img

img

img

img

img

האם מדינות ה-BRICS יצליחו לדחוק את ארה"ב?

NTD

19 באוגוסט 2023 |

| גיאו-פוליטיקה

avator

קבוצת מדינות ה-BRICS שמאתגרת את ארה"ב כמנהיגת הסדר העולמי תקיים השבוע את מפגש הפסגה ה-15 שלה בדרום אפריקה. בקבוצה חברות כיום ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה.

לדברי גורמים רשמיים, כ-40 מדינות הביעו רצון להצטרף לארגון, אם באופן רשמי ואם באופן בלתי רשמי, ובהן ערב הסעודית, ארגנטינה ומצרים. אולם המהלך עלול להיות כרוך במתחים בין המדינות החברות בארגון, כאשר לחלקן אינטרסים מנוגדים.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

מנהיגיהם של מדינות המייצגות יותר מרבע מהכלכלה העולמית אמורים להיפגש בדרום אפריקה. במרכז הדיונים שיתנהלו בפסגת מדינות ה-BRICS שתתחיל ב-22 באוגוסט תעמוד השאלה כיצד להפוך קבוצה רופפת זו של מדינות לכוח גיאופוליטי המסוגל לקרוא תיגר על שליטת המערב בעניינים הבין-לאומיים.

BRICS‬ הן ראשי התיבות של ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. כל מנהיגי המדינות האלה ישתתפו באופן אישי בפגישה מלבד מנהיג אחד שהיעדרותו תבלוט. מדובר בנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שהוצא נגדו צו מעצר בין-לאומי על פשעי מלחמה לכאורה שבוצעו באוקראינה. אולם הוא אמור להיות נוכח בפגישה במתכונת וירטואלית.

מעט מאוד פרטים התפרסמו לגבי הנושאים שבהם מנהיגי ה-BRICS מתכננים לדון. עם זאת הרחבת הארגון צפויה לעמוד במקום גבוה בסדר היום. לדברי גורמים רשמיים, כ-40 מדינות הביעו רצון להצטרף לארגון אם באופן רשמי ואם באופן בלתי רשמי, ובהן ערב הסעודית, ארגנטינה ומצרים. אולם כל זה עלול להיות כרוך במתחים. סין רוצה להרחיב את BRICS במהירות לנוכח התחרות שלה מול ארה"ב על ההשפעה הגיאופוליטית. ברזיל מתנגדת מחשש שהמועדון המסורבל ממילא עלול לאבד עוד יותר מכוחו. רוסיה מעוניינת להביא מדינות חברות חדשות מאחר שהיא מחפשת חברים על רקע בידודה הדיפלומטי בעקבות המלחמה באוקראינה. בעלת בריתה החשובה ביותר באפריקה, דרום אפריקה, מחזיקה בדעה דומה ואילו הודו מהססת.

עם זאת מה שמאחד את הקבוצה הוא הספקנות לגבי הסדר העולמי שמשרת לדעתן את האינטרסים של ארה"ב ושל המדינות העשירות בנות בריתה. מדינות ה-BRICS מעוניינות להציג את עצמן כשותפות לפיתוח אלטרנטיבות למדינות המערב. בנק הפיתוח החדש של בריקס (NDB) מעוניין למוטט את דומיננטיות הדולר כמטבע העולמי ולהציע חלופה לקרן המטבע הבין-לאומית ולבנק העולמי. אולם הבנק הזה אישר הלוואות רק בגובה של 33 מיליארד דולר במהלך 10 שנים כשליש מכמות הכסף שהבנק העולמי התחייב לחלק רק בשנה שעברה. בנק הפיתוח החדש נפגע גם בשל הסנקציות שהוטלו על רוסיה.

גורמים בדרום אפריקה אומרים כי הדיונים על מטבע ה-BRICS שברזיל הציע בתחילת השנה כחלופה לתלות בדולר הוסרו מסדר היום. עם זאת שר החוץ של דרום אפריקה, נלדי פנדור, אמר שמדינות ה-BRICS רוצות להראות מנהיגות, במיוחד במונחים של פיתוח והכלה של הדרום העולמי במערכות רב-צדדיות. הנושא שיעמוד במרכז הדיונים בפסגת יוהנסבורג יהיה פעילות גוש ה-BRICS באפריקה, בדגש על האופן שבו הגוש יוכל לבנות קשרים ביבשת המשמשת יותר ויותר כזירה לתחרות בין המעצמות העולמיות.


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל