img

img

img

img

img

הודו-סין-ארה״ב: ריגול, בריתות ואסטרטגיות

NTD

5 ביוני 2023 |

| גיאו-פוליטיקה

avator

גיאופוליטיקה יכולה להפתיע לפעמים בבריתות בלתי שיגרתיות. כאשר 2 מעצמות מסוכסכות זו עם זו ונמצאות במאבק קיומי, הן מוכנות לעשות כל דבר כדי לנצח במלחמה. כל דבר – כולל לעתים קרובות לחבור לבעלות ברית חדשות כדי לפעול נגד בעלות הברית הישנות, ואפילו לקיים בה בעת מספר בריתות עם האויב ונגד האויב, כמו במקרה של הודו.

האורח בפרק זה של China Unscripted הוא דראש פאראמשה צ׳איה, מרצה לאסטרטגיות, למודיעין ולריגול באונ׳ האל בבריטניה ומחבר הספר India's Intelligence Culture and Strategic Surprises, הדן ביחסי הודו-סין והודו-ארה״ב מאז שנות ה-60 של המאה ה-20 ועד ימינו.

בתחילת שנות ה-60 סין האשימה את הודו שהיא תומכת בטיבט. ארה״ב הבטיחה להודו שאם יפרוץ עימות היא תתערב בסיכסוך ותגן על הודו. ירח הדבש ביו ארה״ב להודו ארך שנתיים בלבד וארה״ב החלה התקרב לסין דווקא. ב-1971 פרץ עימות בין הודו לפקיסטן שהביא להקמת בנגלדש. ארה״ב וסין תמכו בפקיסטן נגד הודו. הודו שחשה מאוימת חתמה על הסכם הגנה עם בריה״מ שמיד הציבה מצידה כוחות צבא ואיימה על סין.

באותה עת התקבלה החלטה בניו דלהי לרגל אחר ארה״ב. צרפת ואיראן הן שסייעו להודו במשימה, אף על פי ששתיהן היו אז בנות ברית של ארה״ב, כולל איראן שהייתה עדיין בשליטת השאה.

ב-1979 דנג שיאו-פינג שהיה מנהיג סין באותה עת העדיף לפתח את סין כלכלית מאשר לערב אותה במלחמות. היחסים השתפרו בין 2 המדינות ובשנות ה-90 הודו חתמה על הסכמים עם סין.

אולם נראה כי מאז שהודו חתמה על הסכם עם פקיסטן ב-2019, סין הפכה שוב תוקפנית כלפי הודו והודו מצידה שוב חברה לארה״ב.
למרות היחסים הקרובים היום בין ארה״ב להודו ,פאראמשה צ׳איה, אומר כי עדיין שורר חשד בין 2 בעלות הברית וכי הוא סבור שהיחסים בין השתיים לעולם לא יהיו קרובים כמו יחסי ארה״ב-אוסטרליה או ארה״ב-בריטניה.


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל