img

img

img

img

img

הנוכחות הגוברת של סין במזרח התיכון — פרשנות

NTD

17 בנובמבר 2023 |

| מזרח התיכון

avator

סין מרחיבה את נוכחותה במזרח התיכון הן מבחינה דיפלומטית והן מבחינה צבאית.
מה היא מנסה להשיג? וכיצד על המערב להגיב?

מגישת חדשות NTD שוחחה בנושא עם ג'יימס גארי, מומחה לענייני סין מחבר הספר "המשבר הסיני", האומר לנו בין היתר שארה"ב איבדה בשנים האחרונות את אמינותה במזרח התיכון וכי עליה לזכות בה מחדש.

 
subscribe logo

הרשמה לניוזלטר השבועי

כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.

*בהרשמה לניוזלטר, את/ה מסכימ/ה ל-מדיניות הפרטיות באתר.



 

– נראה שכל העיניים מופנות למזה"ת לנוכח המשך המלחמה בעזה. אנו שומעים קריאות הולכות וגוברות להפסקת אש, במיוחד מארה"ב אך גם מסין. האם סין מנסה להיות מתווכת שלום באזור?

ובכן, הם מנסים להשיג השפעה וכוח, ולהפוך למתווכי שלום עבור צד אחד, וסביר להניח שזה עבור הצד של החמאס, מאחר שלא נראה כל כך שהם לטובת האינטרס הישראלי. הם בהחלט מנסים להשיג השפעה רבה יותר וכוח רב יותר כדי לאתגר את ארה"ב במזה"ת.

"יוזמת החגורה והדרך" אינה רק נתיב סחר כלכלי זהו נתיב של הפצת תרבות, הפצת כוח ושליטה. הם מוסיפים לזה כעת ממד של כוח צבאי, כך שהדברים לא קורים בחלל ריק. זה חלק מאותה תוכנית. אז למעשה סין מחזקת את מעמדה במזה"ת ולארה"ב קשה מאוד להפעיל את השפעתה או אפילו לשכנע אנשים שהיא המעצמה הרלוונטית שכדאי להיות בקשרים איתה.

– ואם נרצה להרחיב את הנושא, כיצד בייג'ינג הפכה לזו שמתווכת בעסקת השלום כביכול בין סעודיה לאיראן? למה זו לא הייתה ארה"ב?

זו שאלה מצוינת. אני חושב שזה נובע מהעובדה שהכוח של הצי הסיני ושל כלכלת סין מתפשטים בעוד הכוח הימי האמריקני מתכווץ. לפני 20 שנה לסין היה צי שמנה 37 ספינות, זה לא מרשים כל כך. כעת הצי הימי שלהם גדל פי 10 בעוד הכוח הימי של ארה"ב מצטמצם. לסין יש יותר ספינות מאשר לארה"ב. וזו שאלה טובה מבחינה אסטרטגית האם אנו יכולים בכלל להגן על טייוואן.

סין עושה מהלכים במזה"ת. היא קונה הרבה נפט והיא עוזרת למדינות האלה לעקוף את הסנקציות של ארה"ב, במיוחד לאיראן. כך שהמדינות האלה רואות בסין כוח שכדאי להיות אתו בקשרים וכוח שכדאי להיות בצד שלו. ואינן רואות שלארה"ב יש השפעה רבה כל כך, במיוחד לאור העובדה שהמלחמה בעזה קידמה את הפיצול בין המדינות האלה במונחים של האופן שבו הן רואות את ארה"ב, שבדרך כלל תומכת בישראל, לעומת האופן שבו הן רואות את סין, שבדרך כלל תומכת במדינות הערביות.

ארה"ב | מזרח התיכון | סין |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל