אז ידו של מי הייתה על העליונה בפסגת APEC שהסתיימה השבוע בסן פרנסיסקו? ידה של ארה"ב או ידה של סין הקומוניסטית?
כדי לשמוע יותר על מה התרחש במהלך המפגש הזה, שוחחנו עם פרופ' דניס ווידלר, עמית בכיר ב"יוזמה לדיאלוג ארה"ב-סין בנושאים גלובליים" באוניברסיטת ג'ורג'טאון.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
– פרופסור, מנהיג המפלגה הקומוניסטית הסינית, שי ג'ין-פינג מכוונן את מנגנוני התעמולה הסינית, כך שהיא תשמע ידידותית יותר לארה"ב לקראת הפגישה הזו עם הנשיא ביידן. לכל הדעות, הכלכלה הסינית הולכת בכיוון הלא נכון, ויש דיווחים על מאבקים פנימיים בתוך ג'ונג-נאן-האי. האם ארה"ב צריכה להיות זהירה בהתמודדות עם סין הנואשת? וכיצד המק"ס (המפלגה הקומוניסטית הסינית) ממנפת ועידות בין-לאומיות כאלה כדי לקדם את המטרות הגיאופוליטיות והאסטרטגיות שלה?
ובכן, במובנים מסוימים, הרוחות הנגדיות איתן מתמודד שי ג'ין-פינג מעניקות לנו כמה יתרונות. הוא אינו מרגיש כל כך בטוח. הוא גם אינו צריך להרגיש בטוח. איננו יודעים מה עלה בגורלו של שר החוץ שלו, איננו יודעים מה עלה בגורלו של שר הביטחון שלו. איננו יודעים אפילו מה עלה בגורלם של ראשי כוחות הגרעין שלו. אז האיש הזה הוא כרגע מנהיג שברירי של מעצמת-על שברירית. כמובן, שהוא יבוא וינסה להסתיר את נקודות התורפה האלה. הוא ינסה להשתמש בטקטיקות הסיניות הרגילות, ויעמיד פנים שמערכת היחסים מתאוששת בזמן שאנחנו יודעים שמערכת היחסים ממש אינה מתאוששת. הוא יפנה לקהילת העסקים הבין-לאומית שהוא יפגוש הערב כדי ממש לחזר אחריה. וכמובן, הם משתוקקים לזכות בחוזים עם סין. אבל אני חושב שאנחנו יכולים לומר שזו תהיה פגישה מציאותית יותר מרוב [אלה שהתנהלו עד כה], כי זה ברור שלסינים יש נקודות תורפה כרגע.
– מהם הסיכונים הפוטנציאליים עבור מדינות אחרות המשתתפות בפסגה זו עם סין בהתחשב במטרות הבסיסיות של המק"ס (מפלגה קומוניסטית סינית)?
ובכן, עם הסינים, אתה תמיד צריך להיזהר מהעובדה שהם לא יהיו ישרים. כך למשל, בפיליפינים, הם מתנהגים כאילו שהם לא חימשו את האיים בים סין הדרומי, כשברור שהם עשו זאת. צריך תמיד להיזהר בקשרים עם המק"ס כי אין שום שקיפות. הם אפילו אינם מפרסמים עוד נתונים על האבטלה בסין כפי שעשו בעבר, כי הם נבוכים מהנתונים האלה. אז, יש צורך לאמת את כל מה שהסינים אומרים לך ואינך באמת יכול להתייחס לדברים כלשונם.
אז אנחנו צריכים להיות ערניים. ממשל ביידן עשה לדעתי את הדבר הנכון בניסיון להגביל טכנולוגיות שעשויות להגיע לצבא הסיני, אבל עכשיו אנחנו צריכים לעקוב ולוודא ולפקוח עין על זה. באופן דומה, עם בעלות בריתנו, כמו יפן ודרום קוריאה, הולנד, הבריטים, אנחנו צריכים שכולם יעשו את אותו דבר, לפקוח עין על התאגידים. נפלנו בפח יותר מדי פעמים בעבר, יותר מדי טכנולוגיה אמריקנית הגיעה לידי הצבא הסיני, למטוסי קרב ומערכות מתקדמות אחרות. אנחנו צריכים להפסיק את זה. זה ממש מטורף עבורנו לעזור לסינים לבנות צבא מודרני.
– ולזכותו של ממשל ביידן ייאמר, לעיתים קרובות, בעשורים האחרונים בכל פעם שמנהיג עולמי, שנשיא אמריקני נפגש עם הסינים, זכויות האדם נדחקות לעתים קרובות לפינה. לפי דיווחים שמתפרסמים כרגע, הבית הלבן מוסר כי זכויות האדם האלה יעלו על שולחן הדיונים. עד כמה זה חשוב להעלות את הנושא כשפוגשים את מנהיג סין?
כן, זה חשוב ביותר. עבדתי עבור ג'ורג' בוש. בכל פעם שג'ורג' בוש נסע לבייג'ינג לפגישות, הוא תמיד התעקש ללכת לכנסייה והייתי צריך למצוא לו כנסייה שבה יוכל להתפלל עם סינים אמיתיים כדי להבהיר למנהיגים הסינים שאכפת לנו, ואכן יש לזה השפעה. לאחר מכן הסינים תיעדו זאת. באופן דומה, ביידן צריך להבהיר את הנקודה בנושא האויגורים, במיוחד במערב סין, בנושא הכנסיות הנוצריות בסין, בנושא העיתונאים. יש הרבה קטגוריות שבהן מצב זכויות האדם בסין כרגע גרוע ואף מחמיר, ואנחנו צריכים להביע עמדה במעשים.
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל