מאמר מאת ד"ר אייל פינקו, בכיר לשעבר במערכת הביטחון, מומחה בנושאי מודיעין, סייבר וביטחון לאומי
בשעת כתיבת שורות אלו, פועלים כוחות צה"ל בדרום סוריה ליצירת אזור חיץ והתרעה אסטרטגית מתקיפה יבשתית מכיוון סוריה. החרמון הסורי נכבש, וחיל האוויר תוקף יעדים אסטרטגיים בעומק סוריה כדי שמערכות ואמצעי לחימה מתקדמים ומודיעין יקר ערך לא ייפול בידי המורדים. בהקשר זה חשוב לציין שבסוריה היו מתקנים לייצור אמצעי לחימה כימיים, שחלקם ככל הנראה כבר נפל בידי הכוחות הסוניים.
סוריה נכבשה מידי שלטון אסאד תוך פחות משבוע, במבצע בזק של כוחות מורדים ואופוזיציה, כאשר כוחותיו של אסאד נסוגו כמעט ללא קרב, ובזמן שכוחות רוסיה ואיראן מפנים את כוחותיהם מסוריה, וחיזבאללה נערך בכוחות מתוגברים על גבול הלבנון ללא מעורבות בלחימה.
הדינמיקה בסוריה גדולה מאוד, והשינויים מתרחשים בקצב גבוה, אך ניתן לשרטט מספר תרחישים לדמותה של סוריה בטווח של חודשים קדימה.
התרחישים:
התרחיש הראשון הוא שהציר השיעי יתעשת ויפעל להחזרת המצב לקדמותו. לאור מצבם של סוריה, איראן וחיזבאללה, נראה כי תרחיש זה אינו סביר בעליל.
התרחיש השני הוא שציר המדינות הסוניות, בהנהגת האחים המוסלמים, טורקיה וקטאר, "ייקח" בעלות על המתרחש ויפעל לייצוב המדינה באמצעות ממשלת "בובות" בהנהגת הציר שישאף לייצר מדינה בדמותה של טורקיה, תחת הדגל הסורי. אופציה זו סבירה אולי בטווח הזמן הארוך אך פחות בטווח החודשים הקרובים, כשכל אחד מהצדדים מנסה לכבוש שטח רב ככל הניתן. ייתכן שממשל טראמפ שיתחיל את כהונתו בעוד כחודש וחצי, יהיה בעל השפעה ויתערב לביסוס מצב זה. נזכיר כי לאמריקנים אינטרס רב באזור, גם בגלל עיראק, וכוחות צבא ארה"ב נמצאים עדיין במזרח המדינה.
התרחיש השלישי הוא שסוריה תהפוך להיות מחולקת לתתי-מדינות (או קנטונים), שגודלן ייקבע על פי מאמצי הלחימה של הצדדים. מצב זה יותיר את האזור בחוסר יציבות לאורך זמן, ועבור ישראל יהווה אתגר ביטחוני משמעותי, במיוחד כאשר אנשי טרור סוניים מצויים בקרבת הגבול הישראלי. תרחיש זה נראה כתרחיש הסביר בטווח הזמן של החודשים הרבים הבאים.
אפקטים משניים של נפילת סוריה
אנו עשויים בהחלט לראות ששבירת הציר השיעי תשפיע על המצב הפוליטי של חיזבאללה בלבנון, שכוחו הפנים-פוליטי ייחלש, לא רק בעקבות המלחמה עם ישראל, אלא גם בעקבות הניתוק הפיזי עם איראן, שהיה דרך סוריה, ואיבוד יכולת ההרתעה האיראנית, שספגה גם היא מכות קשות.
גם עיראק עשויה להיות מושפעת מנפילת סוריה, שם מצב השלטון רעוע, וכוחות איראניים וסוניים, פועלים לביסוס כוחם.
איראן מנגד, לא תוכל להישאר אדישה למצב זה. לא רק שטראמפ חוזר לשלטון ואיום החרם הכלכלי עליה מטריד את המשטר, אלא גם שאיראן איבדה את כוחה ברצועת עזה, בלבנון ובסוריה. צפוי שאיראן תחשב את מסלולה האסטרטגי מחדש. מחד, איראן תשים דגש רב יותר על המיליציות בעיראק, ערעור השלטון הירדני וטיפוח יתר של המורדים החות'ים, אך מאידך, איראן תנסה לפעול להחזרת כוחה בלבנון, בעזה, ואף ברשות הפלשתינית.
אלמנט נוסף חשוב ומרכזי בהחזרת ההרתעה האיראנית, יהיה ככל הנראה האצת תוכנית הגרעין והגעה לידי מלאי של פצצות גרעין, יחד עם חיזוק מערכי ההגנה האווירית ומערך ייצור הטילים הבליסטיים שנפגעו בתקיפה הישראלית. יחד עם כניסתו של טראמפ לשלטון וחילופי הגברא הקרובים בשלטון האייתולות, צפויים להנהגה האיראנית לילות רבים ללא שינה.
מדינת ישראל לא צפתה את ההשלכות העצומות של הפגיעה האנושה בחיזבאללה ובחמאס. גלי ההדף של פגיעה זו מורגשים היטב בירדן, בסוריה ובעיראק, והפכו את המזרח התיכון על פיו. הסביבון עודנו מסתובב, וימים עוד יגידו על איזה צד הוא צפוי לנחות.
בסוריה פועלות קבוצות שונות, בעלות אינטרסים לאומניים, דתיים וכלכליים שונים, אותם נתאר בסקירה זו.
ראשית, צבא סוריה – צבאו של אסאד שכוחו הלך והתדרדר מאז ימיה של ההתקוממות העממית, והצליח לשרוד את העשור האחרון בעיקר בזכות הסיוע הרב שקיבל מחיזבאללה, איראן ורוסיה. במהלך סוף השבוע האחרון נכנע הצבא הסורי כמעט לחלוטין. נכון לכתיבת שורות אלו, אזור החוף הסורי עדיין בשליטת הכוחות השיעים/עלווים של אסאד.
הכוח המשמעותי האחר שפעל בסוריה היה צי הים השחור הרוסי, חיל האוויר וכוחות של נחתים. אלו ישבו בבסיסי קבע לאורך החוף, בערים לטקיה, טרטוס וחמימים. בימים האחרונים פינו הרוסים את כוחותיהם מהים תחת התירוץ שהם מבצעים תרגול רחב היקף. הרוסים הבינו בימים האחרונים את המתרחש ופינו את כוחותיהם, בדרכם חזרה לאי קרים ולתגבור הכוחות הלוחמים במערכה מול אוקראינה בים השחור.
הכוח המשמעותי בציר זה הם כוחות חיזבאללה כאמור, העסוקים בשיקום יכולותיהם והכוח הלוחם שלהם, לאחר מכות אנושות שחטפו מצה"ל – מכות שהחלו במבצע הביפרים והמשיך בתקיפות האסטרטגיות בביירות, בבקעה ובערים נוספות, וכמובן בכניסה הקרקעית של צה"ל לדרום לבנון והשמדה של ככל הנראה חלק ניכר מיכולותיו הצבאיות. בעת הזו, כשצה"ל עודנו בדרום לבנון, חיזבאללה לא יכול היה להרשות לעצמו לפעול לסיוע לאסאד.
גם האיראנים ספגו מכה קשה בעניין זה, ולמעשה המערכה בסוריה ניתקה את הציר השיעי ואת חלומה של איראן לשלוט במרחב המזרח התיכון, מאיראן, דרך עיראק, ירדן (וישראל) ועד סוריה ולבנון. ההתקוממות בסוריה לא רק שניפצה את חזונם של האיראנים אלא גם ניפצה את כל התשתיות האיראניות שנבנו במשך כשלושים שנה.
היחלשות האיראנים וחיזבאללה וההבנה כי יכולתם לסייע לשלטון הסורי מוגבלת ביותר, עודדה את כוחות האופוזיציה לפעול למיגור שלטונו של אסאד. בין כוחות אלו ניתן למנות מספר גורמים מרכזיים.
הראשון שבהם הם הכורדים, אנשי גרילה מיומנים, שפעלו משך עשרות שנים נגד משטר אסאד. הכורדים שפועלים בצפון-מזרח המדינה, סייעו לא מעט בנטרול ציר העברות האמל"ח האיראני שבין עיראק לדמשק.
הכוח השני מורכב ממיליציות סוניות, אנשי אל-קעידה, ג'בהת אל-נצרה ודעא"ש, הפועלים באכזריות רבה ממניעים דתיים, להפוך את סוריה למדינה בסגנון האחים המוסלמים.
הכוח השלישי, הקטן יותר, הם הדרוזים, הפועלים בעיקר במרחב רמת הגולן הסורית בואכה החרמון הסורי, ודורשים לעצמם אוטונומיה שתאפשר להם הגדרה עצמית וחופש דת.
הכוח האחרון, ואולי המשמעותי ביותר מעבר למיליציות הסוניות, הוא צבא סוריה החופשית, המניף את דגל סוריה שעליו שלושה כוכבים. כוח זה רוצה לקדם את דמותה של סוריה כמדינה דמוקרטית בעלת נופך דמוקרטי, "סטייל" טורקיה. כוח זה נתמך משמעותית על ידי ארדואן, וככל הנראה גם על ידי קטאר, ואפשר אף במעט גם על ידי סעודיה. שליטתו של צבא סוריה החופשית במרחב הסורי יאפשר לארדואן, הלכה למעשה, שליטה בחלקים ניכרים בסוריה, כשמטרתו לא רק השארת חותם על העולם המוסלמי וחיזוק הדימוי העצמי שלו כאטאטורק המודרני, אלא גם השתלטות על מאגרי נפט עצומים בהם הוא חושק.
קרדיט לתמונה: דובר צה"ל
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל