מאמר מאת עוזי דיין, אלוף במיל', לשעבר סגן הרמטכ"ל וראש המל"ל, יו"ר "מבטחי" – פורום מפקדים לאומי
התקיפה שלנו באיראן מוצלחת מאוד כשלב א' – הפגיעה במערך ההגנה האווירית משאירה את איראן חשופה להמשך פגיעה במטרות נוספות – צבאיות, כלכליות, סמלי שלטון ואף אתרים של מיזם הגרעין האיראני.
כעת יש לאיראן דילמה קשה: האם להגיב בצורה דומה למה שעשתה בשתי התקיפות הקודמות או להגיב סמלית. אנו צריכים להניח שאיראן לא תוכל שלא להגיב בירי טילים שעוד נשארו לה או בפיגועי טרור בארץ או בחו"ל. אפשרות סבירה ומסוכנת שעלינו להתכונן ולסכל אותה היא פיגוע טרור נוסח 7/10 דרך ירדן.
התגובה ההתקפית שלנו צריכה להתמקד במטרות שמאיימות על השלטון האיראני (סמלי שלטון, מטרות כלכליות, מטרות בטהרן וכד'). בפרט אין לפחד מ"מלחמת התשה" עם איראן. במלחמה דומה נגד עיראק (1988-1980), התקפלה איראן ללא שום הישג טריטוריאלי, לאחר שספגה מאות אלפי הרוגים ויציבות השלטון התערערה.
שלושה מאפיינים לטרור האיסלמי הרצחני שעלינו לחסל:
א. "טרור מנגד" – שימוש בטילים, רקטות, כטב"מים ורחפנים. כיום אנו נלחמים בטרור המופעל מרחוק, אפילו ממדינות שאין לנו גבול משותף איתן והטרוריסטים לא צריכים להגיע פיזית ליעדי התקיפה.
ב. פגיעה בנקודת התורפה של התפיסות הליברליות-הומניות. אומרים הטרוריסטים: "לכם יש עקרונות יפים ואתם דבקים בחיים, אנחנו מקדשים את המוות ומחנכים אליו. אנחנו סומכים על כך שאפילו אם נרצח את הילדים שלכם, אתם תנקטו ב"הקם להורגך השכם להורגו" או מקסימום "עין תחת עין" אבל לא "תינוק תחת תינוק".
ג. הלחימה בטרור היא תמיד א-סימטרית – כדי לנצח ארגון טרור אנו צריכים לחסל אותו. לעומת זאת עבור ארגון טרור – כדי לנצח מספיק לשרוד. אם הם שורדים אז הציבור שלהם יראה בזה ניצחון ואילו הציבור שלנו לא יראה בכך ניצחון על הטרור.
האם ניתן להרתיע ארגון טרור כמו החיזבאללה? כן. ע"י פגיעה קטלנית בהנהגה ובפעילים שלו, באמצעי הלחימה והמימון שלו ואיום על עצם קיומו.
– כך צריך בלבנון ליצור 'רצועת מוות' שרוחבה לפחות עד נהר הליטני. תחום מוות כזה קיים בין דרום קוריאה וצפון קוריאה. בתחום זה אין ישובים, אין כוחות צבאיים ואין שום פעילות – לא אזרחית ולא צבאית וגם לא כוחות או"ם. כל מי שנכנס אליה דמו בראשו. כלומר ברצועה בלבנון לא יסתובבו שם לא כפריים לבנוניים, וגם לא חיילי האו"ם. רוחב הרצועה צריך להיות ארוך מטווח טילי הנ"ט (כ-10 ק"מ) וכך תימנע גם היכולת לארגן כוחות ולחפור בונקרים ומנהרות לפשיטות על ישובים ישראלים.
– במקביל יש להמשיך לפגוע קטלנית בחיזבאללה, באמצעי הלחימה שלו ובאתרי ייצור האמל"ח שלו.
– כמו כן יש לבודד את לבנון ע"י פגיעה ביכולת להעביר אמל"ח ולתגבר כוחות בעיקר בציר איראן-עירק-סוריה-לבנון.
– ראש התמנון הוא איראן – יש יחסי גומלין בין התמנון לבין זרועותיו. כל פגיעה באיראן תחליש מאוד את החיזבאללה כ"מוצב חוץ" שלה. כל פגיעה בחיזבאללה מאיימת על איראן באיבוד מוצב החוץ העיקרי, אחרי שכבר איבדה את החמאס.
– תיקוני גבול – חובה לתקן את הגבול כך שכל גבעה ששולטת משטח לבנון על ישוב ישראלי ושדותיו (כמו המצב במטולה, משגב עם, מרגליות, שלומי ועוד) – בנקודות אלה יש לתקן את הגבול וצה"ל צריך להיות פרוס בהן.
– עידוד מתנגדי החיזבאללה בלבנון וסוריה – לחיזבאללה כארגון טרור שיעי יש אויבים בלבנון. בשלב זה הם חלשים מכדי לפעול אפקטיבית אבל כל החלשה של החיזבאללה מחזקת אותם. כך גם המצב בסוריה. לדוגמה הדרוזים בג'בל דרוז מאוד מבקשים כבר זמן רב מישראל עזרה צבאית (נשק) וכלכלית (כסף). ברור שאנו לא נשלח את הלוחמים שלנו להילחם בג'בל דרוז, אבל חיזוק הדרוזים בדרום סוריה ואולי אפילו אוטונומיה דרוזית בדרום סוריה, טובה לישראל ואף למדינות הסוניות אותן ניתן לגייס למשימת עזרה כלכלית כזו.
בימים האחרונים יש "ידיעות" על שיחות אפשריות לקראת הסכם מדיני והסדרת המצב בלבנון. הסכם כזה צריך לאפשר חזרה בטוחה של המתיישבים לבתיהם ושדותיהם ולתת להם ולשאר אזרחי ישראל ביטחון ולא פחות חשוב – תחושת ביטחון. לפיכך, אסור לנו להסכים על ההחלטה 1701 משופרת כזו או אחרת.
משימת החזרת החטופים: במקביל לשיחות המדומות או האמיתיות, עלינו להמשיך את הלחץ הצבאי ברצועת עזה ולאכוף ממשל צבאי שישלוט במזון, במים, בחשמל ברפואה ובאתרי החינוך. כך גם נמנע את התאוששות החמאס וגם ניצור מנופי לחץ והזדמנויות נוספות לשחרור החטופים. יש לנצל את הצהרות החיזבאללה על המשך פיגועי טילים, רקטות וכטב"מים כל עוד ישראל בעזה ולומר: "אדרבא, כל הסדרה בעזה מתחילה בשחרור החטופים!"
חשוב להבהיר שגם אם נגיע להסכם כתוב שאנחנו מרוצים מתוכנו, נשארת בעיה גדולה: "עם מי נחתום על הסכם זה!?". התשובה: רק עם צה"ל, רק עליו ניתן לסמוך. ובפרפרזה לאמירת חז"ל – "אם אין אני לי – צה"לי לי".
ואמירה זו נכונה לכל החזיתות!
קרדיט לתמונה: איקי מימון
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל