תביעה משפטית נגד ענקית הטכנולוגיה האמריקנית "סיסקו" נפתחת כעת מחדש.
החברה שמושבה בקליפורניה סייעה לכאורה לסין לרדוף את הקבוצה הרוחנית, "פאלון גונג" וקבוצות אחרות.
התובעים טוענים ש"סיסקו" סייעה לרדוף דיסידנטים ובעלי אמונה, על ידי תכנון ופיתוח של מנגנון מקיף בשם Golden Shield, פלטפורמת מעקב הפרוסה ברחבי סין, זאת בתמורה לגישה לשוק הסיני הענק.
התביעה נדחתה לפני כ-10 שנים אך כעת השופטים החליטו לקיים דיון מחודש בתיק.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
ביהמ"ש לערעורים מסר כי תביעה מאשימה את "סיסקו" בסיוע למשטר הסיני לרדוף באלימות את התנועה הרוחנית פאלון גונג – יכולה להתקדם הלאה למשפט. פאלון גונג היא תנועה רוחנית הנרדפת קשות בסין מאז 1999. ב-2011 הגישו מתרגלי השיטה תביעה נגד "סיסקו" וכמו גם נגד שניים ממנהליה לשעבר, ג'ון צ'מברס שכיהן זמן רב כמנכ"ל, ופרדי צ'אנג, שהיה אז סגן נשיא סיסקו בסניף הסיני.
מגישי התביעה היו 13 אזרחים סינים ואזרח אמריקני בשם צ'ארלס לי. התביעה טענה כי החברה סיפקה טכנולוגיה שסייעה לגורמים קומוניסטים סינים לבנות רשת ניטור רחבה לזיהוי מתרגלי פאלון גונג, למעקב אחריהם ולסייע למעצרם ועל עינויים לאחר מכן. בתביעה שהוגשה ב-7 ביולי מצא ביהמ"ש לערעורים כי טיעוני התובעים מספיקים להמשך ניהול התיק ולהבאתו למשפט וביטלו בכך החלטת בימ"ש מחוזי מ-2014 שדחה את התיק. לאחר חוות דעת שניתנה ברוב של 2 נגד 1 לחזור לדון בתיק, כתבה שופטת ביהמ"ש הגבוה:
"אנו מסיקים כי די בטיעוני התובעים שהתקבלו כנכונים מספיקים כדי להצהיר על טענה סבירה, שסיסקו סיפקה סיוע טכני חיוני ל"דואוג'נג" של הפאלון גונג בידיעה שהפרות החוק הבין-לאומי על ידי עינויים, מעצרים שרירותיים, היעלמות והריגה ללא משפט – אכן היו צפויים שיתרחשו".
"דואוג'נג" הוא המונח של המפלגה הקומוניסטית הסינית המתייחס לקמפיינים הפוליטיים האלימים שהמשטר מנהל נגד מי שהוא רואה בו אויב.
גברת ברזון אמרה כי פעולות החברה, שרבות מהן התרחשו על אדמת ארה"ב מהוות סיוע להתעללות של המשטר הסיני, ותומכות בו. התובעים טוענים שסיסקו שיווקה עצמה כדי לרדוף דיסידנטים והפכה למסייעת לדיכוי האלים שמנהל המשטר נגד אמונה, על ידי תכנון ופיתוח של מנגנון מקיף המשתמש בטכנולוגיות וכישרונות אמריקניים בתמורה לגישה לשוק. המנגנון שאליו התייחסו התובעים הוא – Golden Shield פלטפורמת המעקב הסינית הפרוסה ברחבי סין. לדבריהם, סיסקו תיכננה, פיתחה וסיפקה סיוע חיוני ליישום ולהתאמה של פרויקט Golden Shield, בזמן שהמשטר לא היה מסוגל לפתח מנגנון כזה בעצמו.
התובעים טוענים כי המוצר שהתקבל היה מערכת מעקב המסוגלת לעקוב אחר פעילות באינטרנט של מתרגלי הפאלון גונג בזמן אמת, כדי לזהות, לצוד ולתפוס, ולענות את חברי הקבוצה הרוחנית. היא גם בנתה ועדכנה בקביעות פרופילים מפורטים של אנשים החשודים או הידועים בהשתייכותם לפאלון גונג, כך שגורמי הביטחון הסינים יוכלו למצוא אותם בכל מקום ברחבי סין. הם הוסיפו שהמידע שכלל מיקום, שמות חברי משפחה ואנשי קשר סייע למשטר לתפוס חברים בתנועה ולכפות עליהם לוותר על אמונתם. שופטת ביהמ"ש לערעורים, מורגן קריסטן, שהתנגדה להבאת התיק למשפט, אמרה:
"אני רואה כמה סיבות הגיוניות לסרב להכיר בעילת התביעה על סיוע ותמיכה במעשים הנטענים בתלונת התביעה, ואני חוששת מאוד מההשלכות המעשיות של מתן אפשרות לטענות התובעים להמשיך ולהתקדם ללא הערכה או תגובה מהגורמים הפוליטיים".
התובע בעל האזרחות האמריקנית, צ'ארלס לי, סיפר שנעצר ב-2003 בשל תרגול בשיטת הפאלון גונג בסין. לי סיפר שהוא הוכה, שנמנעו ממנו שינה ואוכל ושנכבל באזיקים בתנוחות מכאיבות במשך 3 שנות ריצוי מאסרו בכלא. כשלבסוף שוחרר ב-2006 הוא גם גורש מסין. סיסקו לא השיבה עד זמן השידור לבקשתנו לתגובה.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל