בנקים רוסיים גדולים סולקו מסוויפט,  אני חושב שהרבה מדינות שמו לב והבינו שהחשיפה שלהם לדולר, שהוא מטבע הרזרבה העולמי, יכולה בסופו של דבר להיות סוג של עקב אכילס. גורם נוסף הוא סוג הולך וגדל של טעויות ובעיות  במדיניות המוניטרית של ארה"ב, ולנוכח העובדה שהבנק הפדרלי עשה מספר טעויות במהלך השנים האחרונות, ודברים נוספים מסוג זה, כך שבוודאי הולך להיות דחף או תמריץ לחפש תחליפים. אבל אני חושב שזה אפשרי שהדולר יישאר מעין מטבע מוביל בעסקאות בין-לאומיות, להסדרת מטבעות וכיחידה של מונה ודברים מסוג זה.

– בוא נגיד שזה אכן קורה, שאנחנו מתקדמים לעבר דה-דולריזציה, איזו השפעה תהיה לכך על כלכלת ארה"ב בטווח הקצר והארוך? ועבור עסקים גדולים וקטנים?

– ראשית, זה דבר שיצריך… אלא אם כן יהיה איזשהו סוג של תרחיש של מדע בדיוני או תרחיש אפוקליפטי, זה משהו שידרוש עשרות שנים ואולי אפילו דורות. אבל בוא נניח שזה אכן היה קורה. מה שהיינו שמים לב אליו, זה שיש פחות ביקוש לדולר, מה שכנראה אומר שהדולר יפסיד קצת מערכו אבל אני חושב שההשפעה הגדולה יותר של מצב כזה תהיה שככל שיהיו פחות דולרים בשימוש יהיה פחות ביקוש לאג"ח אמריקניות. מה שזה אומר זה שהתשואות יעלו על האג"ח הממשלתיות, וכמו כן, הממשלה תצטרך למצוא, ממשלת ארה"ב כמובן, דרכים אחרות לגייס כסף. וזה אולי אומר יותר אינפלציה, אולי מיסים גבוהים יותר ודברים מסוג זה. התפקיד המוביל של הדולר  ומעין ביקוש אינסופי שלו… לא באמת אינסופי, אבל ביקוש גבוה לדולר מזין את השגשוג שלנו בדרכים רבות ואם זה היה נעלם היינו מבחינים בכמה שינויים בטווח הארוך, כפי שציינתי זה עתה.

– וכיצד זה ישפיע על מאזן הכוחות הבין-לאומי?

– ובכן למדינה שמחזיקה במטבע הרזרבה העולמי יש מה שנקרא "פריבילגיה מוגזמת", ככה קראו לזה בעבר. במידה מסוימת כשיש מדינות שמשתמשות במטבע הזה בדיוק כמו שהיו מדינות שהשתמשו בלירה שטרלינג הבריטית כשזה היה מטבע הרזרבה העולמי, וכפי שהיום יש מדינות שמשתמשות בדולר, אז במצב כזה ניתן לייצא כמות מסוימת של אינפלציה. כמו כן יש תיאבון בלתי פוסק לניירות ערך ואג"ח אמריקניים בגלל הדולר, ואף אחד אינו רוצה להחזיק דולרים מבלי לקבל על זה ריבית. זה אומר שיש תיאבון לאג"ח ולבטחונות אחרים. לכן יש פריבילגיות רבות שנובעות מהמעמד הזה. אבל אין דבר שלא ניתן להתגבר עליו, ובוודאי לא משהו שהפך אומה שהפכה למנפיקת מטבע הרזרבה העולמי למעצמה בין לילה. יש עוד הרבה היבטים לתפקיד הזה.

– מובן.
– פיטר ארל, כלכלן במכון האמריקני למחקר כלכלי, תודה.
– תודה לך.

ארה"ב | גיאו-פוליטיקה | הנבחרים | עסקים |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל