סין שלחה לאחרונה עשרות מטוסי קרב וספינות צבאיות למים הטריטוריאליים של טייוואן.
על רקע החששות שהמשטר הסיני עלול לנצל את התעסקותה של ארה"ב גם במלחמת רוסיה-אוקראינה וגם במזרח התיכון, כדי לתקוף את טייוואן, שוחחה מגישת חדשות NTD עם גרנט ניושם, קולונל בדימוס בצבא ארה"ב וכיום עמית בכיר ב"מרכז למדיניות ביטחון", כדי לשמוע את דעתו לגבי מה עשוי להתרחש בעימות סין-טייוואן.
הרשמה לניוזלטר השבועי
כל מה שחשוב לדעת – במייל אחד.
הישארו מעודכנים עם חדשות שניתן לסמוך עליהן.
– קולונל ניושם, תודה רבה שהצטרפת אלינו. תחילה, הייתי רוצה שתסביר לנו על ההשלכות שיהיו ללחץ המתמשך של סין על טייוואן, על האסטרטגיה של ארה"ב, במיוחד לאור תגבור מספר המטוסים הצבאיים שהיא שלחה לאחרונה סמוך לטייוואן.
ובכן, זו בעיה עצומה עבור האמריקנים. פתאום יש להם שני סכסוכים גדולים שקורים במקביל, אחד באוקראינה ואחד בישראל, בעזה. אי אפשר להתמודד עם כל כך הרבה סכסוכים מסוג זה. מנקודת מבט צבאית קשה לספק מענה הולם אבל גם מנקודת מבט פוליטית, זה מאד קשה לממשל לעשות את כל הדברים האלה בו זמנית. וחייבים להחליט על סדר עדיפויות גם אם לא רוצים בכך. ולמרבה הצער, אזור אסיה פסיפיק פשוט עלול לזכות בתשומת לב מועטה. האמריקנים אינם מתעלמים מזה אבל זה מצריך התמודדות רבה.
– האם אתה צופה שהמפלגה הקומוניסטית הסינית תנצל את המצב הזה כדי לקדם את האג'נדה ארוכת השנים שלה להשתלט על טייוואן?
ובכן, אני חושב שהם מאוד מתפתים לעשות זאת. הם יכולים לעשות את החשבון כמו כולם. הם רואים כמה אמצעי לחימה יש לאמריקנים, הם רואים מה עמדתם הפוליטית, עד כמה המצב כאוטי בארה"ב, כמה משאבים מנותבים למזרח התיכון ולאוקראינה. כפי שאמרתי, הם בטח מתפתים מאוד.
– למה לפי דעתך אנחנו צריכים לשים לב? אילו סימני אזהרה עלינו לקחת בחשבון?
יש לקוות שה-CIA שיש לו תקציב של 90 מיליארד דולר בשנה עושה את העבודה שלו ויודע מה הסינים מתכננים לעשות, אבל לא הייתי סומך על זה. אבל צריך לשים לב למהלכים שונים, בפרט בכל הנוגע לכוח אדם ואמצעי לחימה שהסינים יצטרכו כנראה לעשות לפני שינקטו צעד כלשהו נגד טייוואן. והמשמעות של צעד נגד טייוואן, יכולה להיות כמובן מהלכים שונים, שיאפשרו תקיפה או מצור או משהו באמצע, או כיבוש אחד האיים של טייוואן. אבל באמת צריך לשים לב היטב ולוודא שזה לא יקבל עדיפות נמוכה יותר בתקווה ששום דבר לא יקרה. צריך באמת להתכונן לגרוע מכול, להיות על המשמר, ואנחנו חייבים לעשות סדר בניהול הכלכלה שלנו ולבנות מחדש את הצבא שלנו ומהר.
– ואם סין אכן תעשה צעד כדי לתקוף את טייוואן, איך לדעתך, המלחמות בין רוסיה לאוקראינה ובין ישראל לחמאס יכולות להשפיע על תמיכת ארה"ב בנקודה זו?
ובכן, זה נהיה קשה, כי כפי שאמרתי, אי אפשר לעשות כל כך הרבה דברים. וגם, הייתי אומר שלישראל יש כנראה יותר תמיכה בארה"ב מאשר לטייוואן, יש יותר הבנה לגבי ישראל וחשיבותה. יש יותר תמיכה פוליטית בישראל ויש לה גיבוי רב יותר. לטייוואן אין כל כך. לסינים יש ציבור בוחרים גדול בארה"ב, בוול סטריט, בקרב מעמד העסקים ואפילו בקרב המעמד הפוליטי שיגידו טוב, אל תצאו למלחמה, אל תסתכנו במלחמה גרעינית עבור כמה סלעים, עבור איזה סלע, שזה טייוואן, שנמצאת רחוק ומי בכלל יודע משהו עליה, פשוט עזבו את זה. זה מסוכן מאוד. אז הדינמיקה שונה, ויש כאן הרבה סיכון, וזה מתקרב אלינו מהר מאוד.
– אני מבינה, קולונל, רק שאלה אחרונה, הנשיא ביידן אמור להיפגש עם שי ג'ין-פינג, מנהיג המפלגה הקומוניסטית הסינית בסוף החודש. האם אתה צופה שהוא יעלה את נושא טייוואן? ואם כן, מה אתה מקווה שהוא יגיד?
ובכן, הוא יעלה את הנושא. הוא בטח יגיד שארה"ב תומכת בה, משהו בסגנון הזה. אבל אנחנו כל כך נואשים לדבר עם הסינים עד כדי כך שאנחנו נראים מגוחכים. לא כך מתמודדים עם סינים. חשבתי שנדע לעשות זאת טוב יותר. אני שמח שיש פה מבוגרים שמטפלים בזה, אבל אין לי אמון רב.
– תודה רבה קולונל גרנט ניושם, עמית בכיר במרכז למדיניות ביטחון. אני מעריכה מאוד את הזמן שהקדשת לנו.
תודה שהזמנת אותי.
NTD חדשות | בעולם | גיאו-פוליטיקה | סין |
• לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן
• מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל