img

img

img

img

img

הפסקת האש בעזה — פרשנות

NTD

26 בנובמבר 2023 |

| ישראל

avator

לנוכח הפסקת האש בעזה שוחחנו עם ריצ'ארד קאמפ, קולונל בדימוס בצבא הבריטי, ששירת בין היתר באפגניסטן.

קאמפ סיפר לנו בהרחבה על דעתו בנוגע לעסקת החטופים בין ישראל לחמאס ומה לדעתו עלול לקרות בעתיד.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

לגבי עסקת החטופים בין ישראל לחמאס – איך אתה מפרש את העסקה? האם יש פה ניצחון למי מהצדדים?

זה בהחלט ניצחון עבור ישראל מהבחינה הזו שהיא תקבל חזרה לפחות חלק מהחטופים שנלקחו ב-7 באוקטובר, שזה מאוד חשוב עבור ישראל כמדינה ולכל אזרחיה. זהו ניצחון גם עבור החמאס, מאחר שהחמאס נתון ללחץ רב, הם היו נתונים להפגזות קשות מצד ישראל בשבועות האחרונים. הם המומים והם במגננה. והעסקה הזו מצביעה על כך שזה לא בגלל שהם סוג של ארגון הומניטרי שמרחם על השבויים שלו, אלא מעידה על כך שהם במצב נואש ורוצים קצת מרווח נשימה, שלדעתי, הם מקווים שבסופו של דבר תוביל להפסקת אש קבועה.

ובנימה זו, ישראל נשבעה "להמשיך את חיסולו המוחלט של החמאס" אחרי הפסקת האש הזו. מה המשמעות של 4 ימי הפסקת האש האלו מבחינה טקטית?

ובכן אני חושב שמנקודת המבט של החמאס הפסקת האש נותנת להם הזדמנות לאסוף כוחות, להתארגן מחדש, לתכנן דרכי הגנה אל מול צה"ל. ולדעתי, בחלק מהמקרים זה יאפשר לחלק מהמנהיגים לברוח מעזה, להמשיך לחיות ולהילחם בהמשך. לישראל הפסקת האש אינה מעניקה שום יתרון משמעותי, ובעצם סביר להניח שלהיפך. בגלל שהם יתחילו לאבד את היתרון הצבאי בפרק הזמן של 4 הימים האלה. הם כמובן יכולים להתמקם ולהתארגן מחדש, לעשות הכנות לקראת חידוש המתקפה שתהיה אפילו קשה יותר לדעתי, זה אפשרי. הם יכולים גם להפעיל מעקב אחרי האויב, לראות מה הם עושים, לאן הם הולכים וכו'. אף על פי שיש על כך הגבלות במסגרת העסקה שהוסכם עליה.

היו ביקורות שונות לגבי עסקת החטופים הזו. ג'ון בולטון, ששימש כיועץ לענייני ביטחון בבית הלבן, אומר שמשא ומתן עם מחבלים אף פעם לא עובד. מה לדעתך תהיה ההשפעה של העסקה הזו מבחינה גיאופוליטית?

ובכן אני חושב שיהיו לה מספר השלכות ואחת מהן, זה שבמידה מסוימת היא מערערת את התמיכה שלה זוכה ישראל בקרב מדינות ערב. כי הערבים רוצים למעשה 2 דברים. ראשית, הם רוצים לחסל את החמאס, ואני מדבר על מדינות כמו מצרים, ירדן, סעודיה ואיחוד האמירויות, שכולן מאוימות באופן עקיף על ידי החמאס. אז הן רוצות שישראל תחסל את החמאס. ושנית, הן רוצות ישראל חזקה. הן רוצות ישראל שנראה שהיא מסוגלת להגן על עצמה, לעמוד על שלה, להרתיע את אויביה וגם לסייע בהגנה על המדינות שלהם נגד האיום המשותף – איראן. ואני חושב שזה עשוי להיראות לחלק מהמדינות הערביות האלה קצת כמו סימן לחולשה של ישראל, העובדה שישראל מוכנה להשהות את הפעילות שלה. אני חושב שהדבר החשוב ביותר עבור ישראל הוא לחדש את הפעילות במהירות האפשרית, ולא להרשות לעצמם להיגרר לתקופה ממושכת של הפסקת אש, שלדעתי יופעל עליהם לחץ כבד לעשות זאת.

לפי חלק מהדיווחים, עסקה מעין זו הופכת את החמאס לגוף לגיטימי כמעט, שמנהלים איתו משא ומתן. מה לדעתך ההשפעה של הלחץ הבין-לאומי ובמיוחד של ההפגנות הפרו-פלסטיניות שאנו רואים ברחבי העולם על העסקה הזו?

ובכן, אני חושב שמנקודת מבט זו אכן יש הרבה אנשים במדינות המערב ובמיוחד באירופה, בארה"ב ובבריטניה המגלים אהדה כלפי החמאס. אני חושב שברוב המקרים הם הזדעזעו ממה שהם ראו ב-7 באוקטובר, אף על פישרבים אמרו שזה הגיע לישראל, שזה כמובן מזעזע לחשוב ככה, אבל זה מה שחלק מהאנשים חושבים, ויש אהדה כלפי החמאס. ואני חושב שזה יגרום לזה שיראו בחמאס אנשים הגיוניים, שותפים סבירים, המוכנים לשחרר חלק מבני הערובה. אני חושב שזה יחזק את האנשים האלה האוהדים את החמאס, ואני חושב שזה עשוי להוביל להפגנות אפילו גדולות יותר במערב לטובת החמאס ונגד ישראל, כי זה ייתן להם לדעתי סוג של תמריץ להפעיל לחץ כבד להפסקת אש ארוכה יותר.

ישראל | מזרח התיכון |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל