ישראל משתמשת בכלים המתבססים על בינה מלאכותית (AI) לייצור מטרות לתקיפה אווירית בעזה.
כיצד פועלת המערכת הזו? ועד כמה היא יעילה בצמצום הפגיעה בבלתי מעורבים?
שוחחנו בנושא עם כריסטופר אלכסנדר שעבד בעבר במחלקת הסייבר של הצבא האמריקני.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
– כריסטופר אלכסנדר, תודה שהצטרפת אלינו. כיצד בעצם פועלת מערכת ייצור המטרות המבוססת על ה-AI שישראל משתמשת בה?
כן, אני סבור שחשוב להבין את תהליך ייצור המטרות. מה שקורה הוא שסוגי מידע שונים, לפעמים פיסות מידע זעירות – תמונות, אותות לוויין, אותות רדיו, צילומי לוויין, כל הדברים האלה – מחברים אותם יחד למה שנקרא "חבילת מטרה". ואז בודקים וממיינים את כל החבילות האלה כדי לקבוע אלו מטרות כדאי לתקוף ועליי לציין שחלק גדול בתכנון המטרות לתקיפה – למדתי תכנון וייצור מטרות, ותכננתי ותיאמתי מטרות לתקיפה – זה לוודא שנגרם נזק נלווה מינימלי לאזרחים. אז המון מידע נכנס והערך של ה-AI הוא עצום, כי זה עוזר לנפות ולסנן את הנתונים מהר יותר מבני אדם.
– ואיזה יתרון תחרותי מעניקה הבינה המלאכותית לישראל במצב הזה?
ובכן מדובר בתרחיש בלחץ גבוה, חיי אדם נמצאים בסכנה. יש מועדי ביצוע מקיפים המתייחסים לכל תרחיש, גם פנימיים – שמשפיעים אפילו יותר על האפשרות של אובדן חיי אדם, אזרחים או לא מעורבים. אז מה שה-AI עושה – היא מצמצמת את הלחץ על מי שאחראי על ייצור המטרות, בעצם זה שהיא מבצעת חלק ניכר מהעבודה "המשעממת", שהיא חלק מהתפקיד שלהם. זה חשוב מאוד, יש המון פרטים, וזה גם צורך זמן ומתיש.
– אתה יודע, כולם מדברים על מספר ההרוגים בקרב האוכלוסייה האזרחית בעזה. אז רציתי לשאול, יש גברת בשם היידי קולוף, האומרת שהפגמים של האלגוריתמים של AI ידועים לשמצה ויש בהם שיעורי טעויות גבוהים שנצפים ביישומים הדורשים דיוק ובטיחות. איך צה"ל יכול לצמצם טעויות בייצור המטרות ונזק לאזרחים בעזה כשהוא משתמש בטכנולוגיה הזו?
ובכן בנוגע לטעויות של יישומי AI זה אכן ידוע, וזה כלול בתהליך ייצור המטרות. ה-AI מרכיבה את "חבילת המטרה" להתביית עליה ובני אדם בודקים אותה ומתייחסים אליה, בדיוק כפי שמי שיודע מספיק מתמטיקה ויודע שהמחשבון טועה. אז לצורך העניין ה-AI היא המחשבון עבור חישוב ייצור המטרה. ובמושגים של ערך – עבדתי עם צה"ל והם עושים מאמצים מעל ומעבר, אולי לא כמו המאמצים שמשקיעה ארה"ב, אבל הם עושים מאמצים עצומים כדי להימנע מפגיעה באזרחים. ומה שה-AI עושה, היא מאפשרת להם לבצע עבודה נוספת בפחות לחץ ולכן לקבל החלטות טובות יותר במקרים של מטרות שיש בהן סיכון גבוה לנזק נלווה.
ישראל | מדע וטכנולוגיה | מזרח התיכון |
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל