img

img

img

img

img

החיים הקשים של יוצרי תוכן פרו-ישראלי ברשתות החברתיות בסין במהלך מלחמת "חרבות-ברזל"

NTD

22 בדצמבר 2023 |

| ישראל

avator

מאת: עדי יונתן

[*התמונה מחשבון הוויבו של פרופ' פינג, תרגום הכתוב בסינית מתחת לתמונה: "בעקבות הפרה של חוקים ותקנות רלוונטיים, משתמש זה חסום כרגע"]

אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה נגד החמאס מעוררים בסין עניין רב בקרב גולשי האינטרנט. אך בעוד שמרבית הקולות הנשמעים ברשת הסינית, שמפוקחת בצורה מחמירה על ידי השלטונות הקומוניסטיים, מביעים עמדות חד צדדיות של ביקורת נגד ישראל וארה"ב, הרי שקיימים גם קולות אחרים המנסים להציג עמדה מאוזנת ואוהדת לישראל.
עם זאת, במצב הנוכחי ברשת הסינית, נאלצים יוצרי תכנים אלו להתמודד עם אתגרי הצנזורה והפיקוח של המשטר הסיני, תוך ניסיון ללכת בין הטיפות כדי לא למשוך תשומת לב שעלולה לסכן את פעילותם.

פרופ' ג'אנג פינג מאוניברסיטת תל-אביב מחזיק בחשבון וויצ'ט ציבורי, בו פרסם במשך מספר שנים כתבות פרי עטו המציגות את ישראל מנקודת מבט חיובית ומעמיקה, במקביל לכתבות על התרבות היהודית.
וויצ'ט היא אחת האפליקציות המפורסמת ביותר בסין, המקבילה הסינית לוואטסאפ, והיא משלבת בתוכה גם אפשרות של רשת חברתית ופרסום מאמרים וסרטונים.

פרופ' ג'אנג הגיע לישראל ב-1994, וב-2000 קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת תל-אביב. הוא כיום מרצה ללימודי סינית ומזרח אסיה במחלקה ללימודי מזרח אסיה שבאוניברסיטת תל אביב. נראה שגם הכרות מעמיקה עם סין ועם גבולות הצנזורה לא הכינו אותו לקשיים בהם נתקל מצד הרשות הסינית המפקחת על האינטרנט. כך למשל במהלך מבצע "חומת מגן" במאי 2021, נחסם חשבון הוויבו (הטוויטר הסיני) שלו למשך 7 ימים לאחר שפרסם כתבה שמתחה ביקורת על השחיתות בחמאס.

לאחרונה, בהודעה רשמית ולקונית של מערכת וויצ'ט מתאריך 20.11.2023 נכתב שחשבונו הפר את התקנות, ולכן יחסם עד לתאריך 18 בפברואר 2024. משמעות הדבר היא שניתן עדיין לקרוא את המאמרים שפרסם, אך הוא לא יכול לפרסם מאמרים חדשים בתקופה זאת.

בהודעה שכתב לחבריו בוויצ'ט האישי שלו, כתב הפרופ' כי "בהתחשב במצב הנוכחי, החלטתי להעביר את הפעילות שלי באינטרנט ליוטיוב ולעדכן את החשבון שלי שם בערך פעמיים עד שלוש בשבוע. חברים המתעניינים – מוזמנים לעקוב אחרי הערוץ ביוטיוב, תודה לכל אחד מהחברים על תמיכתם בי מאז ומתמיד!"

בערוץ היוטיוב של פרופ' ג'אנג פינג, תחת השם " לוגיקה מקבילה" (בתרגום לעברית) הוא מפרסם סרטוני וידיאו בהם הוא דן בנושאים שונים. עם זאת, אתר יוטיוב חסום בסין מאז שנת 2009, ולכן משמעות הדבר היא שכעת רוב גולשי האינטרנט בסין אינם יכולים להמשיך ולעקוב אחר תכנים אלו. (אלא אם כן יש להם תוכנה "עוקפת צנזורה" כמו VPN למשל).

 

במקביל, בחיפוש כעת בוויבו אחר חשבונו של פרופ' ג'אנג פינג, חשבון אחריו עקבו כ-492 אלף איש, מופיע כי "בעקבות הפרה של חוקים ותקנות רלוונטיים, משתמש זה חסום כרגע". המאמרים הרבים והפוסטים שחיבר לאורך השנים, נעלמו מעמוד הוויבו שלו. עם זאת, ניתן עדיין למצוא חלק מהמאמרים בחשבונות אחרים באינטרנט.

ניתן לראות בפעולות חסימה מסוג זה תמרור אזהרה לכותב, המבהיר לו כי המשך הבעת דעות מסוג זה עלול להביא לחסימתו ואף לגירושו מהאינטרנט בסין. אם בעבר, לפני תקופת שלטונו של שי ג'ין-פינג, היה ברור לכותבים באינטרנט ש"הקו האדום" אותו אסור לחצות הוא ביקורת ישירה או מרומזת על השלטון, הרי שכיום לא ברור מה בדיוק מותר ואסור באינטרנט הסיני, וגם מאמרים העוסקים בחמאס ובנושאים שאין להם קשר ישיר לשלטון הסיני – נחסמים ולעתים נמחקים. באווירה של פחד מסוג זה, חייבים אלה הכותבים על ישראל בצורה הוגנת, לפעול במשנה זהירות, להפעיל על עצמם צנזורה עצמית ולנסות לחמוק מאור הזרקורים.

 

תופעה זאת משפיעה לא רק על סינים, אלא גם על ישראלים הפועלים בסין. כך למשל, "לשכת המסחר ישראל-סין" לה נציגות בישראל ובסין, לא פרסמה עד היום ברשתות החברתיות הודעה רשמית על המתרחש בישראל. הדבר נעשה, משיחה עם גורם המעורב בפרטים, מתוך חשש שנקיטת עמדה בשעה זאת עלולה לגרום לסגירת חשבונם ברשת. גם ידוען רשת ישראלי הפעיל בסין קיבל המלצות דומות להימנע מהבעת עמדה פומבית בעד ישראל.

לצד סגירה או השהייה של חשבונות, יש כאלו שבחרו לנסות להצניע את פעילותם מתוך תקווה שלא "למשוך אש". חשבון וויבו שעד למלחמת חרבות ברזל נקרא "חברת הידע לישראל" ופרסם מאמרים מנקודת מבט אוהדת לישראל, שינה לפתע את שמו לשם נייטרלי, ותחת השם החדש ממשיך החשבון לפרסם פוסטים מנקודת מבט פרו-ישראלית. נכון לכתיבת שורות אלו, חשבון זה ממשיך לפעול.

 

חשבון נוסף הפעיל בוויצ'ט בשם Israel Plan מפרסם מזה שנים מאמרים מנקודת מבט אוהדת לישראל. מאחורי חשבון זה עומד סיני נוצרי אוהב ישראל. מאז תחילת המלחמה פרסם חשבון זה מאמרים רבים שהסבירו בצורה אובייקטיבית את המצב בישראל. חשבון זה לא נחסם, אך מאז 24 בנובמבר ועד עתה לא פרסם עוד מאמרים העוסקים במלחמה או ישירות בישראל.

 

יש לציין ולהדגיש, שבמקביל למתואר, הרי שחשבונות בוויבו ובוויצ'ט המפיצים אנטישמיות קשה – כן ממשיכים לפעול, ובזמן מלחמת חרבות ברזל חלה אף עלייה חדה באנטישמיות ובדמוניזציה של ישראל. החוקר הישראלי, טוביה גרינג, כתב מספר מאמרים על נושא האנטישמיות ברשת האינטרנט הסינית, והראה עד כמה הבעיה חמורה בימים אלה והיא מתקיימת באישור השלטונות הרשמיים בסין.

בספרו הנודע של ג'ורג' אורוול "1984" נדרשים כל התושבים מדי יום ל"שתי דקות השנאה". בזמן זה מוצגים אויבי העם, ועל האזרחים נדרש להביע בקול רם את שנאתם לאויבים והערצתם למנהיג המדינה. בדומה לכך, תחת שלטונו של מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הסינית, שי ג'ין-פינג, משמשת כיום גם רשת האינטרנט כזירה להפצת לאומנות ושנאה נגד "המערב", כמו גם נגד אויבים מדומיינים מבית ומחוץ. באישור ובעידוד המפלגה הקומוניסטית הסינית, הולך ומתחזק שיח השנאה והדמוניזיציה. במציאות מסוג זה, כותבים המביעים עמדות הוגנות נידונים לפעול בפחד ולהמתין ליום בו תופסק פעילותם.

(*) הכותב הוא מומחה ישראלי לענייני סין. שמו האמיתי שמור במערכת, בהתאם לבקשתו.
 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

ישראל | סין |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל