img

img

img

img

img

העסקה בין ירדן לסין שהסתבכה

NTD

12 ביולי 2023 |

| גיאו-פוליטיקה

avator

האם חלום יפה הפך לסיוט? סין בנתה תחנת כוח גדולה בירדן שנועדה לספק את צרכי האנרגיה המקומיים, זאת במסגרת "יוזמת החגורה והדרך"* הבין לאומית שלה.

אך כעת הפרויקט נמצא במרכזה של מחלוקת סוערת שיכולה להכניס את ירדן לחובות של מיליארדי דולרים לסין.

ממשלת ירדן מוחה על המצב ומבקשת בוררות בין-לאומית.

(*) כשמדינות מתפתחות מתקשות למצוא מימון לפרויקטים של תשתיות, "יוזמת החגורה והדרך" (BRI) הסינית נכנסת לתמונה ולעתים קרובות מעניקה הלוואת עתק למדינות אלה. אך כשהמדינות אינן יכולות לפרוע את החוב שלהן לסין, היא משתלטת על התשתיות שלהן…
דוגמאות למדינות שסבלו בשנים האחרונות ממהלכים מסוג זה הן סרי לנקה, פקיסטן, נפאל, אתיופיה וקונגו.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

חלום יפה הפך לסיוט. סין בנתה תחנת כוח בירדן שנועדה לספק את צרכי האנרגיה המקומיים. כעת ירדן נמצאת במרכזה של מחלוקת סוערת שיכולה להכניס אותה לחובות של מיליארדי דולרים לסין. הנה הפרטים.

ממלכת ירדן מתמודדת עם מצוקה כלכלית אף על פי שמרבצי פצלי השמן שלה מדורגים במקום הרביעי בעולם. ירדן היא גם אחת המדינות התלויות ביותר במקורות אנרגיה זרים בגלל העלויות הגבוהות של הפקת הדלק מהפצלים.

בשנת 2012, הציעה חברת האנרגיה Attarat תוכנית לגורמים רשמיים שתוכל לספק 15% מצרכי החשמל של המדינה, באמצעות כריית פצלי שמן מהמדבר. Attarat היא החברה הסינית הפרטית הגדולה ביותר מחוץ לסין שנולדה מ"יוזמת החגורה והדרך" של בייג'ינג. חברת האנרגיה, שנמצאת בבעלות ממשלת סין, Guangdong Energy Group מחזיקה נתח של 45% מהמניות של Attarat, מה שהופך אותה לבעלת המניות הגדולה בחברה.

בעוד ממשלת ירדן ראתה בתוכנית רווח לשני הצדדים, סין וירדן, בהדרגה עלו כמה חששות. מלבד האתגרים הטכניים ועלויות הפקת הנפט היקרות, החוזה של ממשלת ירדן עם Attarat יעלה לה 8.4 מיליארד דולר במהלך 30 השנים הבאות. למרות הלוואות בסך 1.6 מיליארד דולר  שהעמידה סין למדינה, ירדן עדיין עשויה להפוך במהירות לבעלת חוב של מיליארדי דולרים לבייג'ינג. יש המכנים את "יוזמת החגורה והדרך" של סין "מלכודת חובות".

אחת הבעיות הגדולות היא שקיפות או היעדר שקיפות סביב "יוזמת החגורה והדרך". כשמדינות מתפתחות מתקשות לקבל הלוואות  לפרויקטים של תשתיות, "יוזמת החגורה והדרך" (BRI) נכנסת לתמונה ולעתים קרובות מעניקה הלוואת עתק סיניות. אך כשמדינות אלו אינן יכולות לפרוע את החוב שלהן, סין משתלטת על התשתית הזו, כמו קרקע או נמלי ים. הדוגמאות כוללות את סרי לנקה, פקיסטן, נפאל, אתיופיה וקונגו. המחלוקת בין סין לירדן מגבירה את המתיחות בין שתי המדינות. ממשלת ירדן מוחה על המצב ומבקשת בוררות בין-לאומית.

"אחת הביקורות המרכזיות על סין וההלוואות שמעמידה "יוזמת החגורה והדרך", היא שהכול סודי ומעורפל".

מומחה אחר רומז על המטרה מאחורי "יוזמת החגורה והדרך" של סין.

"המטרה היא לשלוט על משאבי הטבע של המדינות ולהכניס אותן למלכודת החוב הפוטנציאלית הזו. זה סוג של הלך רוח שראינו שמתנהל באזורים אחרים שבהם פועלת "יוזמת החגורה והדרך".

לדבריו של קפטן ג'ים פאנל,  לשעבר מנהל המודיעין של צי האוקיינוס השקט של ארה"ב, אומר שזה חלק מהשאיפות הגלובליות של סין.

"סין מניחה את האבנים שלה ברחבי העולם ומניחה אותן במקומות מפתח כך שכאשר יגיע הזמן, הרבה אבנים אחרות יאמצו את הצבע שלה, יעברו לצד שלה".

"יוזמת החגורה והדרך" של סין מעוררת חששות ברחבי העולם.  נמשיך לעדכן אתכם.

גיאו-פוליטיקה | סין |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל